U Hrvatskoj nikad kraja aferama poglavito ako se u njima vrti tajni novac, neprijavljeni stanovi, mjenice bez pokrića, zvučna imena.... Tako se i u ovom Imperijalovom otkriću isprepliću tvrtke bivšeg predsjednika HNS-a i aktera čija su imena dobro poznata iz nekih drugih afera.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Bivši ministar Ivan Vrdoljak, čije se ime zadnjih dana ponovno našlo u fokusu javnosti u kontekstu ponovnog uhićenja bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, 25. veljače ove godine postao je suvlasnik i direktor tvrtke Porton Biondi zajedno s Danijelom Benusijem iz Valbandona. Benusi je inače poznat i kao vlasnik Auto Benussija, tvrtke koja je poznata i kao zastupnik prestižnog Jaguara.

Auto Benussi posluje na adresi Velimira Škorpika 32 u Zagrebu gdje je i sjedište novoosnovane zajedničke tvrtke Vrdoljaka i Benusija. Zanimljivo je kako se njihova zajednička poslovna tvorevina zove isto kao poznati kamp Porton Biondi kraj Rovinja. Još je intrigantniji podatak kako je tvrtka bivšeg ministra i dilera automobilima registrirana za kampove i prostore za kampiranje.

Zankovito je kako je prvi suvlasnik i direktor s Danijelom Benusijem bio Zvonimir Brizar iz Zagreba, sin Branislava Brizara iz tvrtke Brimus od koje je Ivan Vrdoljak kupio luksuzni stan u novogradnji u zagrebačkoj Zavrtnici površine 169,24 metra koji je tržišno vrijedan više od dva i pol milijuna kuna a Vrdoljak ga je platio 330.018 eura. No, on je udjele i direktorsku poziciju prepustio bivšem ministru Vrdoljaku samo dva tjedna nakon što je upisan u registar.

No, poslovni partner bivšeg šefa HNS-a koji je ostao upamćen kao jedan od najvećih političkih trgovaca, Danijel Benusi, prethodno je postao suvlasnik tvrtke registrirane za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju. Naime, 14. prosinca 2020. sa Zagrepčankom Anom Krivić, Matejem Marićem iz  Ližnjana te slovačkom tvrtkom Bakery Invest osnovao je tvrtku zvučnog imena Crown Invest na istoj adresi gdje posluje i njegov Auto Benusssi ali i tvrtka koju je osnovao s Vrdoljakom.

Zanimljivo je kako je osnivač Bakery Investa Alexander Füllep, posinak kontroverzne Kineskinje Aipin Wang (Shen Qi tretmani koji su doveli do afera) koji je k tomu poznat iz afere s lažnim mjenicama Agrokora, iz ere Ivice Todorića. a što je postalo sastavnim dijelom optužnice protiv Todorića. O Füllepu smo pisali zaseban članak budući ga traži sud zbog proglašenja bankrota. On je Bakery Invest osnovao u srpnju 2015. u glavnom gradu Slovačke.

Što se pak tiče Zagrepčanke Ane Krivić ona je povezana sa nizom subjekata a  bila je i suvlasnica te čak nekoliko godina i jedina vlasnica Z1 televizije, prema podacima sa Sudrega. Krivić je suvlasnica Infinitum usluga zajedno s Jakovom Krivićem i Deanom Tomićem. Bila je vlasnica i direktorica Ultima ulaganja koja je sada u vlasništvu slovačke tvrtke Fortis Abl Ante Božića koji je ujedno i direktor. Ante Božić je inače partner s Aleksandrom Füllepom kako u factoring biznisu, koji je poznat kao afere lažne mjenice, a koji su radili za Todorićev Agrokor sve do inkriminacije tako i u nizu slovačkih tvrtki.

U svakom slučaju treba pratiti trag novca i kapitala pa ćemo doznati puno toga o novim / starim ortaklucima i sivim poslovnim zonama bivšeg hrvatskog dužnosnika, odnosno bivšeg ministra gospodarstva u premijerskom mandatu Zorana Milanovića. Tko zna, možda se uskoro partnerstvo Benusija s Todorićevim factoring magom proširi i na Vrdoljaka koji ima kontroverzna partnerstva dijelom generirana kroz dužnosnički položaj o čemu ćemo uskoro više pisati.