Zagrebački odvjetnik proteklih je dana budio pozornost javnosti izjavom kako je Zdravko Mamić iskazom o mitu sucima samog sebe doveo u poziciju da bude izručen iz BiH Hrvatskoj zbog priznanja tog kaznenog djela. Takvom izjavom demonstrirao je kako neće davati samo obrambene izjave u korist svoga klijenta, uhićenog osiječkog suca Darka Krušlina, već da će nastupati i kao tužitelj. Izjavio je to u tipičnoj maniri odvjetnika kod kojeg je devedesetih godina bio pripravnik a koji je prethodno bio komunistički tužitelj - Ante Nobila. No, doznajte kako se od Nobilovog pripravnika u dva desetljeća Pavasović Visković prometnuo u krupnog igrača na sceni odvjetnika - poduzetnika.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Darka Krušlina, suca Županijskog suda u Osijeku uhićenog u srijedu s još dvojicom sudaca i poduzetnikom Dragom Tadićem, izjavio je za RTL kako njegov branjenik nije osumnjičen za primanje mita. No, odmah je krenuo u protuofenzivu i iskazivao o tome kako je Zdravko Mamić samog sebe inkriminirao izjavama da je podmićivao suce. Kakav god bio ishod tog dijela priče činjenica je da Mamićevo izručenje ili ostanak u BiH ni na koji način neće pomoći sucu Krušlinu. Naime, iskaze o podmićivanju Mamić je, kao što je poznato poslao na stiku potkraj prošle godine u DORH. Potom su se, kada se cijela stvar zakuhala i kada Mamićev iskaz više nije bilo moguće ignorirati nakon presice u Mostaru, istražitelji zaputili u Hercegovinu po Mamićev iskaz.

Skeptici bi rekli kako je Pavasović Visković napravio odvjetnički gaf ili zabio si autogol jer takvim iskazom sugerira javnosti kako su suci računali upravo na tu mogućnost - da Mamić nikada s takvim iskazom neće ići u javnost računajući da bi i samog sebe izložio kaznenom progonu. Kao što je poznato,  Mamić je u BiH i čeka odluku tamošnjeg suda koji tek treba utvrditi je li djelo koje se njemu presudom u Hrvatskoj stavlja na teret kazneno djelo i u BiH ili nije. U slučaju da nije, on je u susjednoj državi slobodan čovjek. Tako je svojedobno prošao i poduzetnik Ivan Radošević koji je bio osuđen u Hrvatskoj za gospodarski kriminal .

Radošević nije završio u zatvoru jer je prebjegao u Njemačku gdje je i prije ulaganja u Hrvatsku devedesetih godina i živio. U Njemačkoj je proglašen slobodnim jer djela zbog kojih je osuđen u našoj zemlji nisu u kaznenom zakonodavstvu Njemačke. Zbog toga je Pavasović Visković potrčao podijeliti s javnošću stav da je podmićivanje u katalogu kaznenih djela zbog kojih je moguće Mamićevo izručenje. Neki upućeni izvori tvrde kako odvjetnik suca Krušlina tom izjavom ne šalje poruku samo o svom branjeniku već da daje dalekosežniju izjavu u korist onih sudaca koje Mamić dosad još nije prozvao ili za koje nije dostavio stick a koji su navodno na njegovom platnom popisu bili godinama i imaju više pozicije od netom uhićenih sudaca.

Sudac Darko Krušlin nije jedina poveznica zagrebačkog odvjetnika s Osijekom. Naime, Ljubo Pavasović Visković od studenog 2018. predsjednik je tvrtke Kinematografi Osijek. Ta je tvrtka vlasnik kina Urania i kina Europa u samom središtu Osijeka. Oba kina smještena su u atraktivnim zgradama koje su zaštićeni spomenici kulture. 'Kinematografi Osijek član su prestižne europske kinoprikazivačke grupacije EUROPA CINEMAS i kao takvi imaju otvoren pristup programima EU – MEDIA, odnosno EURIMAGES' - piše na službenim stranicama tvrtke. S odvjetnicom Moranom Rabar suvlasnik je odvjetničkog društva Rabar & Visković. No, odvjetnik Pavasović Visković bio je uključen i u ugostiteljski biznis na vrlo atraktivnoj lokaciji. Naime, u sklopu KBC Zagreb posluje Hotel Rebro. Radi se o hotelskom biznisu koji su temeljem dvadesetogodišnje koncesije dobivene od KBC Zagreb pokrenuli bivši Inaš i bivši ministar gospodarstva Davor Štern i njegov kompanjon Ivica Čačić.

U sklopu hotela posluje i tvrtka P.G.P. ugostiteljstvo u kojem su odvjetnik i njegova supruga Dina Štern, bili vlasnici od lipnja 2011. pa do listopada 2019. godine. Dina je, kao što je poznato kći Davora Šterna. Iza sebe ima brak s hrvatskim 'Facom' Eduardom Bočkajem s kojim ima dvojicu sinova. Bočkaj živi u Monacu a u Hrvatskoj je nad njim pokrenut postupak osobnog bankrota o čemu smo prethodno pisali. Zanimljivo je kako Pavasović Visković i Dina Štern nemaju istu adresu iako su supružnici i imaju zajedničkog sina o čemu smo već pisali. Tako je na Sudregu Dina upisana s adresom u Ulici Rebar a Pavasović Visković u Jurišićevoj ulici gdje je sjedište i njegovog odvjetničkog ureda. Sadašnji vlasnici P.G.P. ugostiteljstva su Damir Poljak i Marko Banićević. Poljak je bio povezan s Arena Cafeom u Arena centru na Laništu ali i s tvrtkom Costa Victus koja je poslovala na istoj lokaciji gdje i Hotel Rebro, odnosno u Kišpatićevoj 12, dok sada posluje na zagrebačkom Laništu.

Costa Victus tvrtku je preuzela zlatarsko-ugostiteljska obitelja Dedaj, Zadrani Alfred i  Krist, te Zagrepčanin Alfred Gegaj. Inače, na istoj adresi u Jaruščici posluje više zdravstvenih tvrtki poput Medikora, Fizioterapije Abargo i Ustanove za zdrastvenu njegu Domnius. Iz navedenog lako je zaključiti kako se tu radi o inteligentnom izboru lokacije za ugostiteljsku djelatnost, odnosno poslovanju na mjestu gdje dolaze korisnici dubljeg džepa, oni koji si mogu priuštiti ne baš jeftine medicinske privatne usluge. Tako je zasigurno i ugostiteljska tvrtka čiji su dugogodišnji vlasnici bili Dina Štern i Ljubo Pavasović Visković, a koja posluje u sklopu Hotela Rebro, odnosno u sklopu KBC-a  Zagreb, izgledno bila osuđena na siguran i golem profit.

Naime, Hotel Rebro nema problema s popunjenošću i logično je da je svaki korisnik hotela na toj lokaciji nužno usmjeren na ugostiteljski sadržaj koji djeluje u sklopu samog hotela na toj više nego atraktivnoj lokaciji. Podsjetimo samo koliko je povike bilo na Miroslava Škoru i njegov parking koji su označili najskupljim u metropoli a koji se nalazi tik do KBC-a Merkur. Tamo se parkiranje plaća 15 kuna po satu pa zato Škorin parking neki nazivaju i zlatnim parkingom. Primjenom iste logike moglo bi se reći da su i Pavasović Viskoviću i Dina Štern zasigurno godinama imali zlatini ugostiteljski biznis u Hotelu Rebro zbog same činjenice da se radi o poslovanju u sklopu KBC-a Zagreb

Službeno glasilo RH Narodne novine otkrivaju kako supružnici Pavasović Visković i Štern ne žive na istoj kućnoj adresi (lijevo), a Sudreg nam otkriva sve odvjetnikove poslovne role