Zmajlovićeva mama vlasnica je tvrtke koja sklapa poslove s njegovim vjenčanim kumom koji je gradonačelnik Jaske. Bivši SDP-ov ministar zaštite okoliša donirao je 60.000 kuna Milanoviću u kampanji a njegov vjenčani kum s obitelji ukupno 40.000 kuna. Otkrivamo i koliko je bila zadužena Zmajlovićeva obitelj prije nego što je on ušao u visoku politiku te kako je njegov tata bio u biznoisu s HSP-ovkom koja je bila vlasnica lažne diplome Ekonomskog fakulteta.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kandidaturu za župana zagrebačke županije upravo je najavio bivši ministar zaštite okoliša i zastupnik SDP-a u predzazadnjem sazivu Sabora. Odmah u startu rekao je kako će sjedište zagrebačke županije preseliti iz Zagreba u Veliku Goricu. Inače, mnogi još pamte kako je Mihael Zmajlović uoči zadnjih parlamentarnih izbora govorio kako će u kampanju ići električnim biciklom. Tako je planirao obići sedmu izbornu jedinicu koja spada među nelogičnije u Hrvatskoj. Naime, u njoj zajedničke kandidate biraju stanovnici zapadnih i jugozapadnih zagrebačkih kvartova, Karlovca, Samobora, Gorskog kotara pa sve do Novog Vinodolskog i predgrađa Rijeke.

Slogan mu je bio "Miha kroz sedmu". Zmajlovićeva prethodnica u ministarskoj fotelji bila je Mirela Holy koja na posao dolazila na skuteru. Iako je preko Zmajlovića SDP na zadnjim parlamentarnim izborima ciljao na urbanu populaciju, odnosno na glasove zelenih birača, nije im to pošlo za rukom jer bivši gradonačelnik Jaske nije uspio ući u Sabor.  Očito glasači nisu bili fascinirani njegovom kampanjom poglavito jer se ona razlikovala od slike koju je o sebi preko profila na društvenim mrežama širio Zmajlović. Naime, tko god je pogledao Instagram profil "ekološki" osviještenog Zmajlovića, mogao se uvjeriti kako na njemu do te kampanje Zmajlović nikada nije objavio niti jednu sliku na biciklu.

Na Instagramu je SDP-ov Miha objavljivao slike sportskih ili rekreacijskih aktivnosti. Bilo je tu slika kako trči, roni, pentra se po vrletima, spušta u Dvoranu izgubljenih duša u Gornjoj Baraćevoj špilji....  No, broj takvih slika je zanemariv u odnosu na slike koje bi spadale u kategoriju života na visokoj nozi. Naime, od trenutka kad je prestao njegov ministarski mandat, te kada je Zmajlović ušao u Sabor u listopadu 2016., objavio je brojne fotografije s različitih svjetskih destinacija. U svezi tih putovanja te drugih tema poslali smo mu prošle godine upit ali nismo dobili nikakav odgovor.

Zmajlovića smo pitali za njegova brojna putovanja u egzotične destinacije te za slike  s putovanja po: Azerbejdžanu, Španjolskoj, Francuskoj, Sloveniji, Kirgistanu, Rusiji, Makedoniji, BiH, Austriji... U ožujku 2018. uz objavu na Instagramu napisao je New Port - Baku, dakle bio je u Azerbejdžanu, Potom početkom kolovoza 2018. u Gajcu i Novalji, zatim potkraj kolovoza i  početkom rujna na više lokacija u Sloveniji. Početkom listopada iste godine posjetio je i Ala Archa Nacionalni park, zatim je uslikao strijece s lukom u Bishkeku u Kirgistanu... U prvoj polovici travnja pretprošle godine napisao je Donostia-San Sebastián, Španjolska. Dakle, posjetio je Baskiju.

Polovicom travnja iste godine uslikao je vinariju Saint-Émilion u francuskom Bordeauxu. Zatim se malo skrasio na lijepom plavom Jadranu. Početkom srpnja prošle godine objavio je sliku iz Novalje, u kolovozu iz Malog Lošinja. Sudeći po Zmajlovićevim Instagram objavama, uslijedila je regionalna turneja.  Polovicom kolovoza slikao je Kafanu Behar na sarajevskoj Baščaršiji, pa objavio zajedničku sliku sa suprugom s Trnovačkog jezera u Crnoj Gori. Potom se krajem kolovoza 2019. Zmajlović obreo u Alpenbachu... 

Zanimljivo je kako je, nakon što je prestao biti ministar zaštite okoliša, potkraj 2016,. foto snimkom potvrdio da je posjetio glasoviti Nevski prospekt u Sankt Petersburgu ali i Makedoniju te niz drugih destinacija ....  Zbog svega pobrojanog pitali smo ga je li na tim putovanjima bili privatno ili službeno. Budući bi netko neupućen iz objavljenih fotografija Zmajlovićevih posjeta  otmjenim restoranima, vinskim podrumima i sl. te slikama kušanja skupih  vina i slow food slijedova, mogao steći krivi dojam o poslu kojim se on bavi, pitali smo ga planira li možda karijeru: gastronomada, gastrokritičara, sommeliera, globetrotera...?

S obzirom da je u Hrvatskoj u vrijeme predizborne kampanje za Sabor bio aktualan slučaj uhićenja netom izbačene HDZ-ove političarke i smijenjene državne tajnice Josipe Rimac u aferi vjetroelektrane, pitali smo Zmajlovića za činjenicu da je on kao resorni ministar izdao dozvolu za vjetroelektranu Lika-Feniks u Udbini. Pitali smo ga da li se sjeća jesu li k njemu zbog te dozvole dolazili šogor Rade Šerbedžije Mark Crandall, njegova supruga Lidija Zulma Udovički, tadašnji direktor te tvrtke Fabrizio Cagnasso ili pak Jasminko Umićević, tadašnji suvlasnik s Crandallom tvrtke Adriatic - energija vjetra, a koji je u isto vrijeme ispred Vlade Zorana Milanovića, bio imenovan savjetnikom za Inu s hrvatske strane?

Također, pitali smo ga je li upoznat s off shore aferom sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić a koja je bila direktorica u srbijanskoj tvrtci spomenutog suvlasnika Lika-Feniksa i Adriatic - energije vjetra - odnosno Marka Crandalla, šogora Rade Šerbedžije. Na tu temu objavili smo prethodno članak. Niti na jedno pitanje nije bilo odgovora.  Budući u Hrvatskoj brojni političari zlorabe sivu zonu i pozicije utjecaja te se tako lako poskliznu u sivu zonu korupcije, poduzeli smo istraživanje imovinske kartice bivšeg SDP-ovog ministra i bivšeg saborskog zastupnika Mihaela Zmajlovića te provjeru podataka koje je prijavljivao nadležnim tijelima.

Odmah na početku uočili smo zanimljiv podatak - naime ministar Zmajlović jedan je od rijetkih koji u kartici ne navodi posjed nikakvog stana ili kuće već samo građevinskog zemljišta površine 3.188 m2  vrijednog 480.000 kuna u Plešivičkoj Rijeci. Zbog toga je bilo logično zapitati se gdje je živio Mihael Zmajlović dok je obnašao funkciju gradonačelnika Jastrebarskog, ministra u Vladi Zorana Milanovića, odnosno sve dok je bio zastupnik u zadnjem sazivu sabora. S izborne liste te registra Trgovačkog suda u Zagrebu proizlazi kako je njegova prva adresa Ulica bana Josipa Jelačića 39 na periferiji Jastrebarskog.

S tom je adresom početkom 2001. imenovan za člana Uprave jaskanske gradske tvrtke Komunalno Jastrebarsko. Sljedeće godine živio je na istoj adresi kad je imenovan za člana NO-a Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije. Zanimljivo je kako je Zmajlovićev prvi stranački izbor bio HSS. Nećemo reći da Zmajlović taj podatak skriva kao zmija noge, ali unatoč promjeni stranačkog dresa Zmajlovića se nikad nije tituliralo stranačkim prebjegom. Taj smo podatak pronašli u Službenom vjesniku Jastrebarskog. Tamo piše kako je na  izborima 15. svibnja 2005. godine Mihael Zmajlović izabran u Gradsko vijeće grada Jastrebarskog s kandidacijske liste HSS-a.

Mihael Zmajlović je od 24. prosinca 2001. obavljao dužnost direktora trgovačkog društva “Komunalno Jastrebarsko” d.o.o., a budući da sukladno članku 5. stavku 2. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave član predstavničkog tijela jedinice ne može istovremeno biti član uprave trgovačkog društva u pretežitom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, to je Mihael Zmajlović stavio svoj mandat člana Gradskog vijeća grada Jastrebarskog u mirovanje  a potom ga je Skupština društva “Komunalnog Jastrebarsko” d.o.o., tek u  siječnju 2009. razriješila dužnosti direktora društva. Gradonačelnik je postao 2009. na listi SDP-a a tada se prema podacima s izborne liste preselio na drugu adresu u središtu Jaske, Ulicu Zrinsko-Frankopansku

Tu je novu  adresu prijavio je i Trgovačkom sudu jer je imenovan i za člana NO-a Jamstvene agencije za poticanje razvoja malog gospodarstva Zagrebačke županije. Provjerili smo u zemljišnim knjigama tko je vlasnik nekretnine na kojoj je bivši mladi HSS-ovac živio kad se vinuo na lokalne političke funkcije.  Pretragom zemljišnih knjiga ustanovili smo kako je kao vlasnica na navedenoj adresi upisana Jadranka Zmajlović. Također, na toj nekretnini je bio je kredit u iznosu od 15. travnja 2005. u iznosu od 55.000,00 EUR u korist Zabe. Ista nekretnina bila sporedna hipoteka za glavnu hipoteku, odnosno stan od 53 m2 u Ulici Braće Kazić u Jaski a koji je bio vlasništvo Zmajlovićeve sestre Ane koja se nakon udaje preziva Fabijanić. 

Na istoj nekretnini, stanu u kojem je živio Zmajlović prije izbora za gradonačelnika, bio je i kredit od 48.000 CHF također u korist Zabe. U veljači 2016. upisana je hipoteka u iznosu 16.248,37 eura prema Dodatka Ugovoru i to prijenosom neizbrisane hipoteke također u korist Zabe. Hipoteka od 55.000 eura izbrisana je 2018. godine.  Te je godine i Zmajlovićeva sestra prodala stan u jaskanskoj Ulici Braće Kazić pa je to vjerojatno utjecalo na promjene u teretovnici. Provjerili smo u zemljišnim knjigama i tko je vlasnik stana u Ulici Zrinsko-Frankopanska u Jaski s kojom je Zmajlović išao na izbore 2009.

Vlasnik je njegov otac Zdravko Zmajlović. Radi se o stanu u potkrovlju površine 108,41 m2. Na tom stanu upisana je 2005. hipoteka od 110.000 CHF u korist Erste banke. Otac političara Zmajlovića u zemljišnim knjigama prijavio je bivšu adresu svoga sina, kuću u Ul. Bana Josipa Jelačića a na kojoj inače godinama obavlja djelatnost zastupnika u osiguranju. No, pod krovom te jaskanske jednokatnice odvija se još jedna živa poslovna aktivnost. Radi se o obiteljskoj računovodstvenoj tvrtci Agus-Prom koju je Zmajlovićeva mama Jadranka osnovala u studenom 1995. godine.

U tvrtci su direktorice ona i Zmajlovićeva sestra Ana Fabijanić. Na web stranici tvrtke vidi se kako je ured prostran, navodi se više uposlenika a s obzirom na veličinu kuće postavlja se pitanje da li u njoj Zmajlovići roditelji uopće žive ili samo obavljaju računovodstveno-osiguravajuće poslove. Također, iz registra tvrtke Agus-Prom vidi se kako Zmajlovićeva sestra Ana živi na istoj adresi kao on - dakle potkrovnom stanu njihova oca Zdravka - pa se logično postavlja pitanje gdje zapravo živi bivši ministar i najavljeni kandidat SDP-a za župana Zagrebačke županije?  Naime, teško da se obitelj Zmajlović, mama, tata, sestra, njezina obitelj te Mihael Zmajlović sa suprugom Marijom Presečki Zmajlović i njihove dvije kćeri tiska u 100 potkrovnih kvadrata.

Poglavito uzmemo li u obzir preferencije ka luksuznim destinacijama koje su vidljive s Instagram profila Mihaela Zmajlovića. Naime, tamo smo vidjeli njegovu sliku nastalu tijekom posjeta renomiranoj vinariji. Prije nego što je postao ministar, Zmajlović je bio gradonačelnik Jastrebarskog. U tom periodu na ime odvjetničkog ureda Krešimira Preprotića iz Zagreba iz jaskanskog gradskog proračuna uplaćeno je gotovo 200 tisuća kuna. Krešimir Preprotić je bratić Mihaela Zmajlovića, odnosno Zmajlovićeva majka i Preprotićev otac su brat i sestra.

Zanimljivo je kako je kandidat za gradonačelnika Jaske na prošlim izborima ispred HDZ-a bio Tomislav Preprotić ali ga je pobijedio SDP-ov Zvonimir Novosel, kojem je inače Zmajlović prvi put prepustio svoju fotelju kada je nakon tri godine gradonačelnikovanja dobio Milanovićev poziv da naslijedi ministricu Holy.  Zanimljivo je kako je Novosel u mnogočemu nastavio slijediti istu politiku koju je začeo Zmajlović kao gradonačelnik. I Novosel također putem javne nabave sklapa poslove s odvjetničkim uredom Zmajlovićevog bratića odvjetnika Preprotića.

Znakovito je da je s liste uplata koje je aktualni predsjednik Zoran Milanović dostavio nakon prvog i drugog kruga izbora proizlazi kako ga je u oba kruga kampanje Zmajlović donirao po 30.000 kuna a neposredno uz Zmajlovićevo ime nalazi se i ono Zvonimira Novosela koji je također donio dva puta po 5.000 kuna dok je na listi između bivšeg i sadašnjeg jaskanskog gradonačelnika upisano ime Daniele Novosel koja je Milanoviću donirala po 15.000 kuna.

Za pretpostaviti je kako se radi o supruzi aktualnog gradonačelnika Jaske. Prezime Novosel pronašli smo i među djelatnicima računovodstvene tvrtke Zmajlovićeve mame.  No, od nje nismo uspjeli doznati je li njezina djelatnica Kristina Novosel obiteljski povezana sa Zvonimirom Novoselom. Naime, mama Jadranka uskratila nam je odgovore na sva pitanja. Pitali smo je i za činjenicu da je njezin sin prijavio na izbornim listama prvo adresu na kojoj djeluju njezin poslovni subjekt te na kojoj njezin suprug vrši djelatnost osiguranja.  Mama Zmajlović nije htjela komentirati ni žive li njezin sin - tadašnji dužnosnik s obitelji i kćer s kojom vodi tvrtku na istoj adresi, u stanu njezina muža.

Nije nam odgovorila ni na pitanje je li apartman u naselju Gajac na Pagu kupila dok joj je sin bio gradonačelnik. Također, nije željela komentirati ni informacije koje su ranije objavljene u Provjereno a koje govore kako je njezin sin bio u sukobu interesa jer je bio gradonačelnik dok je njezina tvrtka pružala servisne računovodstvene usluge za DVD ali i također za niz drugih organizacija koje djeluju pod okriljem Grada Jastrebarskog.  U emisija Provjereno 2014. je objavljeno: "Tvrtke majke i oca ministra Zmajlovića rade za vatrogasnu zajednicu koja se financira iz gradskog proračuna. A gradonačelnik je ministrov vjenčani kum. Sam direktor vatrogasne zajednice priznao nam je da su poslovi dogovoreni, gotova stvar i da je na sastanku bila i mama Zmajlović". 

Naime, osim vatrogasne zajednice koja je njezinoj tvrtci plaćala između 50 i 54 tisuće kuna godišnje otkrili smo kako je tvrtka Zmajlovićeve mame dobila i računovodstvene poslove i za Športsku zajednicu Grada Jastrebarskog 2016. godine. Dakle, mama Zmajlović očito ima višegodišnji profit od poslova koje joj dodjeljuje vjenčani kum njezina sina a svi ti poslovi još se nisu našli na meti Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Naime, bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa a sadašnja saborska zastupnica Dalija Orešković 2015. otvorila je samo predmet u kojem je Mihael Zmajlović za direktora Moteli Plitvice izabrao Borisa Raka te zaključila kako nije bilo povrede zakona.

Ni njezina nasljednica Nataša Novaković nikada nije pročešljala eventualni sukob interesa Zmajlovića i računovodstveno-revizijskog ureda njegove mame. Činjenica je da je Zmajlovićeva mama na početku poslovanja svoje tvrtke 1999. kupila i automobil na kredit, da je potom imala više hipoteka na kući u kojoj je poslovala sa suprugom te da je obitelj imala i hipoteku na očevu stanu u kojem su prijavljeni i političar Zmajlović s obitelji kao i njegova udana sestra.  Dakle, postavlja se pitanje od čega Zmajlović financira skupa putovanja i stil života na visokoj nozi.

Osim njegovih nabrojanih putovanja, s Face profila njegove supruge vidi se da i ona voli putovati a jedna od njezinih naslovnih fotografija na toj društvenoj mreži je slika nje i kćeri koja je nastala Bratislavi. Zmajlovićeva supruga inače radi u Dječjem vrtiću Radost u Jastrebarskom. "Šlagvort" za kraj. Tata Mihaela Zmajlovića prije nego što se posvetio isključivo osiguranju bio je direktor u tvrtci La-pis u čijem NO-u su sjedili Bernardica i Stjepan Toplnjak.

Nadzornica Bernardica poslije će svom prezimenu dodati i Halapa pa će kao takva osvanuti u medijima kao vlasnica lažne diplome Ekonomskog fakulteta. Tako je 2012. objavljeno kako je HSP-ova pročelnica Bernadica Topolnjak-Halapa zaradila otkaz na radnom mjestu pročelnice u uredu karlovačkog župana. Iz navedenog vidimo kako obitelj Zmajlović ima raznolike stranačke kontakte. Stoga ne čudi da je mladi Mihael startao na listi HSS-a dok je tata Zdravko bio u biznisu sa desno orijentiranom Bernardicom da bi u konačnici uzdanica obitelji Zmajlović završio na listi SDP-a.