Stanislav Zavadlav krajem kolovoza napustio je komunu za liječenje ovisnosti a  sestra Bernardica Juretić za medije je izjavila kako se nada da će se Stanislav Zavadlav vratiti jer da, u protivnom, za njega nisu dobre prognoze. Ipak dogodio se mali preokret koji bi mogao pridonijeti da se situacija u toj tragičnoj obitelji počne malo mijenjati i nabolje.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je početkom veljače ove godine objavljeno toksikološko vještačenje Filipa Zavadlava (25), tada osumnjičenog za trostruki masakr u splitskom Varošu 11. siječnja kada su ubijena trojica muškaraca, u krvi tog mladića pronađene su različite supstance, redom brojni medikamenti za koje je imao medicinsko opravdanje, no i tragovi metadona, sintetičke droge koja uglavnom služi za smanjenje bolova u supstitucijskoj terapiji heroinskih ovisnika. U međuvremenu Zavadlav je optužen za trostruko ubojstvo a na suđenje dolazi iz gospićkog zatvora.

Mediji u ispisali stupce i stupce  disfunkcionalnosti i probemima s drogom i nasiljem u toj splitskoj obitelji tako da se tome više nema što bitno nadodati. Ujavnosti su prevladavali stavovi kako je Filip htio maknuti iz začaranog kruga nasilja i droge ali da mu sada prijeti kazna zatvora od 50 godina. U međuvremenu javnost je bila šokirana koliko je bilo onih koji su na društvenim mrežama bili spremni dati potporu trostrukom ubojici Zavadlavu. No, i u najdubljem tunelu i u najgoroj noćnoj mori, u najsumornijem danu i na najolujnijem nebu, uvijek se može pojaviti tračak svjetlosti. Može li taj tračak pridonijeti da se nešto u splitskoj obitelji Zavadlav, za koju su rezervirane stranice crnih kronika, počne kretati nabolje.

Zato donosimo konačno i jednu dobru vijest za tu obitelj čiji su članovi postali simbolom za pakao u kojima završe konzumenti droga. Na splitskom Općinskom sudu 20. studenog viša sudska savjetnica - specijalista Nataliji Đurašinović, donijela je presuda u ime RH kojim je odbila Finin zahtjev za provedbu jednostavnog stečaja nad imovinom potrošača, odnosno Stanislavom Vilinjom Zavadlavom. Prijedlog je upućen od strane Fine.  U obrazloženju se navodi kako je sud prijedlog zaprimio 15.travnja 2019. godine.

Dalje se tumači kako se stečaj nad dužnikom može provesti ako isti ima dugovanja do 20.000 kn s osnova glavnice i ako je to dugovanje trajalo duže od tri godine (1095 dana). No, neposredno prije donošenja presude Fina je sudu dostavila podatak kako Stanislav Zavadlav duguje 0 kuna. Tako nisu bili ispunjeni uvjeti za pokretanje osobnog bankrota nad mlađim bratom Filipa Zavadlava. Ta vijest zacijelo će obradovati mladića koji je dosad dospijevao u medije ili u kontekstu problema s drogom, fizičkog napada na njega te konačno kada je u kolovozu načinio tešku krađu. Naime, nakon što je napustio komunu, protiv njega je splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu, i to zbog teške krađe.

Optužnicom ga se teretilo da je 6. kolovoza 2020. godine oko 8.15 na zemljanom parkiralištu na Trgu Hrvatske bratske zajednice ispred Policijske uprave splitsko-dalmatinske sa sjeverne strane, vidjevši da pokraj parkirane i otvorene Toyote Yaris u nesvijesti leži 72-godišnji vlasnik i kraj njega poluautomatska puška Beretta Al 391 Urika 2, iskoristio priliku i otuđio oružje. Tog jutra je taj 72-godišnjak krenuo u policiju produžiti dozvolu za držanje i nošenje ove puške koja mu je služila za lov. No, pozlilo mu je, a na nesreću tada je naišao Stanislav, vrlo dobro poznat policiji kao ovisnik o narkoticima.

U optužnici mlađeg Zavadlav ODO Split tereti da je, koristeći opisano stanje oštećenika, uzeo oružje, oštetivši žrtvu za 18 tisuća kuna. Za to je kazneno djelo predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. No, nepobitno je kako je u od zahtjeva Fine u travnju prošle godine pa do 20. studenog Stanislav Zavadlav uspio nekim čudom vratiti dugove. Uz njegovo ime u Rješenju splitskog suda upisana je ista adresa s koje se Filip Zvadlav 2011. natjecao za dobivanje stipendije Pomorske škole u Bakru a na listi je završio na 187. mjestu. Bilo je to vrijeme kada je za Filipa postojala još neka šansa da ne završi iza rešetaka.