Upišete li ime Žanete Rodić na Google izlistat će se članci u rasponu od izjava žrtava lihvarskih kredita pa sve do glorificirajućih članaka koji opisuju ekskluzivnu i niche ponudu parfema, kozmetike i čajeva koji se nude u Rodićkinom dućanu. No, vrata njezine parfumerije mjesecima su zatvorena a istu sudbinu, sve do prije nekoliko dana, dijelio je i kafić Flores na zagrebačkoj špici koji je držao njezin suprug znan kao Buco Rodić.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu sutkinja Kseniji Šimić, na temelju prijedloga sudske savjetnice Hane Bogović, presudila je u tužbi Zagrebačkog holdinga - Podružnice Čistoća protiv Žanete Rodić iz Zagreba. Tužitelja je zastupalo Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri. Presuda je donešena u u odsutnosti uredno pozvane tužene 6. travnja 2021. godine. Potvrđena je ovrha koju je sudu 5. prosinca 2018. predložio javni bilježnik Kristian  Hukelj iz Zagreba, inače sin poznate javne bilježnice Anice Hukelj.

Tužena Žaneta Rodić prema presudi treba platiti zagrebačkoj Čistoći znos od 550,90 kuna sa zateznom kamatom u roku od osam dana. Tuženoj je naloženo i da nadoknaditi tužitelju trošak parničnog postupka u iznosu od 800 kuna sa zateznom kamatom tekućom od 6. travnja 2021. do isplate. U Obrazloženje se navodi kako je prijedlogom ovrhe bilo naloženo da tužiteljica isplati Čistoći spomenuti iznos s kamatamate naknadi trošak ovršnog postupka. Na to se žalila Žaneta Rodić te je  u prigovoru osporila osnovu i visinu tužbenog zahtjeva navodeći kako tužitelj nije izvršavao uslugu odvoza i prikupljanja otpada na predmetnoj lokaciji.

Zagrebačka kraljica parfema, kako Žanetu Rodić tituliraju brojni mediji, navela je i  kako prilikom obračuna mjesečnih naknada nije uzeta u obzir ispravna površina stambenog prostora.  Tijekom postupka sud je izvršio uvid u brojne dokaze te na temelju izvedenih dokaza utvrdio kako je tužbeni zahtjev osnovan. Predmet spora bio je zahtjev za isplatu naknade za komunalnu uslugu prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada za stambeni prostor na adresi Ulica Frane Petrića 1 u Zagrebu, za razdoblje od studenoga 2017. do lipnja 2018. godine. Među strankama je sporna osnova i visina tužbenog zahtjeva.

Temeljem uvida u izvadak iz matične evidencije utvrđeno je da je tužena Žaneta Rodić od 16. ožujka 2010. pa nadalje evidentirana kao obveznik plaćanja usluge Čistoći za stambeni prostor na toj adresi. Tužena nije osporavala da je u utuženom razdoblju stanovala u stambenom prostoru na navedenoj adresi.  Utvrđeno je da je tužitelj od 1. studenoga 2010. pa nadalje izvršava uslugu odvoza i prikupljanja komunalnog otpada u Zagrebu i to tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom. Tužena Žaneta Rodić nije sudu obrazložila niti dokazima potkrijepila navode da Čistoća nikada nije izvršavala uslugu odvoza otpada u Petrićevoj ulici te da je iz stanja spisa proizlazilo suprotno, sud je navode tužene ocijenio  paušalnim te usmjerenima odugovlačenju postupka.

Tužena Žaneta Rodić je u prigovoru predlagala provođenje vještačenje površine stambenog prostora kako bi se sukladno tome utvrdila visina mjesečne naknade za odvoz otpada. Utvrđeno je i kako je Čistoća iznose utuženih mjesečnih naknada obračunavala sukladno kriteriju volumena otpada a ne prema veličini stambenog prostora. Sud je visinu tužbenog zahtjeva utvrdio temeljem specifikacija obračuna mjesečnih naknada za odvoz otpada razvidnih iz svakog pojedinog utuženog računa.

Temeljem spomenutih računa utvrđeno je da potraživanje tužitelja iznosi 550,90 kuna i to je predstavljalo zbroj mjesečnih računa koji su se kretali od 63,43 kune pa do najviše 74,30 kuna. Tužitelju su priznati troškovi odvjetnika za cijeli prvostupanjski postupak u iznosu od 500 kn plus PDV, trošak sudske pristojbe na presudu od 100 kn, a što ukupno iznosi 725 kn. Pridodan je trošak javnobilježničke nagrade u iznosu od 60 kn plus PDV od 25 posto, odnosno 75 kn. Čistoći je priznat i trošak parničnog postupka od 800kn.

Tako je presudom sutkinje Ksenije Šimić od 6. travnja 2021. vlasnica Instituta Parfumeur Flores olakšana za puno veći iznos nego što je iznosio prvobitni dug za odvor smeća. Inače, Žaneti Rodić plaćanje dugova i nije jača strana. O tome svjedoči i službena web stranica Grada Zagreba na kojoj je vidljivo kako duguje za poslovni prostor. Naime na adresi Dolac 9 Žaneta Rodić unajmila je uredski prostor površine 254m2. Uz njezino ime piše kako se vode 'sudski i ostali postupci u tijeku - Grad nije u posjedu'. Adresa na kojoj Žaneta Rodić konzumira zagrebački gradski prostor nalazi se na vrlo atraktivnoj lokaciji odnosno kao što i samo ime kaže ured je na središnjem zagrebačkom placu Dolcu.

Na spomenutoj adresi od 2013. posluje Rodićkina tvrtka Nektar-posredovanje koja je ranije imala sjedište u Aveniji Dubrovnik 15 u Zagrebu. Hrvatski trgovački registri svjedoče o brojnim poslovnim pothvatima Žanete Rodić kako onih koji su skončali u stečaju tako i aktivnim subjektima. U Rijeci je poslovala preko tvrtke Salvo koja je od svibnja 2016. u likvidaciji. Poslovala je i preko tvrtke Beauty Forum Pollak koju je prepustila kćeri Karli Rodić ali u listopadu 2016. i nad tom tvrtkom zaključen je stečaj. Karla Rodić inače je pisala članke za magazin Divu Večernjeg lista ali uglavnom o parfemima a ponajviše o onima koje prodaje njezina mama pa to ispada kao skrivena promocija, odnosno reklama pod krinkom članaka.

Žaneta Rodić inače je karijeru počela kroz štedno kreditne zadruge u vrijeme dok se prezivala Vučković. O tome svjedoči i registar koji se odnosi na Štedno-kreditnu zadrugu Mens iz Zagreba koja je također u stečaju. U raznim medijima objavljivane su ispovijedi osoba koje su Žanetu Vučković pa Rodić označavale kao osobu od koje su dobile lihvarske kredite. Neke od najmračnijih optužbi iznešene su u Jutarnjem listu 9. lipnja 2014. a u članku se tvrdilo kako je naivnog Vukovarca prevarila kraljica parfema Žaneta Vučković. U tom se članku navodilo i sljedeće:

'Prokrvario sam Vukovar, pobijena mi je obitelj, a Žaneta mi je uzela i starost i mir' stoje informacije koje su vezane za Nadu Katavić, a glase: „Njih najmanje desetak uperilo je prstom i podnijelo kaznene prijave protiv Žanete Rodić kao vlasnice tvrtki Zagrej, Verba tim i Salvo.' Rodić je bila osnivačica i direktorica tvrtka Taga ali i ta je skončala u stečaju u ožujku 2017. godine. U Zagreju je bila vlasnica ali i ta je tvrtka otišla u stečaj 2017. godine. Bila je jedina vlasnica i direktorica Verba-tima ali i ta je tvrtka završila u stečaju 2016. godine.

Osnovala je i bila direktorica Delfino-prometa koji je također imao sjedište na Dolcu 9 u gradskom prostoru koji bespravno koristi a toj je tvrtci odobrena predstečajna nagodba. Rodić je bila osnivačica i tvrtke Vietro nad kojom je ove godine zaključen stečaj.  Na Dolcu 9 sjedište je imala i tvrtka Flores, koja se zove kao istoimeni Caffe Bar Flores koji je vodio njezin suprug Branislav Rodić znan kao Buco. No, kafić je vođen I preko spomenute tvrtke Vietro koja je skončala u stečaju kao i tvrtka Flores koja je izbrisana iz registra 2016. godine. Prije 12 godina Rodićkin Institut Parfumeur Flores u medijima je predstavljan zbog ekskluzivne ponude.

Naime, kod nje se mogao kupiti najskuplji parfem na svijetu. Cijena za taj parfem bio je 15.000 kuna. Bio je to parfem No.1 kuće Clive Christian koji u najskupljoj varijanti - u kristalnom flakonu s brilijantom na bočici i pozlaćenim vratom flakona - koštao 2.000 eura, odnosno 15.400 kuna“, pričao je za medije tadašnji direktor prodaje Ivan Lozić. Tada je taj parfem koštao više od 3 prosječne hrvatske plaće. Na kraju se postavlja pitanje što je dotuklo zagrebačku kraljicu parfema i njezinog supruga Bucu Rodića? Naime, kafić Flores najprije je ostao bez terase na jednoj od najfrekventnijih zagrebačkih lokacija, u Frane Petrića 1, što je na samoj špici a potom je dulje vrijeme bio zatvoren.

S druge strane prošlo ljeto na vratima Rodićkine parfumerije u Dežmanovoj stavlje je natpis da su na godišnjem i tako je ostalo do danas. Spomenimo i kako je Žanetin suprug Branislav Buco Rodić osnovao tvrtku s 10 kuna temeljnog kapitala - Caffe bar j. u lipnju 2013. ali je tvrtka otišla u stečaj 2017. Potom je na istoj adresi u Petrićevoj 1 u travnju 2017. godine osnovao je tvrtku Petrićeva d.o.o ali i nad njom je otvoren stečaj u rujnu 2020. kada je imenovan privremeni stečajni upravitelj Sanjin Dinko Dorčić iz Rijeke.

Iako je biznis Rodićima očito dospio na niske grane, ne može se reći da su Rodići 'bogeci bistrički'. O tome svjedoči i web stranica tvrtke Teh-gradnja na kojoj su postavljen dvije fotografije crvene kuće za odmor u baški na Krku. Piše kako je projektantica Tatjana Cambi a vlasnica Žaneta Rodić. Inače, poduzetnica koja iza sebe ima groblje tvrtki sa suprugom živi u samom središtu metropole u Tomićevoj ulici podno Uspinjače.

Također, Rodićka voli angažirati poznate arhitekte na svojim projektima pa je tako i luksuzni prostor sada zatvorenog Instituta Parfumeur Flores uredio slavni hrvatski arhitekt Nikola Filipović. S druge strane možda Žaneta Rodić i njezin suprug poslovanje prebacuju istočnije. Naime, Žaneta Rodić od 2000. godine posjeduje u Beogradu tvrtku Pro et contra za proizvodnju kožne galanterije. Tvrtka je aktivna i danas pa se postavlja pitanje hoće li uskoro ovršena zagrebačka kraljica parfema Beograđankama početi nuditi najskuplje parfeme na svijetu i druge skupe statusne simbole za ljepotu ili konzumaciju?