Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena je presuda Sandri Zeljko (48) zbog prekršaja prema Zakonu o osobnoj iskaznici. Presudu je donijela sutkinja Ankica Meter Celinšćak.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Postupak se vodio povodom prigovora na obavezni prekršajni nalog Druge policijske postaje Policijske uprave zagrebačke od 30. rujna 2019. Presuda je donešena  žurno 13. siječnja 2021. bez nazočnosti okrivljenice. U presudi piše kako je  prekršajno nekažnjavana Sandra Zeljko kriva što u roku osam dana od 9. rujna 2017., odnosno po odjavi, propustila vratiti osobnu iskaznicu izdanu od Policijske postaje Vukovar dana 02. kolovoza 2012.  čime je počinila prekršaj. Izrečena joj je kazna od 500 kuna. Ukoliko u roku 15 dana po primitku rješenja uplati dvije trećine kazne, računat će joj se kao da je sve uplatila.

Dužna je naknaditi i  troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 300 kuna u korist Državnog proračuna. U obrazloženju se navodi kako je Druga policijska postaja PUZ-a izdala  prekršajni nalog protiv Sandre Zeljko na koji je ona pravodobno uložila prigovor, pa je sud obavezni prekršajni nalog stavio izvan snage nakon čega je proveden žurni prekršajni postupak. Okrivljena Zeljko pozivana je od 26. studenog 2019. pa do 13. siječnja 20121. na rasprave 9 puta i svi su se pozivi vratili s naznakom poštara "obaviješten nije tražio" osim poziva za dan 5. listopada 2020.god. koji je okrivljenica uredno primila.

No, na raspravu nije pristupila a svoj izostanak je ispričala potvrdom liječnice Višnja Pjaca da nije sposobna sudjelovati u raspravi. Sud je za ročište 13. siječnja 2021. god. Zeljko pozvao i putem sudske oglasne ploče  te je okrivljenica upozorena 'da je do pravomoćnog završetka postupka dužna obavijestiti tijelo postupka o svakoj promjeni adrese prebivališta ili boravišta, jer će joj se ako tako ne postupi sva pismena dostaviti putemoglasne ploče tijela postupka što će se protekom roka od 8 dana smatrati urednom dostavom'. U svrhu dokazivanja sud je ispitao kao svjedoka policijskog službenika koji je neposredno opazio prekršaj.

U presudi piše kako 'svjedok  u svom iskazu navodi da se događaja sa sigurnošću sjeća jer je kao zaposlenik PUZ II PP, policajac upućen na adresu Ilica 335 na ravnateljstvo policije koju su zatražili djelatnici UPPS-a te su isti izjavili da im je pristupila okrivljenica te se legitimirala osobnom iskaznicom. Njihovim uvidom u informacijski sustav MUP-a utvrdili suda je osobna iskaznica nevažeća te da dokument treba oduzeti. Po dolasku na mjesto događaja zatekao je okrivljenicu, upoznao je sa činjenjem prekršaja i oduzeo joj osobnu iskaznicu, uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, izdao joj prekršajni nalog, a tako je postupao jer je okrivljenica zatečena u području II PP gdje je zaposlen' - piše u presudi sutkinje Ankice Meter Celinšćak.

Prema zakonu osoba je dužna vratiti osobnu iskaznicu policijskoj upravi koja ju je izdala u roku osam dana od dana odjave. Presuda je upućena bivšoj tajnici Vlade RH u mandatu 4 hrvatska premijera na njezinu kućnu zagrebačku adresu u Baštijanovoj ulici. Provjerom preko vlasničkog lista ustanovili smo kako Zeljko na istoj nije upisana kao vlasnica stana. No, uočili smo kako u prizemlju te zgrade egzistira frizersko-kozmetički salon Karmen Brkić, bivše supruge bivšeg potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića. No, u presudi se navodi i adresa prebivališta u Vukovaru pa je izgledno kako se Zeljko zbog svega vratila u rodni grad.Sandra Zeljko bila je tajnica čak četvero hrvatskih premijera (Jadranke Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića).

Inače u Vladu RH je došla iz Ministarstva branitelja kada je Jadranka Kosor  zasjela u Banske dvore nakon ostavke Ive Sanadera. Posao u Vladi RH je izgubila kada je pala sa bivšim predstojnikom bivšeg premijera Zorana Milanovića Tomislavom Sauchom kada je otkriveno kako su lažirali dnevnice. Njezin stan postao je poznat nakon izbijanja te afere jer su policijski djelatnici u njemu pronašli 80 pari skupih cipela i torbica, jakne, satove... Mediji su se kontroverznom tajnicom bavili više puta. Tako je Nacional otkrio kako je Zeljko 2011. posudila novac od alkarskog vojvode Ante Vučića, a on ju je tužio kad dug nije vratila te da joj je pravomoćnom presudom određeno da mora vratiti iznos od 17 tisuća kuna s pripadajućim kamatama.

Također su propitkivali vjerodostojnost njezine svjedodžbe iz srednje škole, nakon čega je Ured za razminiravanje, u koji je prebačena nakon pokretanja istrage, krenuo u provjeru je li riječ o krivotvorenom dokumentu ili nije. Naime, Zeljko je srednjoškolsku spremu stekla rješenjem Općinskog suda u Vukovaru 19. studenoga 1992., a sud je tada vodio njezin stric Ante ZeljkoSandra Zeljko je s Tomislavom Sauchom osuđena u aferi Dnevnice polovicom prosinca prošle godine. Zeljko je nepravomoćno osuđena na 4,6 godina zatvora a Tomislav Saucha na 3 godine zatvora.  U svako slučaju i ova priča dokazuje kako nevolja nikad ne dolazi sama te da računi za razna nedjela mogu stići u nizu.