U zemlji prezaduženih građana nije čudno da se očajnici hvataju za slamku i olako prihvate svaki novi model dužničkog ropstva. Poglavito što se brzinski krediti ispočetka ne čine lihvarskim već su zakamuflirani raznim terminima poput - isplata odmah, nema skrivenih troškova, povoljno... Tu su priliku za brzu zaradu vidjele brojne tvrtke koje su domicilno registrirane u Španjolskoj, Finskoj, Bugarskoj....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prezaduženi građani Hrvatske bez financijske perspektive laka su meta raznih instantnih kreditnih posrednika pa umjesto da izađu iz nevolja zaglibe još dublje. Pogledajte kako sustav takvog instantnog ali kamatarskog zaduživanja izgleda. Na web stranici cash-expert.com na hrvatskom jeziku piše sljedeće: 'Zatražite brzi Cash Expert kredit od 500,00 do 20.000,00 kn uz isplatu isti dan. Brza realizacija, minimalna dokumentacija, online prijava i isplata. Plaćanje do 6 rata. Brza isplata. Od 500,00 do 20.000 kn'.

Na istom mjestu piše 'Cash-Expert S.L. je firma registrirana u Kraljevini Španjolskoj za obavljanje djelatnosti dodjeljivanja potrošačkih zajmova, te spada u ustanove koje se nazivaju nebankarske financijske korporacije'.  Navedena je i adresa u Avenida Diagonal, Barcelona te broj telefona. Istaknuta je i češka podružnica. Za nju piše: 'Cash-Expert s.r.o. je firma registrirana u Republici Češkoj za obavljanje djelatnosti dodjeljivanja ili posredovanja pri potrošačkim zajmovima', te istaknut broj telefona i adresa u Pragu.

Na web stranici napisali su i sljedeće: 'Cash-Expert je nebankarska financijska korporacija specijalizirana za obavljanje djelatnosti dodjeljivanja online zajmova, te se prema EBA (European Banking Authority) klasificira kao NBFC Non-Banking Financial Company. Specijalizirani smo za nenamjenske, kratkoročne potrošačke zajmove koje pružamo prvenstveno putem Interneta. Stručni management sa dugogodišnjim poslovnim iskustvom te korištenje najsuvremenijih alata za usluge u financijskoj industriji garancija su sigurnosti i povjerenja koje uživamo kod naših klijenata' - piše na cash-expert.com.

Zainteresiranima se nudi telefonski broj u Zagrebu ali nigdje nije naveden nikakav pravni subjekt sa sjedištem u Hrvatskoj već je samo istaknut telefonski broj i email. Pretragom ponuđenog telefonskog broja detektirali smo kako se radi o pretplatničkom broju koji glasi na tvrtku Cash expert iz Zagreba. Prema podacima sa Sudrega radi se o tvrtci čija je vlasnica stanovita Lidija Rajković iz Aleksinca u Srbiji. Direktori su Sandi Majerić iz Prigorja Brdovečkog te Ana Jukić (ranije Svalina) iz Zagreba.

Pretragom srbijanskog registra ustanovili smo kako je ista Lidija Rajković 2019. u svom domicilnom gradu Aleksincu osnovala komanditno društvo Paraskeva. Taj termin je srbijanska inačica Svete Petke, monahinje, pustinjakinje i čudotvorkea. Tako je Sveta Petka odnosno Paraskeva postala najcjenjenina svetica u Srbiji. Naravno, kakve veze ima svetica s tvrtkom koja se vjerojatno i u Srbiji bavi sličnim poslovima kao Cash expert u Hrvatskoj - moglo bi se raspravljati.

No, činjenica da su određeni forumi puni upita zabrinutih građana koji su olako uzeli instantne internetske zajmove pa kada nisu uspjeli s povratom suočili se s ovrhama neumoljivih pravnih zastupnika Cash experta. Provjerili smo na sudskoj oglasnoj ploči i uočili kako se kao ovrhovoditelj nigdje ne pojavljuje hrvatska tvrtka Cash expert čiji je telefon oglašen na internetskoj stranici već isključivo španjolski ili češki Cash expert. Ta tvrtka nije jedina koja operira po Hrvatskoj s brzim online kreditima. Naravno, da svako razumno stajalište nalaže oprez prema takvo tipu kreditiranju.

No, osobe koje u pravilu uzimaju takve zajmove u datom trenutku očito nemaju nikakvu drugu soluciju brze love pa im se ponuđeni krediti čine spasonosnim rješenjima. No, sudska oglasna ploča puna je zahtjeva za osobni stečaj koje provodi tvrtka Global Guarantee iz estonskog glavnog grada Tallina. O njoj i drugi građani EU imaju krajnje negativno mišljenje i na forumima dijele stajalište kako se radi o nezakonitim i kriminalnim kreditiranjima. Preuzeli smo jedan od ilustrativnih komentara hrvatskog dužnika.

On na jednom internetskom forumu piše 'Naime uzeo sam brzi sms kredit preko Nereide u iznosu 4.500 kn. Uplatio im do sada 3.500 kn. Ali uzeo sam to preko njihove globalne garancije, te sam po prijedlogu ovrhe dužan još 4.425  kn. Jasno mi je da sam napravio glupost i da sam dužan još to što sam dužan. Da li oni mogu po zakonu to raditi? ni Nereida ni Global Guarantee nemaju dozvolu Ministarstva financija. Je li je trebaju imati? Ako bi mi mogli odgovoriti, da znam da li mi se isplati pisati žalba. Također u njihovim općim uvjetima stoji da su nadležni sudovi u Madridu i u Estoniji? Je li to sve po zakonu. I u općim uvjetima piše da kad se prvi puta traži kredit da se maksimalno moze dobiti 3.000 kn, meni su dali 4.500 .Platio bi ja još 1.000 kn i zakonske zatezne kamate. Al me ta garancija muči. Hvala Vam!'

Slijedom stečenih spoznaja poslali smo upit ministru financija Zdravku Mariću da vidimo mogu li se spomenute tvrtke baviti financijskim i kreditnim posredovanjima u Hrvatskoj, odnosno je li njihovo poslovanje legalno. Čekamo odgovor na upit.  Prema onome što piše na web stranici Cash experta proizlazi kako su oni očito pronašli neki zakonski okvir. Tvrtka iz Tallina nema službenu podružnicu u Hrvatskoj. Ali dobili su OIB i uz njihovo ime na stranicama Fininfo.hr piše  'Ostale pomoćne djelatnosti kod financijskih usluga, osim osiguranja i mirovinskih...'

No, pravi odgovor tko se skriva iza Global Guarantee pronašli smo u estonskom registru. Tamo je zapisano kako se ta tvrtka zvala Ferratum Finance Estonia. Tako smo razjasnili kako su ti krediti u izravnoj vezi s onima koje u Hrvatskoj na svojim web stranicama nudi Ferratumbank. O njoj piše 'Ferratum Oyj i njene podružnice čine Ferratum Group i međunarodni su pružatelj mobilnih financijskih usluga. Ferratum, sa sjedištem u Helsinkiju, osnovan je u svibnju 2005. godine, a do danas je proširio svoje poslovanje obuhvaćajući Europu, Sjevernu Ameriku, Južnu Ameriku i Azijsko-pacifičku regiju'.

Na web stranici ferratumbank.hr nude se brzi online krediti. Međutim, i na toj web stranici nigdje nema nikakvog poslovnog subjekta iz Hrvatske. Navedeni su brojevi telefona u Rijeci i Zagrebu, mobilni broj s predbrojem 092 te besplatni broj koji počinje s 0800. Niti jedan od tih brojeva nije registriran kao pretplatnički, odnosno možda se radi o tajnim brojevima. Tako nismo uspjeli doznati tko je vlasnik tih brojeva. Na web stranici ponuđeni su standardni krediti iz kojih se vidi da je kreditor Ferratum bank sa sjedištem na Malti.

No, zahvaljujući podatku koji smo pronašli u registru web domena shvatili smo da se iza Ferratum kredita nalazi hrvatska tvrtka Numeratum čiji je osnivač finski Ferratum Oyi. Prema Sudregu direktor je Zagrepčanin Izidor Korpar te Bugarka Ivet Dimitrova. Numeratum je često mijenjao sjedišta u Zagrebu a sada posluje na Trgu hrvatskih velikana. Prethodno je isti finski Ferratum osnovao i istoimenu tvrtku u Zagrebu ali je tvrtka likvidirana. Inače, promijenjen je i vlasnik Numeratuma. Naime prvi osnivač bila je tvrtka YT Family Holding iz finskog Helsinkija. Već i ti podaci ukazuju na eventualno zametanje tragova.

Na sudskoj oglasnoj ploči trenutačno ima više rješenja o stečaja pokretača u kojima se kao vjerovnik nalazi i Ferratum bank. Preko interneta brze kredite nudi i Credit Point Srl iz Španjolske. Oni su na svojim web stranicama naveli pravni subjekt - tvrtku Creditaria iz Zagreba čija je direktorica Zagrepčanka Diana Toth. Službeni osnivač Creditaria koja posluje u Savskoj cesti je Creditaria Prestamos iz Barcelone.

Hrvatski građani po internetske kredite mogu i preko stranice brzepozajmice.com. Kod njih piše kako su web stranica u vlasništvu KD Capitala iz bugarskog Plovdiva. Instantnih internetskih kreditora je sigurno još, mi smo izabrali one koji su najdostupniji ili koji već naveliko provode ovrhe i stečajeve nad lakovjernim potrošačima. Zato, građani Hrvatske ubuduće oprez, ma koliko očajnički trebali keš razmislite kakve su posljedice ovršnih ili stečajnih postupaka koji su realna prijetnja svakog takvog instantnog kamatarskog keditiranja.