Sjećate li se afere iz doba kada je Tihomir Jakovina bio ministar poljoprivrede RH u mandatu premijera Zorana Milanovića. Ako ste zaboravili radi se o slučaju kada je svoju prezaduženu tvrtku, vlasnicu poljoprivredne apoteke u Bukovlju, papreno prodao. No zatajio je kako je tvrtka samo promijenila ime pa se umjesto TJ -Prom (što su inicijali od Tihomir Jakovina) zove Euronavigator a tvrtkom kormilare bivši partner Ivana Račana Danijel Mondekar, sestra Doolan te žena Tihomira Jakovine.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je buknula afera s privatnom tvrtkom bivšeg ministra  Tihomira Jakovine te se slučajem počelo baviti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa tadašnji SDP-ov ministar poljoprivrede objavio je kako je prodao tvrtku. Doznalo se i kako je kupac mladi slavonskobrodski poduzetnik Damir Koporčić za kojeg je brzo otkriveno kako je, nakon što je spasio Jakovininu tvrtku koja je grcala u dubiozama, imala i ovrhe, postao i krupan građevinac koji je sagradio luksuzne apartmane na Čiovu. Koporčić je 2013. dubioznu Jakovininu tvrtku TJ - Prom kupio za 400.000 kuna u jeku afere sa sukobom interesa tadašnjeg Milanovićevog ministra. Koporčić je tada medijima iskazivao kako je njegov pokojni otac bio veliki prijatelj s Jakovinom pa mu je htio pomoći. Tvrdio je i kako planira likvidirati tvrtku jer nema dobiti. No, ta se likvidacija nikada nije dogodila.

Jakovina je samo pričekao da se stiša bura pa je tvrtka TJ - prom promijenila ime i zasjala u novom ruhu. O tome nam svjedoči Sudreg. Iz vlasničkog slijeda vidi se kako je Koporčića najprije kao vlasnika zamijenio Zagrepčanin Goran Borevković a potom su se kao vlasnici upisali Danijel Mondekar i Milly Antonia Doolan. Mondekar je podsjetimo bivši saborski zastupnik SDP-a (2008.-2016.) koji je sada profesor povijesti na privatnom učilištu Berkeley koji je pod kontrolom piarovca i sveučilišnog profesora Bože Skoke. Skoko je zajedno s Krešimirom Macanom glavna piarovska uzdanica aktualne v.d. gradonačelnice Zagreba Jelene Pavičić Vukičević i ujedno kandidatkinje za zg. gradonačelnicu. Poznato je kako Skoko i Macan dobivaju prostore u TV emisijama gdje ih predstavljaju kao neovisne stručnjake a zapravo utječu na javno mnijenje s plaćenićkih pozicija.

Mondekar se promovira i kao viši stručnjak za EU poslove s iskustvom iz područja javne politike i procesa donošenja odluka u EU i Jugoistočnoj Europi, te više od 15 godina profesionalnog i aktivističkog iskustva u politikama EU i EU integracijama stečenim u Bruxellesu i Zagrebu. Proveo je nekoliko mjeseci u Europskom parlamentu kao promatrač u političkoj skupini. Podsjetimo kako je i supruga Tihomira Jakovine bila pripravnica u odvjetničkom uredu u kojem je partnerica Marijana Liszt, supruga predsjednika NO-a Ine imenovanog po odluci tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, inače njegovog prijatelja Siniše Petrovića. I na slučaju bračnog para Liszt Petrović vidljiva je isprepletenost pojedinaca s raznim moćnicima međusobno konfrontiranih stranaka.

O tome kako su Marijana Liszt te Siniša Petrović uživali povjerenje više premijera u rasponu od Ive Sanadera, preko Jadranke Kosor do Zorana MIanovića, te profitirali u skladu s tim, objavili smo zaseban članak. Nakon odvjetničkog pripravništva kod supruge Milanovićevog prijatelja Siniše Petrovića Jakovinina supruga dospjela je u vrh stranačke orbite te izabrana i za EU parlamentarku na listi SDP-a. Stoga ne čudi da nam slijed direktora za tvrtku TJ-Prom koja se zada zove Euronavigator otkriva kako je direktor do studenog 2012. bio Tihomir Jakovina, potom Predrag Šimić iz Slavonskog Broda, zatim privremeni 'spasitelj' Jakovinine tvrtke Damir Koporčić, iza njega Goran Borevković te konačno Daniel Mondekar, Milly-Antonia Doolan te Jakovinina supruga Sanda Petrović Jakovina.

Ona inače ima odvjetnički ured u Slavonskom Brodu a uz to prokuristica je u tvrtci Aspira koju je osnovao njezin suprug Tihomir Jakovina koji je ujedno u istoj i direktor. Tako je ciklus zaokružen pa je privremeno kompromitirana tvrtka - vlasnica prezadužene poljoprivredne apoteke iz slavonskog Bukovlja, u novom EU ruhu zasjala s novim ešalonom. Pretraga na Sudregu otkriva jednu zanimljivost. Naime kliknete li na povezana društva Tihomira Jakovine, osim tvrtke Simpo EU, što je predstavništvo srbijanske tvornice Simpo iz Vranja, a koje u Slavonskom Brodu vodi Jakovina, njegovo će se ime ukazati kao 100 - postotnog vlasnika i direktora Euronavigatora. Radi se naime o tome da tražilica ne prepoznaje bivše nazive tvrtke pa se tako umjesto Mondekara i Doolan pojavljuje i ime Jakovine koji je bio vlasnik iste tvrtke samo pod imenom TJ-Prom. O Jakovininim milijunskim velikodušnostima privilegiranim poduzetnicima ali iz državne blagajne u ministarskom mandatu objavili smo zaseban članak ranije.

Spomenimo kako je na Sudregu vidljivo i kako je Daniel Mondekar bio suvlasnik Maksima komunikacija čiji je sadašnji jedini vlasnik i direktor Ivan Račan, sin pokojnog premijera Ivice Račana. Zanimljivo je kako je ta tvrtka startala s vlasnikom, tvrtkom s CipraMondekar je bio i vlasnik tvrtke Agram naklada zajedno s Almirom Elezovićem koji je u Milanovićevom premijerskom mandatu bio također dužnosnik. Tako je bio ravnatelj Digitalnog informacijsko-dokumentacijskog ureda Vlade Republike Hrvatske od listopada 2013. do studenog 2016. godine. U travnju 2017. Mondekar je zajedno s Račanovim sinom osnovao i tvrtku Pelorus sa sjedištem u Račanovom stanu u Zvonigradskoj ulici u Zagrebu. U tvrtci je bio i direktor. No, u rujnu 2017. Mondekar je izašao iz Pelorusa pa je tamo kao jedini vlasnik i direktor ostao Račan.

Naglasimo i kako je Mondekar godinu dana, od rujna 2018. bio jedini vlasnik bivše Jakovinine tvrtke ali s izmijenjenim imenom Euronavigator a od rujna 2019. suvlasnik je s Milly-Antoniom Doolan. E tu sada slijedi poveznica s Tomislavom Tomaševićem. Naime, prije nego što je promijenila službenu adresu i preselila na reprezentativni Tuškanac Milly-Antonia Doolan živjela je u roditeljskoj kući u Novom Čiču kraj Velike Gorice. Tamo je živjela s majkom Katarinom Ivić Doolan te ocem Martinom Peterom Doolanom i sestrom Karin Doolan. U međuvremenu i Karin Doolan izgradila je reprezentativna karijeru ali ne kroz angažman s SDP-ovcima već s Tomislavom Tomaševićem. Naime, Karin Doolan je sociologinja i izvanredna profesorica na Odjelu za sociologiju Zadarskog sveučilišta.

Ona se iz Novog Čiča najprije preselila u zagrebačko Trnje a potom u Trakošćansku na zg. Trešnjevci. Karin Doolan članica je Upravnog odbora Instituta za politilku ekologiju - IPE. Taj je institut utemeljio lider Zagreb je naš i najveći favorit u utrci za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević. U medijima je objavljeno kako je taj Institut dobivao desetine milijuna iz inozemstva. IPE je inače udruga nastala suradnjom četiri udruge povezane s Tomislavom Tomaševićem. Riječ je o inicijativi Pravu na grad, Zelena akcija, Grupa 22  te  zagrebačkom uredu njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung (Tomašević bio voditelj ureda). Udruga Institut za političku ekologiju je u pet godina uprihodila oko 12 milijuna kuna, a više od 8 milijuna je dobila samo od njemačke političke zaklade – Heinrich Böll Stiftung. To je politička zaklada njemačke radikalno lijeve Zelene stranke.

Registar udruga otkriva nam kako je Statut Instituta za političku ekologiju - IPE 11. veljače 2015. godine potpisao osobno njezin zastupnik Tomislav Tomašević. U izvješću Instituta navedeno je kako je zapsolenik Instituta Tomislav Tomašević a Karin Doolan je bila od početka u Akademskom savjetu IPE. Podsjetimo da je i ranije Hrvatska imala sestre koje su krojile političke odnose iz sjene. Spomenimo Aleksandru Kolarić, bivšu Račanovu glasnogovornicu, čija je sestra Alice Jurak djelatnica s Kolarićkom marketinške agencije Quadrans. O angažmanima dviju sestara pisali smo u zasebnom članku. Očito dolazi vrijeme kada će sestre Doolan, svaka sa svojim poslovnim i stranačkim linkovima, jedna na SDP-ovce a druga na Tomaševića i Zagreb je naš / Možemo biti važni faktori u budućnosti te bi izgledno mogle zasjeniti sestrinski par Kolarić - Jurak.

Sestre Doolan nesoporno su moćne i ambiciozne. Dio javnosti čiji politički favorit nije Tomislav Tomašević ne može se načuditi kako je jedan zeleni aktivist mogao izgraditi čvrstu infrastrukturu i stranačku bazu da u metropoli zaprijeti etabliranim strankama. Tajna zasigurno leži u izdašnim donacijama inozemnih organizacija koje su se slijevale ne samo u Institut za politilku ekologiju već i Zelenu akciju kojom je predsjedavao Tomašević. No, s druge strane, kao što se moglo vidjeti iz našeg ranijeg članka Tomašević je pomalo i smeten pa ne čudi da je gubio i osobne dokumente što ga izjedanačava s pokojnim Bandićem. S druge strane i ova priča dokazuje kako se iz istih obitelji regrutiraju osobe koje iz sjene ili s pozicija upravljaju biznisima ili udrugama spregnutim s političkim strankama. No, ako Tomašević može potjecati iz desne obitelji koja je donirala HDZ o čemu smo objavili članak onda očito nema nikakvih zapreka ni za njegovu poveznicu s SDP-ovim kompromitiranim ministrom.