Unuka i praunuci obitelji Ante Pavelića živi u kanadskom Thunder Bayu a njegova praunuka Aisa radi u znanstvenom laboratoriju kanadskog sveučilišta i bavi se proučavanjem insekata i buba. Pavelićevi nasljednici očito ne pripadaju istom vrijednosnom krugu kojem je pripadao njihov ozloglašeni predak kojem je sudbina namijenila ulogu hrvatskog vođe u doba fašističkog režima.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na History Channelu netom je prikazana epizoda dokumentarca 'The Secret World War II' (Tajne Drugog svjetskog rata) u kojoj je opisan misteriozni bijeg poglavnika NDH Ante Pavelića na Zapad nakon sloma fašističkog režima. U dokumentarcu je govorio Amerikanac koji je u Rimu bio zadužen za uhićenje dužnosnika fašista i njihovih pomagača i koji je bio na tragu Anti Paveliću dok se skrivao u Italiji. Rekao je kako su bili na korak do uhićenja poglavnika NDH a onda je došla naredba odozgor da se Pavelića ne smije uhititi. Objašnjavao je svoje razočarenje takvom odlukom. Drugi povjesničar je rastumačio kako je tadašnja administracija Bijele kuće procijenila da Pavelića i njegove suradnike treba sačuvati kako bi jednog dana poslužili kao obrambeni štiti pred nadirućim komunističkim trupama koje su pristizale iz Rusije na prostor bivše Jugoslavije.

U sklopu takve politike, tvrdili su sugovornici u spomenutoj epizodi, kako je Pavelić dobio lažni identitet se je mogao napustiti Rim i zaputiti se put Argentine. Sugovornici u dokumentarcu nisu skrivali ogorčenje činjenicom da je tajnim dogovorom Vatikana s Amerikancima čovjek odgovoran za brojne zločine mogao nekažnjeno napustiti Italiju. U proljeće 2014. objavljen je deklasificirani dokument CIA-e koji je potvrdio kako su britanska i američka obavještajna služba znale su da Vatikan skriva hrvatskog ratnog fašističkog čelnika Antu Pavelića - ali zatvorile su oči. Dakle, činjenica je da je Italiju Pavelić napustio s lažnim dokumentima.

Pavelić je imao više lažnih identiteta od kojih je najpoznatiji Antonio Serdar ali je koristo i ime Antun Serdar Mrzodolski (naime njegov otac se zvao Mile Pavelić - Serdar) te Pablo Aranjos. Iz Europe je u Argentinu pobjegao s lažnim imenom. Postoje dvije verzije bijega, po jednoj je pobjegao 1948. s lažnom mađarskom putovnicoma po drugoj verziji s imenom  Pablo Aranjos. Pavelić je u Argentini preživio pokušaj atentata 1957. Te se godine preselio u Francovu Španjolsku gdje je umro dvije godine kasnije u prosincu, u dobi od 70 godina. Iza njega su ostali supruga Maria i djeca Velimir, Višnja i Mirjana. Velimir i Višnja su umrli u Madridu i iza sebe nisu ostavili potomke.

Dapače, Višnja je cijeli život provela skrbeći nad svojim ocem dok je bio živ a kada je umro skrbila je o njegovoj dokumentaciji te čuvala njegov grob u Madridu jer je bila uvjerena kako će Pavelićev grob oskrnaviti njegovi neprijatelji. Jednom novinaru španjolskog El Paisa Višnja, koja je umrla u poznoj dobi od 92. godine, rekla je kako nije bilo lako biti kćer Ante Pavelića. Druge je za života uvjeravala kako nisu imali nikakvo bogatstvo niti zlatne poluge već da su živjeli na jednoj argentinskoj farmi gdje su uzgajali čak i kokoši i imali tkalački stan. Kćer Mirjana udala se za Srećka Pšeničnika s kojim je dobila četiri kćeri: Zvjezdanu (r. 1951. u Argentini), Ajšu (r. 1954. u Argentini), Ivanu (r. 1957. u Argentini) i Jelenu (r. 1968. u Kanadi).

Dosad je bilo poznato kako se ni jedna se nije udala za Hrvata. Treća Pavelićeva unuka Ivana Sheridan Pšeničnik istupala je u hrvatskim medijima opisujući svoj život u Kanadi te Venecueli, gdje je neko vrijeme radio njezin otac, te kako joj je bilo čudno da nikada nije mogla doći u zemlju svojih predaka kao njezine vršnjakinje. Rekla je kako je morala čekati 20 godina da prvi put posjeti Hrvatsku te da žali zbog lošeg znanje hrvatskog jezika. Pavelićeva unuka Zvjezdana sada živi u Engleskoj i koristi ime Estela Goodyear Psenicnik. Dosad je u medijima napisano kako je Mirjaninoj drugoj kćeri osobno ime Ajša dao djed, odnosno NDH-ov poglavnik. Budući da je Ajša bosansko muslimansko ime izbor tog imena može značiti ili da je poglavnik, koji je rođen u Konjicu u BiH, imao neku neprežaljenu ljubav prema nekoj Ajši u mladosti ili da nikad nije zatomio aspiracije Hrvatske do Drine u sebi intimno pa je simboličkim izborom muslimanskog bosanskog imena želio popuniti tu žal za Bosnom kao dijelom Hrvatske kako je to bilo nasilno provedeno pod NDH.

Kako god bilo, ime Ajša u angliziranoj verziji živi i dalje u obitelji Pavelić, odnosno Pčeničnik. Naime, kćer Pavelićeve najmlađe unuke Ivane zove se Aisa Kuper-Psenicnik. Ona je po ocu Irkinja iz nekadašnje irske plemićke loze Carruthers. Naime, poglavnikova unuka Ivana udala se za Joeala Kupera s kojim je dobila 3 djece. Osim spomenute Aise koja je znanstvenica u Ontariu, dobila je sinove Riela, Neebing Rivera i Keanua. Sva njezina djeca, dakle Pavelićevi praunuci prezivaju se Kuper - Pčeničnik. Neebing je inače istoimeni kraj i rijeka u oblasti u Ontariu gdje živi poglavnikova unuka pa otud valjada i izbor imena. U hrvatskoj inačici to bi bilo kao da netko nazove dijete Drava Rijeka ali s obzirom da na zapadu to drugačije funkcionira - takvo ime tamo nikoga niti ne čudi. 

Suprug poglavnikove unuke Ivane Joel Patrick Kuper, umro je u travnju 2015. u dobi od 49 godina. Za njega je u osmrtnici napisano kako je bio glumac, pjesnik i medicinski brat. Poglavnikova unuka prisutna je na društvenim mrežama pod imenom Jelena Psenicnik. Navodi kako živi u Thunder Bay, Ontario, Kanada, da je umjetnica ali u suvlasnica trgovine za zdravu prehranu. Iz fotografija koje su dostupne na internetu očito je kako je Pavelićeva unuka Ivana sušta suprotinost konzervativnim načelima svoga pokojnog djeda čiji je život prošao pod kapom fašizma. Suvlasnica je dva restorana zdrave prehrane u Thunder Bayu u Ontariju, Growing Season i Rebel Salad.

Oba restorana nude zdrave obroke od povrća ali  ovaj drugi je zanimljiviji zbog imena koji bi u prijevodu glasio ili 'Salata pobune' ili 'Pobunjenička salata'. Njezina kćer, Pavelićeva praunuka Aisa Kuper Pšeničnik bavi se proučavanjem biologija insekata na niskim temperaturama u laboratorij Sinclair na  Western sveučilištu UWO u Ontariu. U svom diplomskom radu bila je fokusirana  na postavljanje temelja za projekt kalorimetrije, mjerenje sadržaja leda u proljetnom poljskom cvrčku ( Gryllus veletis ). O sebi na web stranici tog sveučilišta navodi kako: "Ima eklektično terensko radno iskustvo,  nacionalni projekt za zaštitu divljih životinja za provođenje studije o raznolikosti i bogatstvu vrsta bumbara u Ontariju, kao i prikupljanje primjeraka Bombus terricola u uzgojnom programu". Trenutačno je  zaokupljena laboratorijskim poslovima i duboko zaokupljena istraživanjem azijske bube Longhorn. Očito, treća i četvrta generacija Pavelićevih opisanih u ovoj priči živi izvan svijeta vrijednosti za koje se borio odbjegli poglavnik NDH Ante Pavelić.