Iz sudske nagodbe teške više od 1,5 milijuna kuna koju su s Gradom Zagrebom potpisale koordinatorica stranke Zagreb je naš i njezina, sada već pokojna sestra Iva, proizlazi da je nagodba postignuta temeljem oduzete parcele u Gornjem Stenjevcu njezinoj baki Štefi koja je u zemljišnim knjigama bila upisana s prezimenom Rankar. No, i povijesni vlasnički izvadak vile u Bosanskoj 11 koju su naslijedile Urša, koja se tada zvala Neda, i njezina sestra proizlazi da su i one imale prezime Rankar koje je naknadno izmijenjeno u Raukar.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zagrebačka glumica i aktivistica koja je ušla u 10. saziv Sabora kao zamjena za Tomislava Tomaševića koji je postao zagrebački gradonačelnik uspjela je prije nekoliko godina promijeniti ime Neda u Urša kako su je svi godinama i nazivali. U vrijeme dok je s Tomaševićem predavala Statut stranke Zagreb je naš 2017. godine još se zvala Neda Raukar-Gamulin kao što je vidljivo iz službenog glasnika RH Narodnih novina - dokaz. Glumica se nije ni predstavljala kao Neda već kao Urša pa ne čudi da ju je pod tim imenom odlikovao 1996. tadašnji predsjednik Franjo Tuđman o čemu smo pisali. No, dok je zbrka s imenom riješena otvorila se jedna nova enigma vezana uz činjenicu kako je u originalu glasilo njezino djevojačko prezime. Naime, prvi trag da se obitelj Tomaševićeve najbliže suradnice prezivala Rankar proizašao je iz dokumenta koji je objavljen na oglasnoj ploči Grada Zagreba.

Radi se o famoznoj nagodbi kojom je okončan višedesetljetni spor najprije bake Štefe Rankar a potom njezinih nasljednika te u konačnici glumice Urše i njezine sestre Ive. O tome smo pisali u zasebnom članku. Da se baka nove saborske zastupnice prezivala Rankar vidljivo je iz službene objave nagodbe njezinih nasljednica s Gradom  Zagrebom koju je potpisao tadašnji predsjednik Skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor - dokaz. No, i vlasnički list vile u Bosanskoj ulici koju je Urša naslijedila te se uknjižila kao jedina vlasnica i nakon smrti svoje sestre, čija je bila skrbnica odlukom Centra za socijalnu skrb Gornji Grad - Medveščak, otkriva kako je i Urša (tada kao Neda) i njezina sestra također u vlasničkim knjigama bila upisana s prezimenom Rankar a ne Raukar.

Tamo je upisano sljedeće: 'Temeljem čl. 206. Zakona o zemljišnim knjigama .... ispravlja se pogrešan prijepis na način da se na listu B umjesto Rankar-Gamulin r. Rankar, Bosanska br. XX, Zagreb i Rankar Iva r. Rankar, Bosanska br. XX, Zagreb upiše ispravno: Raukar-Gamulin Neda r. Raukar, Bosanska br. XX, Zagreb, u 5/6 dijela i Raukar Iva r. Raukar, Bosanska br. XX, Zagreb, u 1/6 dijela'. Poznato je kako je pokojni otac novopridošle saborske zastupnice iz redova platforme Možemo bio poznat kao Mladen Raukar, glazbenik i glazbeni pedagog. U ovom trenutku nezahvalno je reći je li on bio prvi koji je promijenio prezime ili je naprosto sve članove obitelji Raukar zadesila nezgoda da su u zemljišnim knjigama na više nekretnina bila upisani s prezimenom Rankar. No, možda i energična, beskompromisna ali i bogata glumica koja je kažiprstom ušutkala i Zorana Milanovića i sama progovori o toj činjenici iz svoga života. 

Iz nagodbe sadašnje saborske zastupnice Urše s Gradom Zagrebom 2014. vidi se da se njezina baka prezivala Rankar a tako su i ona i sestra bile upisane i u vlasničkom listu vile u Bosanskoj