Končara su sustigle paprene milijunske kazne za muljanje s porezom poput znamenitog finskog slučaja no to njega ne sprječava da na raznim krajevima svijeta pokušava uštedjeti na porezu manipulirajući hrvatskom adresom. No presuda francuskog suda dokazuje kako tajkun ipak ne može obmanuti poreznike i suce iz europskih zemalja s pravnom tradicijom kao što može mućkati na svim razinama u Hrvatskoj. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ljubitelji skijanja iz Hrvatske ove su godine po svoju porciju sportskih i zimskih radosti mogli na Sljeme i Platak. Oni najdubljeg džepa, ukoliko nisu vrhunski skijaši, korona je uskratila zimski odmor u mondenim skijalištima Francuske, Švicarske, Austrije... No, među nama uvijek ima sretnika najdubljeg džepa koji na skijanje mogu iz udobnosti vlastitih luksuznih planinskih vila na top zimskim destinacijama. Jedan od takvih je i Danko Končar, zacijelo nabogatiji čovjek na svijetu s hrvatskom putovnicom.

Naime, on u najskupljem francuskom zimskom skijalištu Courchevelu posjeduje čarobnu kameno - drvenu vilu za odmor zvučnog imena Rossignol. Končar je vlasnik te skupocjene ljepotice u francuskim Alpama, koja se nalazi u jednoj od najskupljih svetskih ulica Nogentil, preko svoje francuske tvrtke. Naime, prema podacima iz francuskog trgovačkog registra vila Chalet Rossignol Courchevel uknjižena je na Končarevu tvrtku Nogentil Immo koja posluje od 2013. godine. Končar u Courchevelu ima i tvrtku CST koja posluje od 2008. i bavi se iznajmljivanjem i upravljanjem vlastitim nekretninama.

Istim biznisom se bavi i njegova treća francuska tvrtka SCI Tower. Temeljni kapital tvrtke Nogentil Immo  je milijun eura a Končar je upisan kao predsjednik Nogentil Imma. Spomenimo da je ovu vilu Končar pokušavao prodati prije više godina za neusporedivo veći višemilijunski iznos. Osnovna djelatnost tvrtke je iznajmljivanje nekretnina. Končareva vila Rossignol iznajmljuje se preko ekskluzivnih agencija. Vila je opisana sljedećim riječima:

'Na samo nekoliko minuta od sela Nogentil u francuskim Alpama, Chalet Rossignol je prekrasno imanje u Courchevelu. Može primiti do deset odraslih i dvoje djece, idealno je mjesto za obiteljski skijaški odmor, ali sa svojim brojnim luksuznim sadržajima i pogodnostima, savršeno je i za mješovitu grupu skijaša i ne-skijaša. Ima  četiri razine životnog prostora (svaka je dostupna stepenicama ili dizalom). U prizemlju ove zapanjujuće brvnare nalaze se zajednički životni prostori. Uključuju ured s kaminom i balkonom. Tu je i raskošna kuhinja za gurmane spojena s blagovaonicuom. U prizemlju je i dnevni boravak s kaminom i još jednim balkonom. Na donjem katu nalaze se garaža i skijaška soba, pored obiteljske sobe i nekoliko drugih spavaćih soba. Na najvišoj razini nalazi se wellness dio s neodoljivim bazenom, hamamom i velikom terasom na kojoj se može ugodno uživati u vanjskoj hidromasažnoj kadi u svako doba.

Na toj se razini nalazi još jedna spavaća soba. Ukupno je u brvnari šest apartmana s spavaćom sobom. Pet ih je na prvom katu, dok je posljednji na drugom katu. Oni se kreću od kraljevskih apartmana do obiteljskih apartmana s krevetima na kat. Svi imaju balkone ili terase te kupaonice, a nekoliko ima i kamine. Cjelokupno je imanje uređeno u izrazito modernom stilu s drvenim stropovima i starim drvenim podovima, paletom koja naglašava bogatu smeđu i plavu, te uređenim i klasičnim dekorom. Neki od apartmana za spavanje funkcioniraju kao privatna odmorišta, a uz dobrodošlicu koja uključuje šampanjac, toaletne potrepštine Bulgari, svakodnevnu uslugu sobarice pet sati dnevno i vrhunskog kuhara tri sata dnevno. Zbog svega navedenog posjet vili 'Chalet Rossignol' vjerojatno će biti nezaboravan' - piše u oglasu preko kojeg je moguće bukirati Končarevu alpsku ljepoticu.

Cijena najma je dostupna na upit. Od iznosa tjednog najma zacijelo bi zavrtjelo u glavi više mjeseci neplaćenim radnicima Končareva hrvatske tvrtke, trogirskog Brodotrogira. Naime, njima od jeseni nije isplaćena zaslužena plaća a raznim oblicima aktivizma, uključujući i štrajkove, pokušavaju privući pozornost na svoje probleme. Nezadovoljnim radnicima u siječnju se i priključio Mostov saborski zastupnik Miro Bulj koji je na skupu radnika Brodotrogira rekao kako 'vlasnik Danko Končar nije ulagao u razvoj brodogradnje i Trogira, nego u vlastito bogaćenje te, među ostalim, i u kampanju SDP-ova trogirskoga gradonačelnika koji je bio u nadzornom odboru tog brodogradilišta'.   

Končar u francuskim Alpama kao i i ostatku svijeta uporno pokušava raznim smicalicama izbjeći plaćanje raznih poreza. Vidljivo je to iz sudskog spora koji je pokrenuo pokušavajući dobiti od francuske države oslobađanje plaćanja dijela poreza. U sporu koji je pokrenuo prije više od destelježa pokušavao je dokazati kako je stanovnik Zagreba, odnosno maksimirske Šeferove ulice kako piše u njegovim osobnim dokumentima. No, presuda u 'Ime Republike Francuske' nije mu išla u prilog. Naime, Upravni sud u Monpellieru presudom br. 1201177 od 18. travnja 2013.  odbio je njegov zahtjev za povrat poreza koji je određen za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2008., u iznosu od 25.700 EUR te 5 .717 EUR za kazne.

U presudi je navedeno kako 'nije bilo pogreške u obračunu poreza na dodanu vrijednost koje su ispostavljene na računu od 18. kolovoza 2008.' Navodi se i kako je pribavljena potvrda veleposlanstva Hrvatske od 2. srpnja 2012. te priložen registarski izvatka za društvo SA Nogentil Immo. Danko Koncar pozivao se na svoj domicil u Hrvatskoj, a ne u Ujedinjenom Kraljevstvu. U presudi se navodi i podatak o postojanju bračnog spora. Radi se o bračnom sporu koji vodi Danko Končar u Hrvatskoj s bivšom suprugom.

Naime, poznato je kako je prije ženidbe za liječnicu iz Srbije s londonskom adresom Jelenu Manojlović Končar imao brak u Zagrebu u kojem je rođeno njegovo troje punoljetne djece. U presudi je bivša supruga označena inicijalima. Iz presude se mogu doznati i razne pojedinosti poput podatka da je porezni račun otpravljen u londonski Kensington gdje Končar ima boravište, odnosno na adresu St. Mary's Place ali je istaknut i podatak o hrvatskom državljanstvu. Francuski sud pronašao je podatak da je Končar kod rancuskog  javnog bilježnika 22. kolovoza 2008., kod registracije SCI Tower, navodio adresu u Ujedinjenom Kraljevstvu tako da mu je London određen kao domicil i temeljem toga obračunat porez.

Spomenut je podatak i kako je 18. kolovoza 2008. ispostavljen račun na iznos od 150.000 eura, koji je uputio Danko Končar na adresi Seferova 6 u Zagrebu, što je Končar pokušao iskoristiti u svoju korist. Francuski sud ipak je zaključio kako Končar nije dokazao da je u predmetnom razdoblju uistinu bio zagrebački rezident već su zaključili kako je on bio rezident Velike Britanije koja je članica EU. Sud je kao dodatnu okolnost uzeo u obzir da je i supruga Danka Končara, Jelena Manojlović kod francuskih službenih djela deklarirala londonsku adresu tako da su isključili mogućnost da par živi na zagrebačkoj adresi.

Vrijedno je spomenuti kako Končar inače manipulira s hrvatskom adresom u raznim poreznim oazama. Tako su u panamskom registru on i supruga Jelena upisali adresu u zagrebačkoj Šeferovoj ulici kada su s Dankovom sestričnom Danicom Žagmešter, bivšom suprugom rukometaša Zlatka Žagmeštera osnivali off shore kompaniju koju su nazvali DJK Foundation. Iz navedenog proizlazi kako Končar koristi isti model kao i bivša supruga vlasnika Formule 1 Bernieja Ecclestonea Riječanka Slavica Ecclestone. I ona je desetljećima konzumirala porezne benefite kao fiktivna vlasnica poslovnog imperija gazde Formule 1 s fiktivnom prijavom boravka u inozemstvu, odnosno u Hrvatskoj. I njezina adresa je skromna riječka socijalistička višekatnica u kojoj ne živi dulje od tri desetljeća kao što ni Končar ne živi u socijalističkoj višekatnici u Šeferovoj. Prema podacima iz imenika na toj adresi pretplatničke telefonske brojeve imaju njegova kćer Lena, sin Nenad te još jedna osoba koja ima prezime Končar ali za koju nismo mogli sa sigurnošću utvrditi je li član najuže tajkunove obitelji.