Za pokeraša svjetskog glasa ne bi se ni čulo u medijima da nije bilo poreznog nadzora nad imovinom predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Za Makaranina Juštu Puharića javnost je prvi put čula u prosincu 2016. kada  je objavljena priča o poreznim i drugim milijunskim dugovima Davora Šukera. Naime, kada je Porezna uprava išla u porezni nadzor Davora Šukera ustanovila je nepravilnosti te mu razrezala preko 6 milijuna kuna poreza koje su do danas dobile status ovršivosti. Tada je na površinu isplivao i hipotekarni kredit koji je dotad široj javnosti nepoznati makarski kralj pokera stavio na dvije nekretnine naše zlatne kopačke. Naime, u vlasničkom listu za Šukerov stan u opatijskoj Vili Portheim te na zemljište u Zagrebu Puharić je stavio zabilježba od 838 tisuća britanskih funti, odnosno oko 8 milijuna kuna, 29. prosinca 2014.

Puharić  je u rodnoj Makarskoj, ali i daleko šire, točnije po cijelom svijetu, poznat kao sjajan kockar. O njemu se u kockarskom svijetu raspredaju razne legende ali ostaje činjenica da je Puharić igrajući rulet zaradio silne milijune koje ulaže u razne biznise. Tako je vlasnik tvrtke koja se bavi brodarstvom, ulaže u nekretnine, restorane, energetski biznis a jedna od njegovih poznatijih akvizicija je kupnja Eko-imanja Mavrović u prosincu 2015. Porezna uprava je od Puharića je zatražila očitovanje o zabilježbi na Šukerovim nekretninama na što je odgovorio da je nastala na sporazumu o otplati duga, kojeg je sa Šukerom sklopio i ovjerio kod javnog bilježnika te da Šukera nije tužio jer vjeruje kako će mu vratiti dug.

Za Juštu Puharića vrijedi termin anonimni bogataš. Dosad mu ni u jednom mediju nije objavljena niti jedna slika i o životu tog financijskog moćnika malo se toga zna. U sudski registar prijavio je kao službenu adresu stan svoga oca na Trgu Tina Ujevića u središtu Makarske. U naravi živi u vili prvi red do mora u Bristu kraj Gradca, posjeduje niz stanova u Zagrebu, a očito posjeduje i veliki kapital u inozemstvu. To se može zaključiti iz članka koji je objavio londonski dnevni tabloid Evening Standard 19. svibnja 2019.

U članku je opisano kako je Hrvat Jušte Puharić tužio Mayfair hotel JW Marriott u Londonu od  kojeg traži pet milijuna funti jer su oduzeli 2 Rolls Roysa i 2 klasik Mercedesa sa ženevskim tablicama a koji su bili u hotelskoj garaži. Limuzine su  Rolls-Royce Silver Wraith iz 1956., Rolls-Royce Phantom iz 1971., Mercedes-Benz 600 iz 1979. i Mercedes-Benz Pullman koji je bio vlasništvo posljednjeg  iranskog šaha Reze Pahlavija. Skupe limuzine oduzete su osobi koja je bankrotirala a čije ime nije navedeno u članku. Međutim, tužba teška čak 5 milijuna britanskih funta sustigla je hotel od Jušte Puharića koji tužbom želi dokazati da su automobili bili njegovo vlasništvo te da je on plaćao 4.000 funta mjesečni najam parkirnih mjesta u garaži tog luksuznog hotela. Predstavnici hotela odbili su komentirati Puharićevu tužbu.

Naravno da se postavlja puno pitanja otkud Puharić u toj priči i kakva je njegova legitimacija za tužbu te je li uistinu on vlasnik slavnih limuzina. Postavlja se pitanje je li Puharić automobile možda dobio na kocki? Također, iz same činjenice da je na vlasničkom listu Šukerovih nekretnina, stana u Opatiji i voćnjaka u Zagrebu idalje upisana Puharićeva hipoteka, postavlja se pitanje je li ta hipoteka stvarna ili dogovorena? Poznata je strast predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza za kockom pa ostaje dilema je li možda Šuker na neki način Puharićev tajni ortak u kompliciranim pokeraško-financijskim transakcijama. U svakom slučaju, kroz tužbu koju je Puharić podigao u Londonu protiv vlasnika jednog od najluksuznijih tamošnjih hotela s 5 zvjezdica, svašta bi moglo isplivati na vidjelo. Jer pravni zastupnici tog hotela zacijelo neće samo tako nekome prepustiti 5 milijuna funti što preračunao u kune iznosi 41 milijun kuna.