Na najelitnijim zagrebačkim destinacijama gdje cijene kvadrata premašuju i 3.000 eura pronašli smo imena članova građevinske dinastije Mešić: Ahmeta, Refije, Ernada i Arnela. Zajedno posjeduju više stotina stambenih kvadrata u najekskluzivnijim vilama na zagrebačkoj Šalati. Proteklih godina glava obitelji biznis je proširio i na rodni Gradačac.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je aktualni predsjednik Sabora Gordan Jandroković s kumom, nekadašnjim reprezentativnim golmanom Tomislavom Butinom, u ožujku 2009. sagradio urbanu vilu ulica Ružičnjak postala je privremeno hit temom u medijima. Prije Jandrokovića u tu se elitnu zagrebačku ulicu, u luksuzni stan u novogradnji, u rujnu 2008. preselio i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić pa je tako ta ulica na Šalati postala jedna od češće spominjanih. Za elitne stanare tog dijela Šalate već od ranije su napravljene i nove pristupne ceste s novom infrastrukturom. Taj posao Grad Zagreb je u lipnju 2008. povjerio tvrtci Mešić com koja je za rekonstrukciju nekoliko ulica uključujući i Ružičnjak dobila 45 milijuna kuna iz gradskog proračuna. 

Tvrtka Mešić com proteklih desetljeća dobivala je brojne poslove od Grada Zagreba a većina tih ugovora dostupna je pretragom službenih gradskih web stranica. Stoga ne čudi da je tvrtka dobila i 18,5 milijuna kuna vrijedan posao izgradnje tzv. Bandićevih fontana na prostoru ispred Sveučilišne knjižnice u Zagrebu. No, vlasnik Mešić coma, tvrtke utemeljene 1998. godine, Ahmet Mešić i sam je postao vlasnik luksuznog stana u urbanoj vili tik do Jandrokovićeve. Taj stan površine 145 m2 s vrtom darovnim ugovorom prepisao je 2011. na Refiju Mešić. Inače, Ahmet Mešić ima uz kćer i dva sina koji su s njim u građevinskom biznisu, Ernada i Arnela.

No, to nisu jedine nekretnine koje posjeduje omiljeni građevinara pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Ahmet i Refija Mešić posjeduju stotine kvadrata i u elitnoj Babonićevoj ulici na Šalati u urbanoj vili,u elitnom naselju, sagradio zagrebački VMD. U istom naselju u Babonićevoj žive i njihovi sinovi Ernad i Arnel ali svaki ima veliki stan u drugoj zgradi. Ime Mešićevog sina Ernada prvi put je isplivalo u medijim kada je on platio u gotovini 135.000 eura stari Bandićev stan u zagrebačkoj Bužanovoj ulici. Potom su mediji 2013. pisali kako je nakon te transakcije tvrtka Mešić com dobila poslove od Grada Zagreba u vrijednosti 204 milijuna kuna.

Inače, Ahmet Mešić prije građevinske ekspanzije živio je skromno u zagrebačkim Horvatima u Rakovom potoku pokraj Samobora o čemu nam svjedoče trgovački registri. No, kako je Ahmet Mešić rodom iz Gradačca u BiH ne čudi da je proteklih godina uložio puno novaca u rodni kraj. Tako danas na više lokacija u Gradačcu posjeduje više supermarketa, benzinske pumpe, prodaje građevinski materijal, a uložio je i u dva restorana od kojih je jednog simbolički nazvao 'Zagreb'. Vrijedno je spomenuti kako svako novo otvorenje bilo kojeg poslovnog prostora Mešić coma u BiH protječe u duhu 'derneka' kako se to tamo kaže, odnosno tuluma ,u kojem obvezno nastupaju i lokalne folklorne skupine.

Inače, gazda Ahmet Mešić spominjan je i u kontekstu tajnih Hypo računa hrvatske elite. Iako je u hrvatskoj metropoli izgradio brojne stambene i poslovne objekte te škole i vrtiće Ahmet Mešić za neke medije davao je izjave kako odlazi u penziju a da njegove poslove u Hrvatskoj preuzimaju sinovi Ernad i Arnel a u BiH za Mešić com zaduženi su kćer i zet. U svakom slučaju, osvrne li se Ahmet Mešić iza sebe i sumira li sva postignuća, kako poslovna tako i privatna, ima napretek razloga za slavlje.

Njegove tvrtke posluju s višemilijunskom dobiti, sinovi su razgranali poslove a osigurao je i stare dane ako mu dosadi i Zagreb i rodna bosanska gruda. Naime, Mešić com izgradio je u Crikvenici luksuzni dom za osobe starije dobi Salvia Residences pa i tamo, ako poželi uslugu hotelskog smještaja na blažoj klimi, može boraviti. Također, kako Ahmet Mešić potječe iz brdovitog voćarskog kraja u BiH, otkud potječu i preci saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića s majčine strane, i u Hrvatskoj je pronašao bregovitu inačicu svoga rodnog kraja.

Tako je Mešić investirao u zemljište u Andraševcu pokraj Donje Stubice. No, i tamo će očito graditi jer je tražio i dobio dozvolu za prenamjenu dijela parcele u građevinsku. Tako, bilo kuda Bandićev građevinac svuda. Krenete li u Babonićevu, naići ćete na čak tri luksuzna posjeda Mešićevih. Produžite li od stana Luke Bebića Ružičnjakom prema Jandrokovićevoj, ugledat ćete urbanu vilu u kojoj stoluje Mešić. Krenete li od Orašja kroz BiH prema jugu usput ćete naići na benzinske pumpe Mešić com.

Ako vas put nanese u Krapinsko-zagorsku županiju i tamo ćete uskoro ugledati dvore Ahmeta Mešića. Za kraj što poantirati već to da je Ahmet Mešić bio u pravom građevinskom trenutku na pravom mjestu u Zagrebu. Budući se u metropoli uskoro nazire kraj jedne ere i početak druge preostaje svima koji požive vidjeti hoće li u budućnosti biti prostora da u kratkom roku iznikne neki novi Ahmet Mešić ili je takav uspjeh bio moguć samo u dva desetljeća vladavine Milana Bandića