Iako je potres razrušio Petrinju sudski djelatnici neumorno ispunjavaju svoje zadaće pa je tako 9. veljače na sudskoj oglasnoj ploči objavljeno Rješenje Općinskog suda u Sisku, Stalne službe u Petrinji koji se tiče Darka Dumbovića.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Viša sudska savjetnica Marina Caren Smolčić, u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača Darka Dumbovića, iz petrinjskog naselja Mošćenice a kojeg zastupa zagrebački odvjetnik Dražen Ivanić, odlučivala je o prijedlogu Financijske agencije za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom sina petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Tako je 9. veljače 2021. odbacila prijedlog Financijske agencije koji je zaprimila  4. prosinca 2020. godine jer je podneskom od 5. veljače 2021. punomoćnik potrošača dostavio naknadno očitovanje sina Darinka Dumbovića kako nije suglasan da se provede jednostavni postupak stečaja nad njegovom imovinom, odnosno da povlači prešutno danu suglasnost za provođenje predmetnog postupka.

Ta je odluka donešena u Hrvatskoj Kostajnici što znači da sudski djelatnici iz Petrinje rade na izmještenoj lokaciji. U prethodnom članku opisali smo kako je nad Darkom Dumbovićem, sinom petrinjskog gradonačelnika, uoči katastrofalnog potresa pokrenut postupak stečaja. Također, objavili smo članak kako je on bio osnivač privatne tvrtke zajedno sa svojim ocem, petrinjkim gradonačelnikom a koja je skončala u stečaju ostavivši vjerovnicima dužna više od tri milijuna kuna.

Također, javnost smo izvijestili i kako je Darko Dumbović direktor u tvrtci čija je vlasnica njegova supruga, odnosno snaha petrinjskog gradonačelnika Nikolina Dumbović a koja je kupila vrijedno zemljište u poslovnoj zoni u petrinjskoj Mošćenici. Također, javnosti smo objavili i kako nadležna tijela smatraju kako nije bilo nikakvog sukoba interesa iako privatna tvrtka Dumbovićeve snahe i sina profitira višestruko u poslovima s Gradom Petrinjom.

Stečajeve potrošača Fina inače pokreće kada dužnik ima višestruka dugovanja akumulirana kroz dulji vremenski period a koje ne servisira. U brojnim slučajevima, poput onog Nikoline Pišek, udovice Božidara Alića ili pak splitske nastavnice hrvatskog Jugane Selestrin dogodi se kako se dužnika rastereti dugova. Bankrotirale su i bivša kraljica Hrvatske Tamara Roglić ali i naša nekoć najbolja klizačica Idora Hegel. U nekim slučajevima, poput onog Azera Berbera, sina Mersada Berbera, ili pak supruga Martine Tomčić dogodi se kako tijekom stečaja vjerovnici ne dadnu suglasnost ili za otpis dugova ili pak za plan dužnika za otplatu samo dijela duga. 

To se u slučaju sina pokojnog slavnog slikara Berbera ili pak Ženje Moskaljova, zeta bivšeg predsjednika HSS-a i hrvatskog sabora Zlatka Tomčića - supruga operne pjevačice Martine Tomčić, nije dogodilo jer se radilo o višemilijuskim dugovanjima bankama i drugim poslovnim subjektima. U slučaju supruga Martine Tomčić radi se o nevjerojatnih 24,9 milijuna kuna. Bankrot čeka i bivšeg supruga Dine Štern, kćeri Davora Šterna, Eduarda Bočkaja. Za dlaku je osobni bankrot izbjegao i Frano Lasić. Osuđeni prevarant Željko Tutunović nije dao dopuštenje za provedbu bankrota nad njim ito kao i Darko Dumbović. Kolike je dugove napravio u godinama prije potresa sin petrinjskog gradonačelnika - ne znamo.

Ti bi podaci brzo isplivali na sudskoj ploči da on u međuvremenu nije uskratio suglasnost za provedbu stečajnog postupka nad njegovom imovinom. Inače, i Dumbovićeva supruga spominjana je u kontekstu poreznih dugovanja. Ona je naime vodila ugostiteljski obrt koji je propao. Očito u obitelji Dumbović 'znaju znanje' - kako poslovati s dugovima i isplivati bez otplate milijunskih dugovanja. Također, na svojoj strani imali su i bivšu predsjednicu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, sadašnju saborsku zastupnicu Daliju Orešković, a imaju i sadašnju Natašu Novaković.

Naime, obje su, svaka u svom mandatu, zaključile kako nema ništa sporno u tome da Grad Petrinja proda zemljište tvrtci Titan Commerce Nikoline i Darka Dumbovića kao i da Grad Petrinja posluje s navedenom tvrtkom. Obje su predsjednice Povjerenstva zaključile kako je samo bitno da se Dumbović kao gradonačelnik formalno izuzme od odlučivanja u tim ugovorima, što je vidljivo i na službenoj  web stranici Povjerenstva. Zato Hrvatska i jeste visokofunkcionalna i profitabilna, te ponajviše pravno i institucionalno uređena država.