Upućeni tvrde kako je svoju miljenicu Antoniju Marković HDZ-ov kandidat za Primorsko-goranskog župana Gari Cappelli zaposlio u državnom uhljebistanu a u tome mu je asistirao Oleg Butković, ministar mora prometa i infrastrukture. Iza Antonije Marković su repovi iz 2003./ 2004 godine, dok je bila direktorica riječke tvrtke Splendid - potok  čiji je vlasnik bio kontroverzni bivši šef PU Primorsko-goranske Mirko Ružić.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Aktualni HDZ-ov kandidat za župana Primorsko-goranske županije Gari Cappelli 'sve u 16' obilazi teren, ili narodski rečeno, svoju izbornu bazu a društvo mu vrlo često pravi lokalna HDZ-ovka s kojom dulje od desetljeća njeguje bliske odnose - Antonija Marković (44). Iza te HDZ-ove  kandidatkinje na lokalnim izborima zanimljiva je, moglo bi se reći i burna poslovna prošlost. Naime, Antonija Marković od kolovoza 2002. godine bila je direktorica u riječkoj tvrtci Splendid - potok. S tom tvrtkom bio je vlasnički i upravljački povezan i bivši načelnik PU Primorsko-goranske Mirko Ružić koji je sada riječki odvjetnik.

No, javnosti je poznat i po nizu afera.  Tako je potkraj veljače 2006. objavljeno kako je Ružić, pobjegao policiji nakon što je skrivio sudar u Rijeci, iskoristivši, povjerenje svojih bivših kolega. Medji su objavili sljedeće o tom sudaru: 'Ružić je, krećući se jučer oko 1 ujutro svojim Audijem A4 iz smjera Kantride prema gradu Zvonimirovom ulicom, prošao kroz crveno svjetlo na raskrižju s Ulicom Viktora Benca te izazvao sudar s Passatom koji se, uz zeleno svjetlo na semaforu, regularno uključivao u promet u Zvonimirovu. Uz to, bivši policijski načelnik vozio je lijevim prometnim trakom pa je sudar bilo nemoguće izbjeći'. Tada je bivši načelnik PU Primorsko-goranske odbio alkotest.

Izvori su tvrdili kako policajci nisu očekivali da će njihov bivši šef Ružić pobjeći s mjesta nesreće te mu nisu stavili lisice što je on iskoristio kao benefit. To mu nije bila prva nesreća koju je izazvao. Najkontroverznija se dogodila 22. listopada 1999. godine, dok je još bio načelnik policije, kada se službenim Audijem A4 zaletio u Vectru kojom je upravljao Alen Keserović. Policija je tada pokušala zataškati incident tako što nije dopustila pristup novinarima na mjesto nesreće te je idući dan izdala lažno priopćenje. Međutim, istina se otkrila i ustanovljeno je da je Ružić tada bio pripit (0,45 promila). 'Ništa manje "atraktivna" nije ni nesreća iz 2002. godine, kada je Ružić svojim Mercedesom porazbijao nekoliko automobila parkiranih ispred hotela Bonavia te pobjegao' - pisali su lokalni mediji.

No, tu nije kraj spomena u negativnom konktekstu Mirka Ružića u medijima. Potkraj lipnja 2013. objavljeno je kako je noć proveo u zatvoru nakon što je uhićen zbog obiteljskog nasilja. On je medijima tvrdio kako je imao samo verbalni sukoba sa suprugom. U to vrijeme bio je javni bilježnik na Krku. Sudski registri svjedoči nam kako je Mirko Ružić bio član NO-a riječkog Sladisa do svibnja 2004. godine. U travnju 2003. godine bio je prokurist riječke tvrtke Splendid - potok u vrijeme dok je spomenuta HDZ-ova riječka uzdanica Antonija Marković bila direktorica. Inače ta tvrtka bila je vlasništvo riječke ugostiteljske tvrtke Splendid koja je kasnije otišla u stečaj

U Splendidu je bilo brojnih promjena vlasništva. Prvi vlasnik bio je poznati zagrebački ugostitelj Miroslav Folnegović - Hulec koji je tvrtku prodao Vojku Gašpariću iz Ičića. Potom je Gašparić istu prodao Arsenu Harčeviću iz Siska. Harčević je bio direktor i Splendid - ugostiteljstva čiji je osnivač bio Splendid 1999. godine. Harčevića je u Splendidu na mjestu direktora naslijedio Riječanin Sandro Lugar. Kad je u pitanju Harčević i tu se radilo o kontroverznoj osobi. O tome svjedoče i članci iz studenog 2008. kada je objavljeno kako se hrvatskoj policiji nakon godina skrivanja predao bivši šef Odjela za droge sisačke policije i bivši vlasnik sisačkog River Puba Arsen Harčević za kojim je bila raspisana tjeralica riječkog Županijskog suda iz rujna 2007.  

Harčević se prije predaje na hrvatsko-mađarskoj granici, prema tada obavljenom, više od godinu dana skrivao u Crnoj Gori pred hrvatskom tjeralicom. Harčevića su, te nekolicinu drugih osoba, procesuirali zbog utaje više od milijun kuna poreza, temeljem prijave njegovih bivših kolega iz Siska. Ime Arsena Harčevića spominje se i u Ustavnoj tužbi koju je podnio bivši zapovjednik Specijalne policije MUP-a Vladimir Milanković iz Siska a koja je objavljena u ožujku 2020. u Narodnim novinama. Sudski registar nam svjedoči kako su u vlasništvo riječkog Splendida ušla i tada moćna janjevačka dinastija Gucić, Zvonimir i Paško Gucić te Terezija Kuharić ali i Petar Ivanović.

Ime Petra Ivanovića aktualizirano je u povodu iznenadne smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Naime, u trenutku smrti Bandić je bio u društvu Sergija Ivanovića, dečka Maje Čuljak, sestre Dijane Čuljak, o čemu smo objavili članak, odnosno sina pokojnog Petra  Ivanovića. Tada je objavljeno kako je bivši direktor zagrebačke Slavije iz koje je nastala Diona Petar Ivanović politički tata Milana Bandića te da je on ujedno bio i prijatelj sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Tada se doznalo kako moćne veze s arapskim šeicima ima Sergije Ivanović a koje su rezultirale prodajom turističkog imperija Jake Andabake investitoru koji je s pokojnim Bandićem potpisao memorandum o Manhattanu na Savi - Mohamedu Alabbaru.

O tome kako je sin Petra Ivanovića, pokojnog člana NO-a riječkog Splendida bio prihvaćen kao brat među arapskim investitorima te sudjelovao s njima u tradicionalnim šatroskim obredima objavili smo ranije članak. Istaknuti vlasnički slijed samo je ilsutracija koliko je ugostiteljska tvrtka Splendid bila važna raznim predatorima iz čitave Hrvatske no sve je to konačno rezultiralo samo stečajem  Splendida koji je osim Splendid - potoka imao i druge tvrtke kćeri. Što se pak tiče Splednid - potoka HDZ-ova riječka lokalna uzdanica Antonija Marković bila je direktorica do listopada 2005. kada u je naslijedila članica obitelji Mirka Ružića - Ana Ružić. U međuvremenu je Mirko Ružić postao vlasnik Splendid-potoka a potom je vlasništvo 2011. prenio na drugu članicu obitelji Maju Superinu koja s njim dijeli isti adresi - riječki Korzo na kojoj sada egzistira Ružićev odvjetnički ured. Superina je tada postala i jedina direktorica umjesto Mirka i Ane Ružić. Tvrtka Splendid - potok prvo je u završila u predstečaju zbog dugova a potom i u stečaju.

O tome kako je Markovićka poslovala svjedoči i članak iz travnja 2008. godine koji je naslovljen sa 'Sanaderova direktorica predizborne kampanje za VIII. izborne jedinice optužena za pronevjeru i krivotvorenje'. U članku se navodi kako je Markovićka oštetila bivšeg načelnika PU Primorsko goranske Mirka Ružića u njegovoj privatnoj tvrtci za iznos od 67.523,50 kuna u periodu od 2003. / 2004.  U to vrijeme Antonija Marković je bila tajnica predsjednice riječkog gradskog odbora HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović te Sanaderova direktorica HDZ-ove izborne kampanje u VIII. izbornoj jedinici. Podsjetimo, iako u kolektivnoj svijesti ime Kolinde Grabar Kitarović asocira na njezin predsjednički mandat ovdje se radi o godinama kada je Kolinda djelovala na lokalnoj riječkoj razini.

Dakle, o periodu prije nego što je dospjela u NATO pa s te funkcije ušla u utrku za HR predsjednicu. Iz navedenog vidimo kako je lokalna HDZ-ovka Antonija Marković uspjela sve te godine ostati u vrhu riječkog HDZ-a. Stranka koja je bila vladajuća desetljećima na nacionalnoj razini u Rijeci je uvijek bila oporbena a razlog možda leži upravo u kadroviranjima lokalnih šefova HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji a ne samo u moći lokalnog SDP-a. Naime, HDZ-ova središnjica je i u Sanaderovo ali i kasnije doba bila uvijek upoznata s korupcijom i neplavilnostima u riječkoj podružnici ali ništa nije poduzimala niti je itko sankcioniran.

Tako je s Markovićkinim poslovanjem u tvrtci Splendid - potok bila upoznata i njezina tada u HDZ-u nadređena Kolinda Grabar Kitarović ali ne samo da je izostalo bilo kakvo sankcioniranje za korupciju i neprimjereno ponašanje već je Markovićka i nagrađena vrlo odgovornom funkcijom direktorice kampanje. Upućeni tvrde da se to tada dogodilo na inzistiranje tadašnjeg vrha županijskog HDZ-a Garija Cappellija i Alana Šustića budući je Antonija Marković i tada bila osoba od njihovog najvećeg povjerenja. Iz doba kada je Markovićka bila tajnica Kolinde Grabar Kitarović spominje se da je bila akterica afere s radovima preuređenja koji su izvršeni u stranačkim prostorijama i disporoporcionalnih faktura koje su ispostavljene te potpisom odobrene od nje kao tadašnje tajnice.

Tada je dobila i otkaz u HDZ-u PGŽ ali joj se posrećilo s poslom u HEP-u. Kada je to otkriveno, priča se, kako je u njezinu obranu stao tadašnji moćni savjetnik uprave HEP-a Franjo Lulić, sada bivši direktor riječkog HEP-a. Tada je objavljen članak kako takvi obrasci ponašanja dovode pod znak pitanja HDZ-ovu najavu obračuna s korupcijom jer je jasno da se radi o mrtvom slovu na papiru ako se isto tolerira u vlastitim stranačkim redovima na riječkoj razini. Da je uzdanica Garija Cappellija uspješno brodila stranačkim i osobnim interesima svjedoči i kako ju je  aktualni predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, o kojem smo prethodno objavili članak, u svibnju 2017. govorio je o selekciji HDZ-ove liste za Gradsko vijeće Rijeke te isticao da su to stručni, kvalitetni i perspektivni ljudi.

Na toj se listi  našlo mjesta i za Antoniju Marković koja je u međuvremenu uhljebljena u HEP-u. Ime Antonije Marković našlo se i na HDZ-ovoj listi kandidata za članove Vijeća mjesnog odbora Sveti Nikola u studenom 2018. godine. Radeći na ovoj temi poslali smo upite na mailove Garija Cappellija, ministra prometa, mora i infrastukture Olega Butkovića te u HEP ali nitko nije odgovorio na naš upit. Zato javnost ima pravo prosuditi kako se iz stranačkih redova i iz kakvih miljea regrutiraju kadrovi za raznorazne hrvatske uhljebistane koji parazitiraju na državnim proračunima ili kao državne kompanije.

Ministra Butkovića smo pitali je li točna informacijada je onkao ministar mora, prometa i infrastrukture, na poticaj aktualnog HDZ-ovog kandidata za župana Primorsko - goranske županije Garija Cappellija, zaposlio Antoniju Marković u HEP-u kao stručnjakinju zaštite na radu iako navedena nema potrebne kvalifikacije jer je jedva završila privatnu školu. Zanimalo nas je je li upiznat s člancima koji su navedenu doveli u svezu sa  nezakonitim radnjama. Odgovor nije stigao ni od Butkovića, ni Cappellija ni HEP-a pa prosudbu ostavljamo javnosti. O samom Cappeliju smo i ranije objavili članak u kojem smo istaknuli kako se HDZ za utrku za župana u primorsko-goranskoj županiji odlučio za bogatog preljubnika Cappellija.