Proteklih mjeseci svjedočimo kako se prvi put u povijesti od nastanka hrvatske države mandat jednog predsjednika srozao na verbalnu polemiku s hrvatskim premijerom te kolateralno s nekim još političkim faktorima kao što su Milorad Pupovac uz povremene izlete u imenovanja vrhova sudbene vlasti. Očito zbog pandemije korona virusa aktualni predsjednik Zoran Milanović nikamo ne putuje niti mu itko dolazi u posjet. Postavlja se pitanje i što rade njegovi savjetnici i savjetnice koji su izvrsno plaćeni novcima hrvatskih poreznih obveznika. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Jedna od savjetnica hrvatskog predsjednika je i bivša saborska zastupnica SDP-a i supruga Igora Dragovana Melita Mulić. Igrom sudbine dobila je vrhunsku uhljebljujuću funkciju na Pantovčaku - predsjednikove savjetnice za ljudska prava i civilno društvo. Njezin suprug Igor Dragovan je u vrijeme dok je Milanović bio predsjednik SDP-a, bio glavni tajnik te stranke. Na saborskim stranicama i danas piše kako je Melita Mulić rođena 1976. u Sarajevu. Tragom te informacije raspleli smo život Milanovićeve savjetnice. 

Na Wikipediji smo pronašli podatak o Sulejmanu Muliću, pedijatru, leksikografu i šahisti iz Konjica u BiH. Uz njegovo ime piše kako je bio u braku s Rosandom Meić te da je otac Melite i Elvire Mulić. Slijedom tih informacija detektirali smo Rosandu Mulić koja je liječnica i  bivša dekanica Pomorskog fakulteta u Splitu. Zanimljivo je kako je majka aktualne Milanovićeve savjetnice funkciju na Pomorskom fakultetu preuzela u svibnju 2011. i to od Frane Mitrovića. Mitrović je u Splitu znan i kao bivši član Uprave Jadroplova ali i kao legendarni direktor Splitske banke koji je po političkom nalogu Slobodnu Dalmaciju predao u Kutlin portfelj.

Bio je i bivši generalni konzul u Milanu a spominjao se i kao bankar koji je devedesetih godina potpisivao privilegirane kredite za tadašnje uposlenike Ministarstva vanjskih poslova. Među sretnim dobitnicama tadašnjih kredita bile su i Vesna Škare-Ožbolt ali i Kolinda Grabar  Kitarović. Mitrović je svojedobno bio jako blizak sa Sanaderom. Majka Milanovićeve savjetnice ostala je na poziciji dekanice Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu do listopada 2014. godine.  Naime, nova savjetnica u Sabor je ušla krajem 2011. godine kada je SDP na čelu s Milanovićem osvojio vlast. Tada je izjavila kako "pokriva ljudska prava, rodnu ravnopravnost i europske poslove".  Znakovito je kako je majka SDP-ove Melite Mulić napredovala i imenovana za dekanicu u mandatu premijera Zorana Milanovića. Predsjednikova savjetnica inače se za glavnog tajnika SDP-a udala u rujnu 2016.

Oboma je to bio drugi brak a do oltara je mladenka došla s trudničkim trbuhom. Kuma im je bila Gordana Buljan Flander, vječita ravnateljica Klinike za zaštitu djece grada Zagreba. Mulić je bila zastupnica i u 8.-om sazivu Hrvatskog sabora i to od prosinca 2015. do listopada 2016. godine. Mulićkin suprug  Igor Dragovan je Milanoviću kao iskusni operativac pomagao i u kampanji za predsjednika države, a kao član tima prisustvovao je i predsjedničkoj inauguraciji na Pantovčaku. Mulić je ostala upamćena i kao kritičarka bivšeg šefa SDP-a Davora Bernardića, za što je imala i osobni razlog. Naime, 2017. godine, nakon što je Milanović zamrznuo svoj saborski mandat, u Sabor umjesto njega nije ušla Mulić, iako je bila prva na listi u tom trenutku u prvoj izbornoj jedinici za ulazak u parlament.

Po izboru Davora Bernardića Mulić, koja je u tom trenutku bila na porodiljnom, tada je preskočena, a kao Milanovićeva zamjena izabran je Alen Prelec. Melita Mulić je  tada bila potpredsjednica Foruma žena SDP-a i strašno nezadovoljna Bernardićevom odlukom. Inače, majka Milanovićeve savjetnice je cijeli život bila u zdravstvu i liječničkom poslu. Njezina uža specijalizacija je epidemiologija što je u doba korone postala top specijalizacija. U trenutku imenovanja za dekanicu imala je splitsku adresu Put Duilova ali je u službenom životopisu navela kako živi u Putu Ričivice u Kaštel Novom.  Inače je rođena Splićanka.

Iz njezinog CV-a proizlazi kako je studirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu između 1973. i 1978. tako da je izgledno kako je Milanovićeva savjetnica Melita rođena dok joj je mama bila studentica medicine u glavnom gradu BiH. Iz CV-ja proizlazi kako je Rosanda Mulić potom radila u Konjicu kao liječnik epidemiolog ali da se dodatno usavršavala te da je doktorirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1991. Budući je napisala kako je bila sudionica Domovinskog rata od 1992.-1996. izgledno je kako se s ratom raspao brak Melitinih roditelja.

Naime, na Wikipediji piše kako je Sulejman Mulić bio u braku s Rosandom do 1996. a da je od 1998. u drugom braku s Munirom Šahinović. Tako nam je Wikipedija pomogla doznati ne samo obiteljsko stablo Milanovićeve savjetnice već i više od toga. U mandatu premijera Zorana Milanovića i u vrijeme dok je njezina kćer bila saborska zastupnica,  liječnica i tadašnja dekanica Pomorskog fakulteta u Splitu Melita Mulić uspjela je riješiti i zemljišno-knjižni spor u Šibeniku.

O tome svjedoči sudski oglas iz Narodnih novina iz kojeg je vidljivo kako je Rosanda Mulić, zastupana po šibenskom odvjetniku Damiru Babiću, pokrenula zemljišni spor na Općinskom sudu u Šibeniku, Stalnoj službi u Tisnom, protiv 33 osobe i tako se uspjela upisati kao jedina vlasnica kuće i dvorišta u predjelu Varoš. Spor je započela u studenom 2012. a završna pravna radnja dogodila se u studenom 2013. U svibnju 2014. na temelju raspravnog zapisnika iz travnja iste godine Rosanda Mulić koja je dotada bila polovična vlasnica kuće i dvorišta u Tisnom dok su 33 druge osobe bile vlasnici druge polovice.

Godinu dana nakon vjenčanja, rujnu 2017. bračni par Mulić Dragovan kupio je suvlasnički stan od 81 m2 u zgradi u Rapskoj ulici koju je gradila tvrtka Mešić com. Vlasnik te tvrtke je Ahmet Mešić, građevinac kojeg se vezuje uz pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Naime, sin Ahmeta Mešića kupio je stari stan zagrebačkog gradonačelnika u Bužanovoj ulici. Mešići su s Gradom zagrebom sklopili ugovore vrijedne stotine milijuna kuna a kroz te poslove su se i sami obogatili. Postali su zasigurno jed na od najbogatijih građevinskih obitelji u metropoli.

O tome smo napisali zaseban članak. Izborom stana u novogradnji u zagrebačkom Trnju koji je gradila tvrtka Bandićevog omiljenog građevinca Mešića,  aktualna Milanovićeva savjetnica i njezin muž, dokazali su da ne pristaju na stranačke podjele o "našim" i "njihovim" poduzetnicima kada je u pitanju njihov osobni krov nad glavom. Pretragom imovinske kartice Igora Dragovana utvrdili smo kako je taj stan upisao kao vlasništvo sebe i supruge ali je napisao kako je isti kupljen od primanja i na kredit.

Pretragom vlasničkog lista uočili smo kako nigdje nema ni traga kredita što znači da je stan kupljen gotovinom. Preostaje nam vidjeti hoće li Povjerenstvo za spečavanje sukoba interesa provjeriti gdje je "ispario" kredit. Paralelno s tim važno je vidjeti hoće li se nova savjetnica iskazati na novoj dužnosti na Pantovčaku. Naime, s obzirom na njezino bosansko i hrvatsko porijeklo te činjenicu da je njezin otac Bošnjak, rodom iz ugledne obitelji u Konjicu u kojem i sada živi, vjerojatno će nova Milanovićeva uzdanica raditi i na poboljšanju odnosa između njezine rodne BiH i Hrvatske.