Ivor Ivanišević (44), optužen da je godinama fizički zlostavljao svoje pse, a kujicu i šest godina silovao. Izgladnjivao ih je, a potom bi im nakon silovanja za nagradu davao hranu i vodu. Sve je to snimao i dokumentirao na stotine CD-ova i DVD-ova, koje je policija pronašla u njegovu stanu. Slike silovanja i izgladnjivanja pasa slao je mailovima iz tvrtke Rukuba  čija je prokuristica nakon što je on optužen postala Ljiljana Ivanišević, bivša direktorica u Magmi Goranka Fižulića. Paradoksalno zvuči podatak da je Ivanišević još uvijek čelnik Hrvatske ekumenske lige mladih registrirane za duhovne djelatnosti. Uspješno je izbjegavao suđenje u Hrvatskoj 6 godina a slučaju je prijetila zastara.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na sudskoj oglasnoj ploči 14. lipnja objavljeno je rješenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Naime, vijeće sastavljeno od suca Darija Lokasa kao predsjednika vijeća, Ane Kovačević i Sandre Kantolić kao članica vijeća i uz sudjelovanje sudskog savjetnika Krune Mittermayera kao zapisničara, odlučivalo je u kaznenom predmetu protiv optuženog Ivora Ivaniševića, zbog kaznenog djela iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona. Optužnicu je podignulo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 28. studenog 2016. Objavljeno je rješenje doneseno 4. lipnja ove godine po kojem će se Zagrepčaninu optuženom za silovanje njegova dva psa suditi u odsutnosti. Istaknuto je kako se optuženom može suditi u odsutnosti samo ako postoje osobito važni razlozi da mu se sudi, a nije moguće suđenje u stranoj državi, ili nije moguće izručenje, odnosno ili ako je u bijegu, ili nije dostižan državnim tijelima. 

Čitanjem spisa, vijeće je utvrdilo kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za donošenje rješenja o suđenju u odsutnosti.  Protiv optuženog je ovosudnim rješenjem Kv-329/21 od 18. ožujka 2021. godine određen istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 1. ZKP-a. Nakon toga naloženo je raspisivanje centralne tjeralice dana 29. ožujka 2021. godine, 6. travnja 2021. izdan je Europski uhidbeni nalog, a Sirene su obaviještene o izdanom Europskom uhidbenom nalogu 27. travnja 2021. godine. Međunarodna potraga za optuženikom raspisana 9. travnja 2021. godine.

'Iz navedenih činjenica proizlazi kako u konkretnom slučaju raspravni sudac nije mogao osigurati nazočnost optuženika na raspravi mjerama predviđenima u Zakonu o kaznenom postupku iako je optuženik prilikom prvog ispitivanja pred Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu dana 23. rujna 2015. godine upozoren da je dužan odazvati se svakom pozivu suda i odmah priopćiti sudu svaku promjenu adrese ili namjere da promjeni adresu te je upozoren na posljedice ako nepostupi po takvoj obvezi. Usprkos, toj činjenici kao i činjenici da je optuženik upoznat s vođenjem kaznenog postupka i sa svim radnjama koje su poduzete u svrhu osiguranja njegove nazočnosti na raspravi, nije se uspjela osigurati prisutnost optuženika na raspravi mjerama predviđenima u Zakonu o kaznenom postupku, pa se stoga optuženik nalazi ubijegu budući da su iscrpljena sva zakonom predviđena sredstva za osiguranje njegove nazočnosti na raspravi, a tjeralica za optuženikom koja je još uvijek na snazi do dana održavanja sjednice nije rezultirala optuženikovim uhićenjem', piše u rješenju.

Sudsko vijeće je rješenje obrazložilo i činjenicom da je od počinjenja djela dovršenog 21. rujna 2015. proteklo skoro šest godina, uz način počinjenja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret koje po svom kriminalnom intenzitetu značajno nadmašuje uobičajene pojavne oblike kaznenog djela iz članka 205. stavak 1. KZ/11, kao i prirodu te društvenu opasnost ovakvih kaznenih djela. Smatraju i da osobito važan razlog za suđenje u odsutnosti predstavlja i činjenica da zastara kaznenog progona u tom predmetu nastupa 21. rujna 2021. godine. Ukratko, vijeće je zaključilo kako su kumulativno ispunjeni svi zakonski preduvjeti propisani za suđenje u odsutnosti optuženom. Rješenje će biti dostavljeno u pretinac braniteljima optuženika odvjetnicima Borisu Vinčiću i Ivanu Oreškoviću. O tom slučaju dosad je poznato kako se optuženi sodomist Ivanišević za pasminu Rhodesian ridgeback zainteresirao početkom 2000-ih kada ih je vidio na međunarodnoj izložbi pasa.

Nedugo nakon toga je kupio prvog psa s kojim je sudjelovao na izložbama. Idućih godina je nabavio još nekoliko pasa te vrste, a sumnja se kako je 2009. godine počeo seksualno općiti sa psima. Uhvaćen je u sklopu akcije hvatanja pedofila koji putem interneta iskorištavaju djecu, a koja se provodila 2015. godine. Tada su istražitelji uočili jednu IP adresu s koje su se širili podaci o životinjama u eksplicitnim pozama. E-mail adresa je bila registrirana na tvrtku koja se bavi grafičkim dizajnom, a sjedište joj je bilo na zagrebačkoj Knežiji.  Vlasnik tvrtke bio je Ivanišević. Kao što smo u ovodnom dijelu rekli optuženi Ivor Ivanišević u ožujku 2006. osnovao je tvrtku Rukuba sa sjedištem u Ulici Braće Cvijića 20 u Zagrebu. Isprva su direktori tvrtke bili on i Boris Ivanišević.

Prema Sudregu sadašnja direktorica tvrtke je Ina Rogošić-Blagojević, čiji su članci dostupni u Večernjem listu i Jutarnjem. Uz Ljiljanu Ivanišević prokuristica je i zagrebačka novomedijska umjetnica Tara Ivanišević koja na LinkedInu ističe kako sada živi i radi u Edinburghu u Škotskoj. Umjetnica je koja je na svom blogu objavila i zanimljiv crtež bića s glavom psa i tijelom čovjeka do muškarca s bradom koji prilično nalikuje na optuženog Ivora. Ona s Ivorom Ivaniševićem dijeli istu privatnu zagrebačku adresu što je vidljivo iz podataka Trgovačkog suda u Zagrebu. Istodobno ime Tare Ivanišević pronašli smo i među bespravnim korisnicima stanova na Svačićevom trgu 12 u Zagrebu. Inače, dostupan je rad Tare Ivanišević na kojem se vidi muškarac s brkovima koji čak sliči na odbjeglog Ivora Ivaniševića. Tara je i osnivačica splitske umjetničke organizacija Kazališna družina Kolaborativna izvedbena platforma KIP, što je vidljivo na stranicama Ministarstva kulture i medija.

Aktivna je i na queer sceni što je vidljivo iiz njezinog predstavljanja na Kulturpunkt.hr gdje doznajemo kako je rođena 1990. u Zagrebu. Tara Ivanišević na svom Facebook profilu objavljuje sliku sebe sa zlatnom bradom a usporedimo li tu sliku s Ivorovom nameće se neodoljiva fizička sličnost. O sodomističkom slučaju dosad je poznato kako je nakon pretresa tvrtke, dakle Rukuba d.o.o., pretražen bio i Ivorov stan u Zagrebu. Oduzeto mu je 111 DVD-ova i CD-ova, mobitela i memorijskih kartica te je utvrđeno kako je koristio barem pet različitih mailova za širenje spornog sadržaja. Preko tih mailova je slao slika pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos. Nesretni psi, mužjak i ženka, pronađeni su u lošem stanju te su poslani u prihvatilište u Dumovec.  

Optužnicom ga se tereti ga da je od 2009. do rujna 2015. godine, kada je uhićen, na različitim adresama u Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja spolnog nagona seksualno općio sa ženkom psa. Time je pristao nanositi psu nepotrebnu bol i patnju, a uskraćivao joj je hranu i vodu kako bi lakše dozvolila maltretiranje, stoji u optužnici. Utvrđeno je i kako su joj nanesene povrede tijela koje će joj trajno utjecati na zdravlje. Jedan je pas nedugo potom i preminuo. Tužiteljstvo je zatražilo godinu dana zatvora za njega. Nakon seksualnog općenja psima bi davao vodu i hranu za nagradu. Inače, preko interneta ljubitelji životinja godinama su skupljali peticiju u kojoj su se pitali hoće li i koliku kaznu dobiti monstrum koji je sadistički silovao svoja 2 psa toliko brutalno da je ženka iznutra bila doslovno uništena silovanjima

Slučaj je sablaznuo javnost i zbog toga što je Ivor Ivanišević bio predsjednik Hrvatske ekumenska liga mladih (HELM) te sudjelovao dulje od desetljeća na ekumenskim susretima s crkvenim velikodostojnicima. Devedesetih je godina, dok je bio student ,putovao kao hrvatski predstavnik na skupove mladih u inozemstvo u organizaciji HELM-a. Iz tog doba vidljiva su priooćenja kako je bio ekumenist kao grkokatolički vjernik. Ivanišević je bio i član Ekumenskog vijeća za dijalog Hrvatske biskupske konferencije te je u medijima objavljivana njegova slika iz Siska u kojem je bio na skupu zajedno sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Zanimljivo je kako je na Laudato.tv još uvijek dostupan prilog sa foto galerijom u kojem se citira Ivora Ivaniševića kao sudionika a vidljiva je i njegova slika među vjerskim uglednicima.

Također, preko weba se iz njegovih ekumenskih dana dijelila slika na kojoj je vidljivo kako je osim biskupa Košića snimljen i u društvu tadašnjeg mitropolita Porfirija koji je sada patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Inače, Ivorov  otac umirovljeni liječnik primarijus dr. Goran Ivanišević dugogodišnji je tajnik Hrvatskog reumatološkog društva i prijatelj brojnih moćnih liječnika iz redova raznih stranaka. Hrvatsko reumatološko društvo izdaje publikacije koje je grafički uređivao Ivor Ivanišević i njegova tvrtka Rukuba a što je vidljivo iz njihovog  impressuma. Upravo je u jedoj takvoj publikaciji ugledni hrvatski liječnik zahvaljivao svom sinu što je bio angažiran kao grafički dizajner pri izradi iste.

Naravno, to je bilo prije nego što je razotkriven mračni sodomistički tajni život sina uglednog liječnika.  U Sloveniji je godinama pozornost javnosti plijenila priča o uglednom liječniku dr. Saši Baričeviću koji je promijenio spol a koji je umro od posljedica napada svojih pasa koji su mu se osvetili za višegodišnja silavanja kojima ih je podvrčavao. Taj je liječnik bio poznat kao prijatelj uglednog ljubljanskog odvjetnika Mire Senice koji je pak izvanbračni suprug bivše slovenske ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal. Možda se sjetite po tome što je Kresal bila vrlo mlada i atraktivna kada je došla na tu funkciju no na njoj se nije dugo zadržala. Taj je slučaj za mnoge Slovence bio toliko šokantan da ne bi uopće u njega mogli povjerovati da nije bilo tragičnog epiloga u kojem je pronađeno Baričevićevo beživotno tijelo 2010. u društvu njegovih zlostavljanih bullmastifa zbog čega je slučaj i nazvan Afera Bullmastifi.