Konačni sud o ulozi Milana Bandića u povijesti hrvatske metropole izreći će vrijeme koje dolazi. No, u kolektivnoj svijesti ostat će upamćen po tome da ga nitko nije mogao smijeniti s funkcije koja mu je značila više od života. Na svom Facebook profilu nedavno je objavio post NEUMORAN. I njegovi najžešći kritičari ne mogu osporiti da je bio jednostavno - NEUMORAN.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Riječ umor i umor zvuče isto ali znače nešto naizgled posve suprotno. U slučaju najdugovječnijeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je noćas preminuo od psoljedica srčanog udara, riječ umor i umor u jednom trenutku spojili su se u fatalnoj crti. Očito je Milanu Bandiću u 66-oj godini došao na naplatu  kronični umor koji je 30 godina nakupljao jureći na sjednice ili sastanke, gacajući po blatu ili polažući kamene temeljce, hodajući u sudnice ili pak okupljajući mnoštvo....

Milan Bandić živio je za Zagreb i za svoju funkciju prvog čovjeka Grada. Nitko ga na svim dosadašanjim lokalnim izborima od 2000. nije mogao smijeniti s gradonačelničke pozicije. Milan Bandić nije sam sebe birao - izabrali su ga u svakom mandatu građani Zagreba bilo da su vjerovali u njegove riječi, djela, ideale ili pak njegove trice i kučine kojih je bilo napretek. Bandić je dočekao da podigne spomenik Većeslavu Veci Holjevcu, čovjeku koji se uspio nakon svoje smrti izboriti za epitet najvećeg zagrebačkog gradonačelnika. Preostaje nam vidjeti hoće li itko od Bandićevih nasljednika podići spomenik Bandiću i hoće li u Zagrebu uskoro dobiti svoju ulicu ili trg ili barem fontanu.

Odnos prema Bandiću nakon njegove smrti odredit će u mnogome civilizacijski krug kojim će u budućnosti označavati duh hrvatske metropole. Vidjet ćemo hoće li se na Bandiću lomiti koplja i frustracije ili će pak Bandić dobiti svoje mjesto u ovom gradu i nakon svoje smrti budući on nije bio jedinka već je svaki puta kad je zasjeo u gradonačelničku fotelju bio izraz volje svih onih koji su mu dali svoje povjerenje. Bandićevom smrću stubokom se mijenja krvna slika i pozicija svih koji se natječu za fotelju prvog čovjeka Zagreba.

Utrka za lokalne izbore samim tim ulazi u sasvim novu dimenziju gdje kandidati neće moći kampanju graditi na pljuvanju protiv Bandića i njegovog stila upravljanja Zagrebom već će se morati deklarirati što su oni u stanju sami napraviti za metropolu. Bandić će svima nedostajati - svojim pristašama ali još više onima koji su političke pozicije lako zadobivali pljuvanjem po njemu.  U doba korone i masovnijih umiranja odlaskom Milana Bandića sa životne i političke pozornice otvara se novo poglavlje Zagreba. Teško da će se ponoviti životopisni karakter na čelu Zagreba koji je poslužio ne samo kao inspiracija za film Dariju Juričanu Kumek, kojeg je BTW i financirao, već i osoba u čijoj ste blizini mogli svjedočiti raznim zgodama i nezgodama poput ove na našem videu