Predsjednik suda o izuzeću suca može odlučiti jedino u slučajevima propisanim Zakonom ako i kada to zatraže stranke ili sudac u predmetu. Odluka o izuzeću ne može se donijeti po službenoj dužnosti', kaže Željko Pajalić Glasnogovornik VSRH.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon što je našem portalu potvrđeno da je sudac Vrhovnog suda Jadranko Jug bio član vijeća i sudac izvjestitelj u sporu vezanom za potraživanja iz kredita iskazanog  u CHF, te da  njegov sin - odvjetnik Boris Jug zastupa  oštećenike u slučaju Franak, i to kao, po pisanju tjednika Globus, favorizirani odvjetnik Udruge Franak, o čemu je u dva navrata pisao naš portal,  pojavile su se neke informacije da  sudac Jug stvara tzv. kartel jer i dalje sudjeluje u sporovima vezanim za potraživanje iz kredita u CHF. 

Stoga smo pitali predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu jesu li točne takve informacije,  te pokaže li se da je sudac Jug u potencijalnom sukobu interesa s obzirom da njegov sin, kao odvjetnik, zastupa oštećene u slučaju Franak,  postoji li mogućnost izuzeća suca Jadranka Juga u budućim predmetima u slučaju Franak? 

Glasnogovornik VSRH  sudac Željko Pajalić po ovlaštenju Predsjednika VSRH  Đure Sesse odgovorio nam je sljedeće: 'Nije točno da sudac Jadranko Jug stvara „tzv. kartel“ u sporovima za koje pitate, niti je takvo što moguće.Sudovi, pa tako i Vrhovni sud postupaju prema procesnim zakonima, u parničnim predmetima prema odredbama Zakona o parničnom postupku, koji je institut izuzeća sudaca propisao u svojoj Glavi trećoj, članci 71.-76. 

U pojedinom predmetu izuzeće suca mogu zatražiti stranke, dok je sudac dužan prekinuti rad na pojedinom predmetu i zatražiti od predsjednika suda da mu odredi zamjenika kad se ostvare okolnosti propisane Zakonom.

Jednako tako, ako postoje  okolnosti koje dovode u sumnju njegovu nepristranost, sudac koji radi na predmetu, obavijestit će o tome predsjednika suda, koji će odlučiti o izuzeću. Dakle, predsjednik suda o izuzeću suca može odlučiti jedino u slučajevima propisanim Zakonom ako i kada to zatraže stranke ili sudac u predmetu. Odluka o izuzeću ne može se donijeti po službenoj dužnosti', kaže Željko Pajalić Glasnogovornik VSRH. 

Podsjetimo, naš portal je ranije pitao suca Jadranka Juga o potencijalnom sukobu interesa s obzirom na činjenicu da je on  bio član vijeća i sudac izvjestitelj u predmetu Rev-18/2018 u kojem je rješenjem prihvaćena revizija tužitelja i ukinuta presuda suda drugog stupnja, a u kojem se radilo o sporu vezanom za potraživanje iz kredita iskazanog u CHF, a njegov sin kao odvjetnik zastupao je štediše u slučaju 'Franak'?  Sudac Jug, između ostalog, odgovorio nam je sljedeće:'Točno je da sam bio član vijeća i sudac izvjestitelj u predmetu br. Rev-18/18 u kojem je rješenjem prihvaćena revizija tužitelja i ukinuta presuda suda drugog stupnja, a u sporu radi utvrđenja ništetnosti ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz ugovora o kreditu u CHF.

Odluka u tom predmetu donesena je od strane vijeća ovoga suda sastavljenog od pet sudaca te moje sudjelovanje u tom postupku ne predstavlja nikakav sukob interesa zbog činjenice da je moj sin Boris Jug odvjetnik koji zastupa u nekim predmetima potrošače i korisnike kredita u CHF. 

To iz razloga jer moj sin ne zastupa niti jednu stranku u navedenom postupku, osobno nemam kredit u CHF niti postoji bilo koji drugi razlog za moje izuzeće u tom predmetu sukladno odredbi čl. 71. Zakona o parničnom postupku. Također ističem da je navedena odluka donesena sukladno ranije donesenoj odluci u kolektivnom sporu i praksi ovoga suda'.

Podsjetimo da je i odvjetnik Boris Jug, sin suca Jadranka Juga, na naš  upit o potencijalnom sukobu interesa odgovorio sljedeće: 'Okolnost da je moj otac eventualno bio sudac izvjestitelj u pojedinim sudskim predmetima vezanim za kredite u CHF ne smatram sukobom interesa, obzirom isti ili njemu bliske osobe, prema mojim saznanjima nema/ju kredit u CHF niti je moj otac sudio u bilo kojem predmetu u kojem ja osobno zastupam bilo koju stranku.

Također napominjem kako odluke po revizijima u predmetima pred VSRH donosi vijeće od 5 sudaca većinom jednakovrijednih glasova.  Ukoliko smatrate da postoji sukob interesa samo zbog činjenice što ja općenito zastupam tužitelje u predmetima CHF kredita, tada Vam skrećemo pozornost da tužitelje u vezi ove problematike zastupa vrlo veliki broj odvjetnika u cijeloj RH, a ujedno je i veliki broj sudaca koje sude u tim predmetima u srodstvu s tim odvjetnicima, a od čega nije izuzet niti VSRH.

Stoga prepuštam Vama donijeti zaključak da li se svi navedeni suci nalaze u sukobu interesa. Također ističem kako ja osobno nisam imao nikakav utjecaj na sastavljanje liste odvjetnika koje preporuča udruga Franak, što naravno ne bi bilo niti dopušteno, već se radi o samostalnoj inicijativi udruge Franak, koja je samostalno istraživala putem javno dostupnih podataka informacije o odvjetnicima koji se istim bave i preporučivala iste', kazao nam je odvjetnik Boris Jug.