Prije 11 godina Ante Gotovac sa suprugom Simono bio je zvijezda realytija 'Gotovčevi' a potom mu se osim sunovrata s malih ekrana dogodio privatni i poslovni kolaps. Iza sebe je ostavio višemilijunska potraživanja u Zagrebu a kada ga je teret briga i vjerovnički stisak sustigao, preselio se u Srbiju te od tamo povremeno izvijesti naciju o novoj ljubavi ili životnim stavovima. Ova priča razotkriva kako Ante Gotovac pokušava prevariti svoje vjerovnike kako je propao i da nema prihoda

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sud u Zagrebu, kod suca Vladimira Dimanovskog stečaj Ante Gotovca započeo je u studenom 2018. godine. Sudac je tada odnio odluku da Gotovac predujmi 1.000 kuna na ime troškova stečajnog postupka budući je Gotovac 20. studenog 2018. uputio tom sudu zahtjev za provedbu osobnog stečaja. Potom je u veljači 2019.  sudac Dimanovski uputio poziv svim Gotovčevim vjerovnicima da dostave svoja potraživanja. Budući je Gotovac ostao dužan kao Grčka, lista vjerovnika obuhvaćala je ukupno 45 vjerovnika u rasponu od njegove mame, bankarice u mirovini Jadranke Gotovac, preko bivše supruge Simone, niza banaka, osiguravajućih kuća, HEP-a, Grada Zagreba (jer je Gotovac dugovao za sve moguće režije), HRT-a odvjetničkih i leasing društava.....

Ukupna  Gotovčeva dugovanja iznosila su  2.389.536, 43 kune. Vjerovnici su raspolagali ovršnim ispravama pa tako i Simona koja od Ante potražuje više od 95 tisuća kuna te Antina majka koja od sina potražuje čak 1.464.800 kuna. Među ostalim krupnijim vjerovnicima ističu se Grad Zagreb koji ima više potraživanja od Ante, jedno veće od 102 tisuće kn, drugo veće od 57 tisuća kuna te treće veće od 1,2 tisuće kn. Zatim slijede vjerovnici koji potražuju značajne sume: HEP više od 23 tisuće kn,  Allianz Zagreb više od 94 tisuće, Vipnet više od 24 tisuće kn, Jadransko osiguranje više od 47 tisuća kn, Euroleasing više od 28 tisuća kn, Hypo Leasing više od 169 tisuća kn, HRT ima dva potraživanja, jedno veće od 1,5 tisuća kn i drugo veće od1,4 tisuće kn, Financijska agencija traži od Gotovca više od 16 tisuća kuna, Državni proračun potražuje više od 50 tisuća kn....

Vjerovnički fenomen je Gradska plinara Zagreb koja ima čak četiri potraživanja, jedno veće od 34 tisuće kn, drugo veće od 29 tisuća kn, treće veće od 10 tisuća i četvrto veće od 13 tisuća kuna. Čovjek se zapita kako su sve te privatne i državne tvrtke i institucije RH uopće dopustile Anti Gotovcu da ih toliko dugo vuče za nos i napravi tako golema dugovanja? Iz dokumenta se vidi da su sva ta potraživanja već postala ovršna. Pripremno ročište u predmetu stečaja Ante Gotovca bilo je 12. travnja prošle godine. U spis je priložen podnesak Ante Gotovca u kojem on piše kako je zaprimio zaključak suda u kojem ga se poziva da u roku od 30 dana dostavi podatke o zaposlenju, primanjima i imovini u Republici Srbiji te sve ostale podatke o imovini izvan RH.

Gotovac potom 'mrtav - hladan' potpisuje sljedeću izjavu: "Nisam vlasnik imovine izvan Republike Hrvatske, a nisam ni zaposlen u Republici Srbiji tenemam nikakvih primanja niti imovine u Republici Srbiji te uopće ne raspolažem nikakvim primanjima ili imovinom. Kao dokaz da ne raspolažem nikakvom imovinom i primanjima predložio bih saslušanje svjedoka Nikola Vučićevića iz Beograda, Stari grad Beograd, Republika Srbija. Molim da se svjedok sasluša pred sudom u Beogradu, jer je starije životne dobi. Svjedok me uzdržavao dok sam došao u Beograd, a i danas mi financijski pomaže, pa predlažem  saslušanje i na tu okolnost - napisao je Ante.

Taj dokument je Gotovac vlastoručno potpisao i rukom nadopisao adresu u Zemunu te broj mobilnog telefona.  Kada smo upisali Gotovčev zemunski broj na internet - odmah nam je iskočila Facebook stranica 'Rent a car Zemun' s tekstom "vozila več od 15 eura po danu bez depozita". Na Facebook stranici ukazao se i impozantan vozni park dostupnih automobila. Uz oglas je bio priložen i email koji je počinjao s ante.eurocars. Kada smo upisali taj email shvatili smo da svoj biznis u Srbiji Ante Gotovac obavlja posve legalno preko tvrtke koju je osnovao još 2016. godine. Naime, njegova tvrtka zove se Eurocars d.o.o. i sve protekle četiri godine posluje s dobitkom. Dakle, Ante je još jednom pokušao obmanuti službenu instituciju RH nakon što je iste obmane o tome kako nema prihoda prosipao i po hrvatskim medijima.

Ante je čak na Općinski građanski sud u Zagrebu priložio Plan ispunjenja obveza u kojem je naveo kako nema nikakvih prihoda, nikakve imovine, nikakvih udjela u trgovačkim društvima ni u RH niti izvan nje. kako nije zaposlen niti ima redovita primanja, da nema nikakvih mogućnosti povrata pa moli otpis cjelokupnog dugovanja (dakle svih 2.389.536, 43 kune). Naveo je kako mu trošak stanarine u prethodnoj godini iznosi 18.000 kn a trošak režija 13.500 kn. Naveo je kako ima obvezu uzdržavanja jedne kćer (koja je iz njegovog prvog braka) te druge kćeri (koju je dobio u braku sa Simonom). Pod članove uže obitelji naveo je dvije kćeri iz prvog braka te majku Jadranku Gotovac. Naveo je dva sudska postupka koja se vode protiv njega: jedan na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu te drugi na Općinskom Kaznenom sudu u Zagrebu.

Nakon što je napisao kako nema apsolutno ništa osim dugova i obveza prema kćerima, Ante Gotovac je nadodao i obveznu formulaciju "pod punom moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornosti izjavljujem da su podaci koje dostavljam uz ovaj obrazac točni i potpuni te da ništa od imovine i obveza nisam zatajio niti neistinito prikazao - napisao je Gotovac. Taj je dokument potpisao 28. srpnja 2018. u Zagrebu. Dakle, dvije godine nakon što je u Srbiji otvorio tvrtku za trgovinu i rentanje automobila, Ante je hladnokrvno pokušao obmanuti sve svoje vjerovnike te institucije RH. Očito on misli kako živimo u kamenom dobu a da se selidbom u Srbiju odselio na drugi planet pa nikada nitko neće moći jednim klikom na internetu doznati kako je u Srbiji započeo novi biznis te se u srbijanski registar upisao kao jedini vlasnik i direktor Eurocars d.o.o.

Dakle, Ante je dao lažni iskaz što je kazneno djelo za koje je zapriječena i zatvorska kazna. 'Za kazneno djelo davanja lažnog iskaza odgovara svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji u prethodnom kaznenom postupku, u postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, arbitražnom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede. Za počinjenje ovog temeljnog oblika kaznenog djela počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina (članak 305. stavak 1. KZ). - to piše u opisu to kaznenog djela. Tu se zapravo radi o kaznenom djelu protiv pravosuđa RH i pitanje je kako Gotovac misli izaći na kraj s tim. No, on očito nema nikakvh dvojbi u pogledu svog ponašanja i djelovanja.

 

Dapače, o samouvjerenosti Ante Gotovca kao osobe zorno svjedoči podatak da je otvorio čak i dva LinkedIn profila. Na jedan profil gdje je direktor Eurocarsa priložio je i svoju osobnu slika a na drugi gdje navodi kako je direktor Euro-cars plus nije postavio nikakvu profilnu. Zanimljivo je kako je sudac Vladimir Dimanovski 6. rujna 2019. odbacio prijedlog za osobni stečaj koji je sudu uputio Ante Gotovac kao nedopušten. U rješenju je navedeno kako 'Plan ispunjenja obveza predlagatelja nema  zakonom propisani sadržaj'. Također, navedeno je i kako potrošač nije pristupio na ročište čime je sud onemogućen utvrđivati ponašanje potrošača prije pokretanja postupka, a dostavljeni plan na predloženi način nije moguće prihvatiti bez ispitivanja ponašanja potrošača.

Zatražio je 13. lipnja 2019. dostavu točnih podatka o boravištu, prebivalištu, eventualnom radnom odnosu u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske, po mogućnosti uz odgovarajuću dokumentaciju, obzirom iz podataka MUP-a proizlazi da je i dalje prijavljen u Republici Hrvatskoj, Zagreb, Gajnice 7, na koji se zaključak potrošač nije očitovao. Dakle, kao što se kao mjehur od sapunica rasprsnula idila Gotovčevih u vrijeme dok su bili supružnici, bili glavne zvijezde reality show 'Gotovčevi', kada su žarili i palili medijskim stranicama i minutažama, kada je Simona pjevala svoj instantni hit 'Lova'.. isto tako kao  tada i sada se ovim člankom rasprsnuo mjehur dužnika Ante koji svoje vjerovnike pokušava izigrati i zajedno s njima za nos povući sve institucije RH, uključujući i Općinski građanski sud u Zagrebu kojem je predao izjavu kako je bogec bistrički.

Zanima nas kakve će pravne posljedice povući objava činjenica o lažnom sirotanu Anti Gotovcu kojeg u Srbiji, prema njegovom osobnom priznaju, uzdržava vremešni Beograđanin Nikola Vučičević. Uostalom, ne pada jabuka daleko od stabla. Naime i pokojnog Antinog oca Juru, koji se objesio, prije tragične smrti sustigla je optužba za milijunsku pronevjeru. Podsjetimo, Antin otac Jure Gotovac radio je na mnogim važnim funkcijama u vrijeme socijalizma: na Radio-televiziji Zagreb, pa u Badelu, gdje je uspostavljao proizvodnju Jamnice, bio je viceguverner u Narodnoj banci Hrvatske, u isto vrijeme i potpredsjednik Gospodarske komore, da bi krajem osamdesetih bio generalni direktor Velebita.

Nakon demokratskih promjena 1990. osnovao je privatnu tvrtku Cibona Trucks i puno poslovao s autoprijevoznicima, od kojih su se neki  anonimno za medije opisali poslovanja s Jurom Gotovcem. Uglavnom i pokojni Antin otac Jure imao je običaj poslovati bez plaćanja dugova. Kada su potraćivanja eksplodirala, očito se bio našao u slijepoj ulici te je odlučio samome sebi prekratiti muke. Ipak vjerujemo kako se njegov promućurni sin Ante zaraditi na rentanju automobila u Zemunu dostatno novaca da vrati sva svoja dugovanja pa tako i isplati bivšoj Simoni za uzdržavanje kćeri. Jedino mu možda mama Jadranka oprosti svoja dugovanja od preko 1,4 milijun kuna.