Neke obitelji u jednoj generaciji iznjedre dva ugledna pripadnika društva što je bio slučaj s kultnim zagrebačkim novinarom Nenadom i njegovom sestrom, zvijezdom jugoslavenskih TV ekrana Dunjom Lango.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Pokojni novinar Denis Kuljiš u jednoj od svojih kolumni dotakao se svog kolege iz tadašnje medijske kuće EPH. 'Ako sad ne vodiš rečunovodstvo, sve ti uzme država. RPO i PDV su Scila i Haribda koje moraš preveslati, da ne završiš kao kolega Dan Figenwald: nije plaćao poreze, nije davao davanja, nije provodio dane sa svojim knjigovođom i kad je prelazio granicu, uhapsilo ga pa sprovelo u Remetinac gdje je odležao pet dana na popišanim madracima. Čovjek je u teškoj nevolji - pratio je skijanje, a kako je Janica od toga odustala, propao mu je sektor, kao onim našim kolegama, koji su devedesete pratili Socijalistički savez radnog naroda' - objavio je Kuljiš ne znajući kako će spomenuti Figenwald ponovno završiti u zatvoru ali zbog puno ozbiljnije optužbe.

Naime, Figenwald je završio u zatvoru Remetinec nakon prijave da je ne skrivajući identitet i predstavljajući se kao novinar Jutarnjeg tražio izazovne slike od malodobnica obećavajući im karijeru modela u inozemstvu. Portal Narod.hr u više tekstova zapitao se zašto mediji taje identitet novinara kada u pravilu objavljuju puno eksplicitnije stvari. Oni su otkrili identitet novinara u članku 'Zbog sumnje na pedofiliju uhićen novinar Jutarnjeg lista Dan Figenwald'. Na forumima se pojavljuju komentari kako je to zbog činjenice da je Dan Figenwald član ugledne i poznate obitelji.

U tom se kontekstu spominje i pokojni novinar Nenad Figenwald koji je poznat i kao brat nekadašnje zvijezde jugoslavenske televizije Dunje Figenwald Lango. Nenad je poznat i kao otac najotkvačenijeg Poletovca Predraga Figenwalda koji već godinama živi u inozemstvu. O njemu nostalgičari zagrebačkog lista Polet raspredaju razne legende, a mi ekskluzivno otkrivamo kako se Predrag ne zove više tako. Naime, on se sada predstavlja kao Fredric Grimani Figenwald Coy i trenutačno egzistira kao eksplicitni performer koji na društvenim mrežama nerijetko objavljuje i svoje seksi fotografije ali u potpuno alternativnim izdanjima.

Istaknuti pripadnik stare garde hrvatskih novinara Nenad Figenwald preminuo je u 76. godini života 25. studenoga 2014. u Zagrebu. Do smrti je živio u Radićevoj ulici 32. Na toj adresi utamničeni novinar Dan Figenwald poslovao je preko tvrtke Skisport media koja je otišla u stečaj u ožujku 2015. godine, Dan je 20. siječnja 2017. objavio osmrtnicu svojoj majci Dragici Figenwald koja je umrla u 75.-oj godini. Dan je inače sin pokojnog znamenitog novinara Nenada Figenwalda. 

Dan Figenwald je inače poznat kao novinar koji je godinama pratio skijanje i putovao u mondena skijališta. Također, poznat je i kao autor knjige o najuspješnijoj hrvatskoj skijašici svih vremena, Snježnoj kraljici Janici. Knjiga je izdao Profil International 2007. i zove se 'Janica Kostelić : najveća sportska priča ikad ispričana : dnevnici Ante Kostelića - stvaranje nepobjedive skijašice'. Figenwald je preko svog Face profila, prema prijavi, vrbovao djevojčice. No, preko istog je i prijateljevao s mnogim poznatim osobama kao i vlasnicama brojnih sportskih agencija.

Preko tog profila bio je povezan u kategoriji prijateljstva s nekim osobama za koje je bilo očito kako su malodobnice. I dok je hrvatski dio obitelji Figenwald dospio na stranice cnih kronika, to se nije dogodilo s kćeri Dunje Lango Fignwald Srnom Lango (48). Ona je glumica koja živi u Beogradu i poznata je kao majka srbijanskog glumca Pavla Mensura kojeg je dobila u braku s nekadašnjom jugoslavenskom glumačkom zvijezdom Irfanom Mensurom. Srna Lango nije sebi kreirala neko umjetničko zvučno ime poput svog otkvačenog bratića Predraga alias Friedricha.

Inače, bilo je znano kako se otac Dunje Lango zvao Ivan Hans Figenwald a majka Ljubočka de Grimani. Isto je vidljvo i na obiteljskoj grobnici na Mirogoju u koju je pokopan njezin brat, ugledni novinar Nenad Figenwald. Kada je umro 2014. njegova matična redakcija od njega se oprostila riječima 'Umro je posljednji gentleman novinarstva'. S nadgrobne ploče vidimo da da na istom mjestu počivaju članovi obitelji Grimani te Antunac Čičan. Kontroverzni Nenadov sin Predrag alias Fredric pobrinuo se da oživi prezime svoje bake Grimani na društvenim mrežama i londonskim krugovima kroz svoj kontroverzni vizualni identitet.