Iako se Hrvatska turistička zajednica godinama trudi prikazati našu zemlju kao raj na zemlji i odredište iz snova naša svakodnevica pokazuje sasvim drugo mračnije lice. U nekoj realnoj kampanji Hrvatska bi bila zemlja dužnika, ovršenih, bankrotiranih i neumoljivih utjerivača raznih dugova te odvjetničkih i bilježničkih ovršnih profitera.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Općinski građanski sud u Zagrebu 12. lipnja na sudskoj oglasnoj ploči objavio je ime Mire Jakovljevića. Kako bismo bili sigurni da se radi o našem uglednom psihijatru, kojeg je nebrojeno puta kao svog liječnika za mentalno zdravlje javno spominjao i trener svih trenera Ćiro Blažević, usporedili smo navedeni OIB s onim koji je upisa na Sudregu. Naime, Miro Jakovljević na svojoj kućnoj adresi u zagrebačkoj ulici Goričanci ima registriranu tvrtku sukladnog imena - Pro mente. U tvrtci je vlasnik i direktor od osnivanja, odnosno od listopada 1996. godine. Jakovljevićeva tvrtka registrirana je za savjetovanje i izdavaštvo.

No, ovrha nije sustigla našeg cijenjenog psihijatra, ujedno i profesora na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, zbog tvrtke a niti njegove kućne adrese. Ovrha ga je sustigla zbog neplaćenih računa HEP Elektri za luksuzni stan u novogradnji u Ulici Rebrovac u Zagrebu. Radi se o stanu u stambenoj zgradi koju kao referentni projekt navodi i arhitektonski studio Juračić i Skorup. Na toj je adresi ugledni liječnik Miro Jakovljević kupio četverosobni stan 30. svibnja 2008. od zagrebačke tvrtke Adriatica Tim koja je završila u stečaju.  Stan je darovnim ugovorom u ožujku 2015. prepisao na Ivana Jakovljevića. No, taj podatak očito nije dospio do HEP Elektre dok za račune za struju terete Miru a ne Ivana.

Prema podacima iz prijedloga za ovrhu proizlazi kako se Miru Jakovljevića tereti za 506,59 kn duga i to za više neplaćenih računa od lipnja 2019. do  srpnja 2020. godine. Ovrha je, kao što je to i uobičajeno, predložena općenito na imovini ovršenika. Obračunati su i nastali troškovi odvjetnika i bilježnika od 315 kuna te pridodani predvidivi troškovi odvjetnika i bilježnika u ukupnom iznosu 500,25 kn. Tako će dug od 506,59 kn biti uvećan više skoro dvostruko, odnosno za 815,25 kn. Jakovljevići će tako HEP-u i njihovih pomagačima odvjetnicima Anđelku Jurešku i Draženki Buntak te bilježnici Ladi Draškić u ovrsi morati dakle isplatiti ukupno više od 1.300 kn.

Ukoliko plati u roku 8 dana nije dužan platiti predvidive troškove. Tko kaže da ovrhe u Hrvatskoj nisu posao iz snova za odvjetnike i javne bilježnike? Teško da bi tu besmislicu itko mogao reći budući da je poznato kako se brojna odvjetnička društva i javni bilježnici otimaju za tako jednostavne a unosne poslove. Svima je jasno da se tu radi o štancanju papira, opomena i ovršnih prijedloga koji imaju vrijednost skoro jednaku tome da su otvorili tiskaru novčanica. No, u našoj zemlji apsurda u kojoj cvatu ovrhe i ovršni postupci ništa ovršno nije nam strano.

Zbog toga ne čudi da Hrvatska nije zemlja progresa već zemlja uhljeba, zemlja ovršenih i zemlja bijega mladih koji ne pripadaju krugu političkio-nepotističko privilegiranih. O uhljebistanu HEP-u koji ne živi samo od isporuke električne i toplinske energije već i od skupih ovrha potrošača netom smo pisali kroz priču o famoznoj Zagrepčanki Vanji Varda koja je zaposjela četiri nadzorničke fotelje u HEP-ovim tvrtkama kćerima i to nakon što je prvo poslovno iskustvo imala kroz obiteljski biznis s uzgojem bilja i akvarijskih ribica.

Miro Jakovljević stan je prenio darovnim ugovorom 2015. na Ivana ali to očito nije ažurirano kod HEP elektre koja ovršno tereti Miru a ne Ivana