Tihomir Jakovina nije pretrpio nikakve sankcije zbog niza sumnjivih poslova u vrijeme dok je bio ministar a njegova bivša poljoprivredna apoteka posluje i danas pod drugim imenom. On je u međuvremenu postao direktor predstavništva srbijanskog Simpa za Hrvatsku.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Proteklih dana Hrvatsku osim serije nešto manjih potresa u Banovini tresu razni politički skandali. Prvo je zbog snimke pokušaja namještanja poslova energetske učinkovitosti zgrada sletio HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić a potom je zbog snimki u tzv. aferi 'Klet' neopozivu ostavku dao i čelnik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek. Prvi slučaj demonstrirao je  kako se namještaju poslovi na štetu džepova građana a drugi kako se obećavaju pozicije prigodom stranačkih dogovora uoči lokalnih izbora, odnosno trguje političkim utjecajem. Korupcijom i političkim kadroviranjima na svim je razinama i porama premrežena Hrvatska neovisno o tomu jesu li na vlasti bili HDZ-ovci ili njihovi tradicionalno najveći oponenti SDP-ovci i njihovi koalicijski partneri.

Neki su se resori, odnosno ministarstva, poglavito ona koja raspolažu sredstvima koje dodjeljuju u formi milijunskih poticaja, pokazali kao leglo najveće korupcije i pogodovanja po stranačkim ili interesnim kriterijima proteklo desetljeće. Podsjetit ćemo na nikad do kraja razriješeni slučaj Tihomora Jakovine, ministra poljoprivrede u Vladi premijera Zorana Milanovića . U kolektivnoj svijesti već počinju blijedjeti sjećanja na slučaj tzv. poljoprivredne apoteke iz Bukovlja, odnosno njegove privatne tvrtke TJ-prom koju je Jakovina, iako je ista bila  zadužena više stotina tisuća kuna, uspio prodati za 400 tisuća kn u svom mandatu. Tvrtka je potom promijenila ime u Euronavigator a jedan od vlasnika i direktora je SDP-ov Daniel Mondekar. Tvrtka  Nikada nitko nije istražio epilog tog slučaja pa smo se zato tog posla prihvatili mi u Imperijalu.

Također, javnost nikada nije doznala za brojne druge milijunske akvizicije SDP-ovog ministra u Milanovićevoj Vladi. Budući je Zoran Milanović nakon takvih premijerskih bisera od strane građana RH nagrađen mjestom predsjednika RH, korisno je podsjetiti kako su se neki od njegovih kadrovika unosno pozicionirali na državnim jaslama. Ovu temu studiozno smo pripremali kroz dulje vremensko razdoblje tijekom kojeg smo poslali više upita na razne adrese. Znakovito nikada nismo dobili niti jedan odgovor od glavnog aktera Tihomira Jakovine iako smo mu slali mailove preko maila njegove supruge, slavonskobrodske odvjetnice Sandre Petrović Jakovina. Prvi mail poslali smo u siječnju prošle godine. Donosimo ga u cijelosti:

- Prema podacima sa Sudrega Vi ste osim u u tvrtci Aspira zbog koje ste došli pod lupu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa poslovno angažirani kao prokurist u tvrtci Simpo EU. Kako je došlo do Vaše suradnje sa tvrtkom Simpo AD iz Vranja koja je osnivač slavonskobrodske podružnice?

- Prema podacima sa Sudrega Vaša supruga, bivša europarlamentarka, je prokuristica u Aspiri i Euronavigatoru te je bila jedina osnivačica Ipsusa. Sadašnji vlasnici Euronavigatora su bivši SDP-ov zastupnik Daniel Mondekar te bivša novinarka Hrvatskog radija Milly-Antonia Doolan koja je ujedno angažirana u Vlahovic Group, lobističkoj tvrtci Natka Vlahovića. Jeste li kao prokurist Simpo EU sklopili ugovor s Euronavigatorom ili Vlahovic Group za lobiranje na tržištu EU?

- U vrijeme dok ste bili osnivač tvrtke TJ Prom živjeli ste na adresi u Ulici Ul. Petra Krešimira IV 52. Nakon što ste odradili mandat ministra preselili ste se u središte Slavonskog Broda na cjenovno i statusno višu adresu Trg Pobjede 13. Na toj adresi je sjedište podružnice srbijanskog Simpa AD, Aspire te Odvjetničkog ureda Vaše supruge. Tu nekretninu, Vaše osobno vlasništvo, kupili ste kreditom PBZ-a 2016. ali je razvidno iz zemljišnih knjiga kako je već 2017. stavljeno brisovno očitovanje hipoteke. Kako to komentirate?

- Iz Sudrega je vidljivo da je TJ-Prom promijenio ime u Euronavigator a što je vidljivo iz povijesnog izvatka tvrtke. Mediji su objavili kako ste prodali tu tvrtku, znanu kao zaduženu poljoprivrednu apoteku iz Bukovlja, za 400.000 kuna a da se novi vlasnik obvezao podmiriti dugovanja u iznosu stotina tisuća kuna. Zašto ste medijima tajili da su krajnji vlasnici Vaše tada zadužene i pred propašću tvrtke zapravo bivši zastupnik Mondekar i njegova partnerica a Vaša supruga prokuristica, kao što je razvidno sa Sudrega?

- Vaša supruga bila je odvjetnička vježbenica u Liszt & partneri  (tada Posavec & Liszt), uredu koji vodi supruga Siniše Petrovića, bivšeg predsjednika NO-a Ine u mandatu Zorana Milanovića. Je li činjenica da je Petrović dugogodišnji osobni prijatelj Zorana Milanovića pomogao Vašoj supruzi i Vama u tadašnjem političkom uzletu pod okriljem SDP-a?

- Prema podacima Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede više tvrtki za uzgoj riba dobile su milijune pa i desetine milijuna kuna poticaja u vrijeme Vašeg mandata. Posebno je zanimljiva zagrebačka tvrtka V.I.R.I.B.U.S. koja je dobila  višemilijunske poticaje. Tako je u IV. kvartalu 2014. V.I.R.I.B.U.S. za uzgoj slatkovodne ribe dobio 849.908,40 kune a godinu kasnije 498.480 kuna. Također, u listopadu 2013. na ime naknade za otežano poslovanje tvrtka je dobila za ribnjak Krčić kraj Knina 322.000 kuna te dodatno za Gračanski ribnjak 14.000 kn. Razvidno je kako je tvrtka V.I.R.I.B.U.S. uprihodila značajna poticajna sredstva u vrijeme Vlade SDP-a a koja nije ostvarila u kasnijim HDZ-ovim koalicijskim vladama. Kako to komentirate?

- Zanimaju nas kriteriji prema kojima je Ministarstvo koje ste vodili davalo poticaje. Jesu li višemilijunski poticaji za V.I.R.I.B.U.S. u Vašem mandatu bili povezani s prethodnim angažmanom direktorice te tvrtke (kao i tvrtke Gračanski ribnjak) tada Ide (sada Ive) Teskeredžić u privatnoj stomatološkoj ordinaciji Siniše Varge koji je u Vladi Zorana Milanovića bio ministar zdravstva? Je li ministar Varga na Vas vršio pritisak u smislu davanja poticaja?

- Osnivač V.I.R.I.B.U.S.-a je Emin Teskeredžić koji je ujedno predsjednik Grupacije za slatkovodno ribarstvo HGK te predsjednik Udruge proizvođača pastrve. On je s tih pozicija 2014. prozivao Ministarstvo poljoprivrede zbog "kriminala u isplati poticaja". Je li Teskeredžić takvim i sličnim prozivkama osigurao milijunske poticaje svojoj tvrtci u vrijeme dok ste vodili Ministarstvo poljoprivrede?

- Jeste li propustili navesti promjene u svojoj imovini Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa u vrijeme dok ste bili dužnosnik, odnosno obveznik po tom zakonu budući ste nekretninu na Trgu pobjede 13 kupili u vrijeme dužnosničkog mandata?

Na ovaj mail nije bilo nikakvog odgovora pa smo poslali dopunu upita. U njoj smo pitali: - Vi ste kao ministar poljoprivrede 12. prosinca 2012. potpisali Dodatak Ugovoru o koncesiji društvu Cedevita (Izvorni ugovor o koncesiji skopljen je između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u mandatu Petra Čobankovića i društva Kalničke vode d.o.o., 3. lipnja 2004. godine). Jeste li taj Dodatak potpisali pod utjecajem tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, osobnog prijatelja vlasnika Cedevita g. Emila Tedeschija? Ni na dopunu upita od Tihomora Jakovine nismo dobili nikakvog glasa. 

Upit smo poslali i na mail Emina Teskeredžića vlasnika tvrtke V.I.R.I.B.U.S. koja se bavi uzgojem kalifornijskih pastrva. Teskeredžić je ujedno i  znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Instituta  Ruđer Bošković  u mirovini. U mailu je navedeno kako radimo temu o poticajima koje je Ministarstvo poljoprivrede u mandatu SDP-ovog Tihomora Jakovine dodjeljivalo tvrtkama koje se bave uzgojem i preradom ribe.Donosimo cijeli upit koji mu je upućen još prije dvije godine:

- Prema podacima Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede Vaša tvrtka V.I.R.I.B.U.S. dobila je višemilijunske poticaje u vrijeme ministra Jakovine. U IV: kvartalu 2014. V.I.R.I.B.U.S. je za uzgoj slatkovodne ribe dobio 849.908,40 kune a godinu kasnije 498.480 kuna. Također, u listopadu 2013. na ime naknade za otežano poslovanje dobio je za ribnjak Krčić kraj Knina 322.000 kuna te dodatno za Gračanski ribnjak 14.000 kn - link. Razvidno je kako je Vaša tvrtka u vrijeme SDP-ove Vlade Zorana Milanovića uprihodila značajna poticajna sredstva koja nije ostvarila u kasnijim HDZ-ovim koalicijskim vladama. Kako to komentirate?

- Jesu li višemilijunski poticaji i naknade koje je ostvario V.I.R.I.B.U.S povezani s poslovnim angažmanom Vaše kćeri Ide u privatnoj stomatološkoj ordinaciji Siniše Varge, bivšeg ministra zdravstva u Vladi Zorana Milanovića?

- Vaša kćerka  direktorica je u V.I.R.I.B.U.S.-u, gdje ste Vi prokurist i vlasnik. Vlasnica je tvrtke Gračanski ribnjaci. Je li posao u ordinaciji kompatibilan s privatni biznisom u ribnjičarstvu, odnosno je li ordinacija omogućila pragmatično pozicioniranje privatnog biznisa u kontekstu ostvarenja potpora?

- Vi ste predsjednik Grupacije za slatkovodno ribarstvo HGK te predsjednik Udruge proizvođača pastrve i s tih ste pozicija 2014. prozivali Ministarstvo poljoprivrede zbog "kriminala u isplati poticaja". Kakvi su bili rezultati tih prozivki? 

- Prema podacima iz zemljišnih knjiga i V.I.R.I.B.U.S.-ov ribnjak U Kičićima imao je zabilježbu Ministarstva poljoprivrede temeljem kredita koji  je Vaša tvrtka realizirala kod PBZ-a u iznosu preko 154 tisuće kuna. Kredit je u međuvremenu vraćen pa je zabilježba maknuta. No, s druge strane na čestice koje koristi V.I.R.I.B.U.S.  (k.č. br. 5450, 5439/2, 5439/1,5438 k.o. Kninsko Polje) pokušalo se 2014. neuspjelo uknjižiti Poljoprivredna zadruga branitelja Orlić- Markovac, Knin, Kovačić. Je li Vaša tvrtka bila povezana s tom zadrugom koja je bila i na listi poreznih dužnika? 

- V.I.R.I.B.U.S. je dobio na korištenje izvor potoka Ribnjak na kč. br. 590/3 k.o.Gračani (kako piše u rješenjima) no za tu česticu piše da je nepostojeća u katastru. Je li čestica u međuvremenu promijenjena ili se radi o pogrešci?

- Vaša tvrtka ima sjedište i u ulici Sudiščak 15 gdje je zemljište s ribogojilištem uknjiženo na Vas dok je susjedna kuća uknjižena na suprugu. Znači li to da pastrve u Zagrebu uzgajate na lokaciji Sudiščak a ne na izvoru potoka Ribnjak, odnosno čestici koja je upisana u Registru farmi riba i školjkaša?

- Kao znanstvenik ste zagovarali tezu kako organizirani uzgoj riba neće dovesti do narušavanja eko sustava odnosno šteta za okoliš - link. No, svjetska znanstvena otkrića nisu kompatibilna Vašima - link 1, link 2.... S obzirom da ste znanstvene radove ispred Instituta Ruđer Bošković objavljivali istodobno dok ste bili vlasnik ribnjaka u Kninu i Zagrebu, niste li možda bili u sukobu interesa, odnosno je li znanstvena nepristranost ustuknula pred privatnim biznisom?

Na mail smo dobili sljedeći odgovor od Emina Teskeredžića: 'To da je moja kćer omogućila da sva pastrvska i šaranska ribogojilišta Hrvatske (imate spisak svih u Vašem tekstu) dobiju pomoć od Ministarstva poljoprivrede po jasnim kriterijima, a ne samo Viribus!? Moja kćer već dugo NE  radi kod žene od Siniše Varge ( više od 3 godine) - kad se nakon godine dana vratila s porodiljskog ( zbog toga što je bila 1 godinu s djetetom ) morala je zbog toga nakon 4,5 g dati otkaz - napisao je Teskeredžić 2018. u svom odgovoru. Zanimljivo je vidjeti i kako je profitirala snaha Emina Teskeredžića u istom premijerskom mandatu Zorana Milanovića.

Silvija Teskeredžić je naime dobila stipendiju iz javnih proračunskih sredstava kao studentica Filozofskog fakulteta. Rješenje je u ožujku 2014. potpisao tadašnji rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Štos je u tome da je Silvija Teskeredžić u vrijeme dobivanja stipendije imala čak 36 godine i još je bila studentica na Filozofskom. S druge strane tada je bila direktorica u privatnoj tvrtci El Consulting koju je osnovao njezin suprug Ado, sin Emina Teskeredžića. Slijedom tih podatak, svjesni kako živimo u društvu koje šansu zaposlenja daje ne najboljima i najizvrsnijima već politički protežiranima ili nepotistički povezanim osobama s miljenicima određenih struktura zainteresirali smo se za daljnju sudbinu stipendistice iz javnih proračunskih sredstava RH, privatne poduzetnice Silvije Teskeredžić .

Zanimljivo je bilo otkriti kako je navedena uspjela dobiti zaposlenje u OŠ Jordanovac bez položenog stručnog ispita. Ta je zagrebačka osnovna škola inače u zadnje vrijeme poznata i kao škola koju je s izvrsnim uspjehom pohađao i završio aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković. Zbog sumnji na pogodovanje i namještanje poslali smo, u jesen 2019.  mail ravnatelju te škole, na koji, pogađate, nije stigao nikakav odgovor. Upit donosimo u cijelosti kako bi javnost stekla uvid u sustav funkciniranja protekcionističkih zapošljavanja na hrvatski način. Mail upućen ravnatelju OŠ Jordanovac Davoru Krnjeti glasi: 

- Prema podacima s web stranice OŠ Bukovac Silvija Teskeredžić (rođ. 1978.) bila je je u školskoj godini 2018/2019 pedagoginja u OŠ Bukovac ali bez prava zasnivanja radnog odnosa? Prema podacima s web stranice OŠ Jordanovac Silvija Teskeredžić imenovana je na početku školske godine 2019/2020 pedagoginjom  iako u to vrijeme nije položila stručni ispit (na web stranici AZOO piše kako ispit polaže u listopadu 2019.) Kako to komentirate?

- Prema podacima s web stranice Folozofskog fakulteta u Zagrebu Silvija Teskeredžić školovanje je započela početkom 2000. a dovršila tek nedavno. Također, u dobi od 26 godina, 2004., pohađala je tek drugu godinu studija. Prema podacima s web stranice Filozofskog fakulteta ostvarivala je i ispodprosječan uspjeh. Kako tumačite da je osoba koja je studirala dva desetljeća dobila priliku u dobi 40+ zaposliti se i to bez položenog stručnog ispita?

- Prema podacima s web stranice HZZO-a OŠ Jordanovac nije raspisala natječaj za prijam pedagoginje. Također, i na web stranici te škole nema podataka da je pedagoginja tražena preko javnog natječaja što može upućivati na namještanje i pogodovanje unaprijed određenom (ali ne i najkompetentnijem) kandidatu.  Prije uposlenja na radno mjesto pedagoginje S. Teskeredžić bila je direktorica u ugašenoj privatnoj tvrtci El Consulting svoga supruga Ade Teskeredžića. Je li ravnatelj OŠ Jordanovac trebao provjeriti prije prijama na radno mjesto da li kandidatkinja ima iskustva na radnom mjestu ili je dosadašnji staž stekla primarno u ugašenoj privatnoj tvrtci?

Na mail nije stigao nikakav odgovor. No, zahvaljujući činjenici da živimo u digitalnom dobu na službenim stranicama zagrebačkog  Filozofskog fakulteta možemo doznati kako je dvodesetljetna studentica pedagogije, Silvija Teskeredžić 42- godišnja snaha milijunskog ribljeg profitera Emina Teskeredžića, koja je dakle 2004. u dobi od 26 godina bila na drugoj godini studija pedagogije a potom imala status sudentice  i 2015. i 2017. godine konačno nakon dva desetljeća okončala studij pedagije, po neznanim kriterijima, dobila i mentorstvo na Filozofskom fakultetu i to za prošlu te aktualnu akademsku godinu. Vidljivo je to s web stranice Filozofskog gdje piše:  'Prijedlog Odsjeka za pedagogiju za izbor mentora za kolegij Školska stručno pedagoška praksa za akad. god. 2019/2020.: OŠ Jordanovac - Silvija Teskeredžić'. To je zasigurno priznanje Filozofskog bivšoj studentici ne za izvrsnost već očito za neviđenu duljinu studiranja na tom odsjeku.

I ova priča, nažalost dokazuje kako je u Hrvatskoj moguće napredovati, dobivati poslove, milijunske poticaje, stipendije i druge benefite samo u sprezi s politikom i političarima. Ova priča pokazuje kako oni blizu izvorima moći i državne kase mogu osigurati ne samo proračunsku lovu za privatne biznise već i namještenja u proračunskim sustavima čak i kada studiraju dva desetljeća. Zato i ne čudi da tisuće marljivih i uspješnih mladih stručnjaka odlaze u inozemstvo jer ne pripadaju stranačkim nomenklaturama i nisu povezani s vrhovima lijevih i desnih političkih opcija.