Domišljati prevaranti nikada ne miruju a raspon prijevara kojima se služe zaista bi mogao postati predlošcima za neki hollywoodski scenarij. Tako je Londonačanin rođen 1994. u Latviji s britanskim državljanstvom, Mantas Ganebnas, 4. travnja 2018., zajednički i dogovorno sa za sada jednom nepoznatom osobom koja se predstavila kao Ana Šarić iskoristio lakovjernost jedne stanovnice Blata na Korčuli.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Protiv njega je Općinsko državno dovjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu u kojoj se navodi kako je 's unaprijed stvorenom namjerom da se nepripadno okoristi, i to prvo ta nepoznata osoba, oko 14,00 sati, telefonom sa pozivnog broja 00447442390894 nazvao Nedjeljku Petković koja se nalazila u mjestu Blato na njezin telefon pozivnog broja 020/8.... i lažno joj predočio kako zove iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu i da je njena rodica Ružica Petković pritvorena u imigracijskoj policiji u zračnoj luci u Londonu te da treba uplatiti iznos od 14.700,00 kuna kako bi platila odvjetnika. Potom je  'Nedjeljki Petković priopćio "kod broj" za uplatu novca "MTCN0178364924" putem Western Uniona i podatke osobe kojoj taj novac treba uplatiti'.

Naknadnom istragom utvrđeno je kako su to podaci za samog okrivljenika Mantasa Ganebnasa koji se također lažno predstavljao kao policijski službenik koji je zadužen za Ružicu Petković. U optužnici dalje piše kako su  'ta za sada nepoznata ženska osoba i okrivljenik Mantas Ganebnas znali da to nije istina, a kada je Nedjeljka Petković u to povjerovala i istog dana u 15,02 sati u uredu Hrvatske pošte u Blatu, uplatila traženi iznos, okrivljenik Mantas Ganebnas je taj iznos podigao na prodajnom mjestu "Money shop Stratford Olym", na adresi 112 The Grove, London i zadržao za sebe, oštetivši na takav način Nedjeljku Petković za iznos od 14.700,00 kuna, a za koji se nepripadno okoristio'.

Optužnicom se Mantasa tereti da je 'počinio kazneno djelo protiv imovine - prijevaru, opisano i kažnjivo po čl. 236. st. 1. Kaznenog zakona te se traži da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od 7 (sedam) mjeseci, odnosno uvjetna osuda ako okrivljenik u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo te da u roku od jednog mjeseca naknadi štetu oštećeniku. Iz priloženih dokaza vidljivo je kako je provedeno ispitivanje osumnjičenika Mantasa Ganebnasa kao i oštećene ali da su provedeni i druge dokazne radnje.

Postupak je pokrenula Policijska postaja Korčula, 10. srpnja 2018. koja je Općinskom državnom odvjetništvu  u Dubrovniku dostavila posebno izvješće - kaznenu prijavu protiv Mantasa Ganebnasa. Iz pregledane dokumentacije, kao i iskaza Nedjeljke Petković proizlazi kako je Nedjeljka Petković putem Western Uniona uplatila Mantasu Ganebnasu iznos od 14.700,00 kuna, a koji novac je okrivljenik podigao. U dokumentu piše i sljedeće:

'Obrana u kojoj okrivljenik navodi kako je novac podigla osoba koju on zna pod imenom "Joseph", a o kojem ne zna nikakve druge osobne podatke, već ga samo zna opisati, te navodi kako je on uzeo novac sa pulta Western Uniona i zadržao ga za sebe nije uvjerljiva, niti logična, a budući da je za preuzimanje novca potrebno predočiti osobni dokument, a što u ovom konkretnom slučaju bila putovnica upravo okrivljenika Mantasa Ganebnasa. To ukazuje da je upravo okrivljenik preuzeo taj novac , odnosno da je sa za sada još jednom nepoznatom ženskom osobom počinio kazneno djelo za koje se tereti'.

Optužnicu je potpisao zamjenik općinskog g+državnog odvjetnika Ante Vetma. I ovaj slučaj dokazuje kako perfidni prevaranti vrebaju na lakovjerne žrtve koristeći moć modernih tehnologija ali i informirajući se i razvijajući strategije koje će kod potencijalnih žrtava pobudite skoro nikakve sumnje. Očito je prevarant upotrijebio ime Ana Šarić jer je takvo ime mogao pronaći pretražujući internet pa je pretpostavio kako će to izabrano ime stvoriti dodatnu kredibilnost u njegov poziv što se i ostvarilo.

Inače, ovaj slučaj dokazuje i kako su bivši predsjednik HDZ-a i Tomislav Karamarko njegova supruga Ana, koja se do udaje prezivala Šarić, očito ni krivi ni dužni dospjeli u takav kontekst da i jedan mladi Lodnončanin u svojim sofisticiranim prijevarama koristi Anin identitet. Inače, na internetu je dostupna artistička stranica osobe protiv koje je podignuta optužnica. Mantas Ganebnas predstavlja se kao 3D umjetnik a lako je uočiti kako voli slikati različite monstrume kao i naga ljudska tijela ali i osobe s oružjem.