Aktualna predsjednica Povjerenstva postupila je jednako kao i njezina prethodnica Dalija Orešković. Poslali smo dopunu upita jer nam nije jasno zašto su obitelsjke tvrtke Darinka Dumbovića skončale u stečaju s tri milijuna kuna prije nego što je on postao zamjenik pa gradonačelnik Petrinje a otkako je na funkciji obiteljski biznis preko Titan Commerca je procvjetao.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

 

Objavljujemo u cijelosti odgovor koji smo netom zaprimili od Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa a u svezi poslanog upita o sukobu interesa i netransparentnom bogaćenju Darinka Dumbovića, trenutačno zbog potresa najeksponiranijeg hrvatskog gradonačelnika:

Nastavno na vaš upit obavještavamo vas da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na 97. sjednici održanoj 11. rujna 2020.g. donijelo odluku da se postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Darinka Dumbovića, gradonačelnika Grada Petrinje, povodom sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina između Grada Petrinje i trgovačkog društva Titan Commerce d.o.o., čija vlasnica i direktorica je dužnosnikova snaha, a u kojem sin dužnosnika obavlja poslove prokurista, neće pokrenuti, s obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je postupanjem dužnosnika došlo do moguće povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U navedenom postupku Povjerenstvo je utvrđivalo je li dužnosnik postupio sukladno mišljenju Povjerenstva od 18. prosinca 2015.g., a odluka o nepokretanju postupka javno je objavljena na mrežnim stranicama Povjerenstva https://www.sukobinteresa.hr/hr/odluke/darinko-dumbovic-p-51-19-odluka-o-nepokretanju-postupka

Nadalje, Povjerenstvo je dužnosniku Darinku Dumboviću, na njegov zahtjev dalo još jedno mišljenje na sjednici održanoj 28. veljače 2020.g., a vezano za raspisani Javni poziv koji provodi Grad Petrinja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda trgovačkom društvu čija vlasnica i direktorica je snaha, a prokurist sin dužnosnika Darinka Dumbovića. U navedenom mišljenju Povjerenstvo je uputilo dužnosnika da se izuzme od poduzimanja radnji i donošenja odluka u postupku dodjele bespovratnih sredstava, da za poduzimanje navedenih radnji ovlasti svog zamjenika te da na sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje i putem internetske stranice Grada Petrinje deklarira da se navedeno trgovačko društvo prijavilo za dodjelu bespovratnih sredstava.

U pogledu navedenog mišljenja, ovim putem vas obavještavamo da će Povjerenstvo nastavno na vaš upit, otvoriti predmet i provjeriti je li dužnosnik Darinko Dumbović postupio po istom. U odnosu na navode iz vašeg upita koji se odnose na donacije trgovačkog društva Titan Commerce d.o.o. u predizbornoj kampanji dužnosnika Darinka Dumbovića, pojašnjavamo da Povjerenstvo donacije u predizbornim kampanjama uzima o obzir kao jedan od elemenata prilikom utvrđivanja postoji li povezanost pojedinog trgovačkog društva s dužnosnikom, no za utvrđivanje povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa nužno je utvrditi je li i na koji način dužnosnik sudjelovao u postupcima stupanja u poslovne odnose između Grada Petrinje i trgovačkog društva s kojim se smatra povezanim.

Vezano za dio upita koje se odnosi na stečaj pojedinih trgovačkih društava u vlasništvu dužnosnika i članova njegove obitelji te stečaj dužnosnikovog sina kao fizičke osobe, pojašnjavamo da Povjerenstvo nije nadležno za utvrđivanje stečajnih razloga niti za provedbu stečajnih postupaka. Sama činjenica da je otvoren stečajni postupak nad dužnosnikovom sinom kao dužnikom pojedincem ili na trgovačkim društvima povezanim s dužnosnikom, ne upućuje na povredu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Nadalje, ukoliko imate konkretna saznanja da je dužnosnik Darinko Dumbović u razdoblju nakon potresa koristio dužnost gradonačelnika Grada Petrinje s ciljem pogodovanja samom sebi ili povezanim osobama, odnosno saznanja o poslovanju Grada Petrinje s trgovačkim društvima povezanim s dužnosnikom Darinkom Dumbovićem, a o kojima Povjerenstvo do sada još nije odlučivalo, molimo da nas o istima obavijestite.

Takav smo odgovor dobili od glasnogovrnice Povjerenstva Martine Jurišić a isti je odgovor navedena proslijedila i na mail predsjednice Nataše Novaković. Povjerenstvu smo zatim poslali dopunu upita u kojem smo ih pitali sljedeće:

- Je li Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa detaljno razmotrilo ugovore kojim je Grad Petrinja čiji je gradonačelnik Darinko Dumbović prodala zemljište u Poslovnoj zoni Mošćenica - Poljana tvrtci njegove snahe a čiji je prokurist dužnosnikov sin (vlasnički listovi u prilogu) a za koje je Grad Petrinja morao izgraditi infrastrukturu - dokaz link?

- Zanima nas hoće li Povjerenstvo ispitati po službenoj dužnosti sudjeluje li tvrtka Titan Commerce u isporuci zaštitne radne opreme (maske, odijela, obuća, kacige) te isporuci maski od potresa u Petrinji te jesu li po tržišnim uvjetima angažirani bageri i kapaciteti Titan Commerca u radovima koji su nastali nakon potresa u Petrinji?

- Zanima nas hoće li Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ispitati kako je moguće da tvrtke koju su vodili dužnosnik Darinko Dumbović i članovi njegove obitelji (Dumbović d.o.o. i Dum-pek d.o.o.) završe u stečaju s blizu 3 milijuna kuna neisplaćenih obveza prema vjerovnicima uključujući i milijunski dug Poreznoj a da njihova obiteljska tvrtka Titan Commerce profitabilno posluje s proračunskim korisnicima te dobiva sredstva iz EU fondova otkako je Darinko Dumbović zamjenik te gradonačelnik Petrinje?

Očekujemo odgovor Povjerenstva i na dopunjeni upit pa ćemo o istom obavijestiti javnost.