Pogledajte kako je tekao profesionalni put sada jedne od od najmoćnijih osoba najbogatije državne kompanije. U dobi od 32 godine osnovala je privatnu tvrtku Accredo zajedno sa suprugom Edvardom koji je vlasnik Zoo Cityja te s Danirom Bundara. Tvrtka je trgovala i akvarijima. Potom je Varda dospjela u marketinšku službu HEP-a i to najprije kao pomoćnica HDZ-ovca Krešimira Tomasovića, inače brata splitskog liječnika Hrvoja Tomasovića. Potom je dospjela u vidokrug Frane Barbarića, moćnog predsjednika Uprave HEP-a i novoizabranog vijećnika Gradske skupštine Grada Zagreba. Sve dalje moglo bi postati odličan predložak za scenarij kako uspjeti na hrvatski način u državnom uhljebistanu HEP-u

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Uobičajeno u fokus medija dospijevaju čelnici uprava državnih kompanija. Oni su i obveznici po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa pa su dužni predavati i imovinske kartice nadležnom Povjerenstvu. Zahvaljujući tome znamo da je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić jedan od najbogatijih direktora državnih kompanija. No, tu obvezu nemaju članovi Nadzornog odbora  HEP-ovih tvrtki kćeri. Pa tako ni trenutačno najmoćnija žena u vrhu HEP-a. Radi se o Vanji Varda koja je formalno pomoćnica direktora za tržišno-marketinšku strategiju, neformalno je najmoćnija žena HEP-a jer ima ogroman utjecaj na predsjednika Uprave Franu Barbarića

U službenoj biografiji Vanje Varde na stranicama Hrvatske udruge za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO) navodi se da je „objavila nekoliko stručnih radova na temu utjecaja OIE na elektroenergetski sustav (EES) Hrvatske, stanje projekta elektromobilnosti u RH te mogućnost utjecaja novih tržišnih sudionika na EES i pružanje usluge fleksibilnosti distribuiranih izvora“ te da je kao članica stručne skupine sudjelovala u pregovorima Hrvatske o punopravnom članstvu u EU-u, kao i da je članica HEP-ova tima za izradu Nacrta prijedloga Strategije energetskog razvoja RH do 2030. godine.

Nigdje nije naveden njezin privatni biznis u Accredu koji je obuhvaćao uzgoj akvarijskih ribica a koji se dogodio prije HEP-a. Prije objave članka posali smo upit moćnoj nadzornici HEP-a Vanji Vardi ali na njega nismo dobili nikakav odgovor. Objavljujemo ga u cijelosti jer je u interesu javnosti doznati tko nadzire državne kompanije i zašto ne želi odgovarati na novinarske upite. Slijedi mail poslan Vanji Vardi:  

- Prema podacima sa Sudrega postali ste predsjednica NO-a HEP Elektre 28. listopada 2020. Je li točno da ste prethodno bili pomoćnica Krešimira Tomasovića, brata splitskog liječnika Hrvoja Tomasovića, a koji je prethodno radio na izdavanju radnih naloga u Elektri?

- Je li točna informacija kako ste tijekom Weekend Media Festivala u rujnu 2019. boravili o trošku HEP-a u najskupljem hotelu Grand Park iako po pravilnicima HEP-a, s obzirom na Vaše tadašnje radno mjesto, niste imali pravo na tako visoke troškove smještaja?  

- Je li točno da g. Tomasović tada nije htio potpisati narudžbenicu jer je vidio da je hotel preskup te je istu potpisao predsjednik Uprave Frano Barbarić?

- Je li točno da ste i prije nego što ste dospjeli u sami vrh HEP-a i vezanih društava da ste parkirali svoj automobil u garaži na mjestima rezerviranim samo za članove uprave jer Vam je to osobno dozvolio predsjednik Uprave HEP-a?

- Prema podacima sa Sudrega postali ste članica Nadzornog odbora HEP - Trgovine i HEP-Toplinarstva 15. siječnja 2021. godine odlukom Skupštine društva, a odmah potom imenovani ste predsjednicom Nadzornog odbora 29. siječnja 2021.  u obje tvrtke odlukom Nadzornog odbora HEP-a. Kako je došlo do tako naglog promaknuća?

- Isti dan (15. siječnja) imenovani ste članicom NO-a HEP-opskrbe. Kako stignete obaviti sve te nadzorničke funkcije temeljito i kvalitetno?-

Prema podacima sa Sudrega Vašem angažmanu u HEP-u prethodilo je osnivanje tvrtke Accredo čiji je sadašnji vlasnik Vaš suprug Edvard Varda, inače vlasnik i ZOO Cityja. S obzirom da ste tijekom godina koje ste proveli u HEP-u bili vlasnički ali i hipotekarno involvirani u čitav niz građevinskih investicija u Zagrebu (Vinec, Podgaj, Dugo Selo) kako ste uspjeli uskladiti privatne megainvesticije a angažmanom za državnu kompaniju?

- Molimo da nam protumačite temeljem koje funkcije ste bili sudionica Zlatnog studija i to u društvu predsjednika Uprave HEP-a g. Frane Barbarića (slika u prilogu)?

Na mail, kao što smo rekli, nije stigao nikakav odgovor a slika na koju smo smo se pozivali objavljena je uz naslov ovog članka kao dokaz da čelnici državne kompanije stignu osim poslova u uredu nazočiti i tako važnim događajima kao što je HRT-ova emisija Zlatni studio. No, tvrtke koje nadzire moćna Vanja Varda su ujedno i najveći ovrhovoditelj na hrvatskom tržištu ovrha. Tako smo već pisali kako je HEP-Toplinarstvo ovršilo saborsku zastupnicu Možemo Sandru Benčić. Također, i HEP-ova Elektra svakodnevno ovršuje brojne Hrvate a među njima i znatan broj poznatih poput dubrovačkog petog ortaka o čemu smo već pisali.