Nova saborska zastupnica, supruga Mile Kekina koju je šira javnost zapazila po izvedbi 'Mlade partizanke' u noći zagrebačkog izbornog trijumfa Tomislava Tomaševića očito je atraktivno lice iza kojeg se skrivaju unosni nekretninski poslovi Rade Borić i njezinog izvanbračnog supruga. Vjerojatno je pred TV kamerama Rada Borić najavila tužbe protiv medija u slavljeničkom Tomaševićevom stožeru kako bi izvršila pritisak na novinare i tako spriječila daljnju objavu milijunskih imovinskih i drugih tajni lidera Možemo koje ne korespondiraju s ljevičarenjem i socijalnom pravednošću.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Potkraj kolovoza prošle godine saborska zastupnica platforme Možemo Rada Borić, bivša predsjednica Nove ljevice i aktualna potpredsjednica te stranke prepisala je vlasnički udio u tvrtci Moderata Consulting na svoga izvanbračnog supruga Nenada Klapčića. Taj je dokument potpisala sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Tina Jakubek. U imovinskoj kartici koju je predala Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa Borićka je navela tvrtku Moderata Consulting kao imovinu izvanbračnog druga. Ta kartica koja nosi datum 15. rujna 2020. dostupna je na stranicama Povjerenstva. No, to nije jedina bitna promjena koju je Borićka napravila istodobno s prijenosom vlasničkog udjela na svoga partnera s kojim živi u svom stanu u u jarunskoj Ulici Hrgovići.

Ključna promjena odnosi se na temeljni kapital tvrtke. Umjesto dotadašnjih 20 tisuća kuna upisan je neusporedivo veći temeljni kapital - čak  4.385.000 kuna. 'Temeljni kapital povećan je unosom stvari-nekretnina' , piše u dokumentu kojeg potpisuje ista sutkinja Jakubek. Nepoznanica je koja je to nekretnina unešena u obiteljsku tvrtku para Klapčić - Borić? Nekretnina, odnosno stan u kojem posluje tvrtka, ali i stranka Nova ljevica, zacijelo nije unešena u tvrtku jer je taj stan koji pripada katastarskoj općini Rudeš Borićka upisala kao svoje privatno vlasništvo. Vila u Istri u Vrećarima upisana je na Nenada Klapčića kao fizičku osobu.

Znakovito je kako je za hrvatske prilike vrlo vrijedna nekretnina upisana neposredno nakon nego što je Rada Borić postala saborska zastupnica iz redova platforme Možemo. Postavlja se pitanje zašto je tako vrijedna nekretnina na neki način vlasnički zamaskirana kroz tvrtku. To nas podsjeća na onu aferu kada je Ankica Tuđman imala štednju na računu na Zagrebačkoj banci koju nije prijavio njezin surpug, tdašnji predsjednik RH a što je tadašnji predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol pokušao pravdati izjavom koja je ušla u anale hrvatske gluposti kako novac nije imovina.

Slično je napravio i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kada je dobio nagodbom pola milijuna kuna koje nije upisao u svoju imovinsku karticu a nije ni prikazao kupnju stana u novogradnji jer se pravdao kako novac nije više imao na računu jer ga je uložio u stan koji pak nije u trenutku predaje kartice nije imao upisan kao svoje knjižno vlasništvo. Od Ankice Tuđman preko Đure Sesse kojeg Zdravko Mamić naziva Kesom ili bivšeg direktora Petrokemije Josipa Jagušta koji je bio sakrio u imovinskoj kartici luksuznu vilu u otmjenom londonskom Kensingtonu, evo dođosmo i do liderice Nove ljevice i njezinog partnera, desne ruke Ivane Kekin, nove predsjednice Nove ljevice.

Očito potreba da se stanje imovine frizira i prikazuje manjim nego što ona jeste čuči u srži osoba koje imaju dužnosničke pozicije u našoj zemlji. Tko zna jesu li motivi Rade Borić i Nenada Klapčića u provedbi transakcije koja im je omogućila uvećanje temeljnog kapitala preko noći za fascinantnih 4,365 milijuna kuna bili upravo ti da njihovi glasači ne pomisle kako imaju posla s tajkunima a ne čelnicima stranke koja se deklarira kao Nova ljevica i koja po nekom 'dofoltu' promiče vrijednosti i životne standarde nešto udaljenije od milijunskih operacija. Činjenica je da je Nenad Klapčić tvrtku koja se sada zove Moderata Consulting osnovao kao Modus sa sjedištem u Splitu te da se ta tvrtka bavila suspektnim anketama preko kojih je izvlačila novce iz lokalnog proračuna.

Zbog  angažmana s Modusom koji se sada zove Moderata Consulting i sumnjivim anketama osuđen je bivši dugovječni gradonačelnik Omiša Ivan Klapčić, HDZ-ovac o čemu smo objavili zasebni članak, zorno svjedoči kakve sve maske stoje na licu čelnika Nove ljevice koje hrvatska javnost tek treba doznati. No, u cijeloj priči s Radom Borić naslućuje se sličan modus operandi. Ona je osoba koja preferira vući konce iz sjene a u prvi plan gurnuti neko mlado i neokrznuto lice. Tako je primjerice i u udruzu koju je godinama vodila Centar za ženske studije, kojoj je pokojni Bandić dodijelio Zagorkin stan u centru Zagreba i koja crpi izdašne donacije iz proračuna o čemu smo prethodno pisali, Borić posao izvršne direktorice prepustila mladoj filmskoj umjetnici Dorotei Šušak.

Na isti je način Borićka očito birala i promovirala politički i materijalno nekontaminirano Ivanu Kekin, psihijatricu i suprugu glazbenika Mile Kekina. Nova predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin tu je očito da glasačima baca prašinu u oči i privlači pozornost ideološkim poskočicama, doskočicama i pjesmuljcima kao refrenom kojim se proslavila u noći pobjede nakon trijumfa Tomislava Tomaševića na lokalnim izborima u Zagrebu kada je zapjevala 'Mlada partizanka konja jahala'. Inače, Rada Borić je prije ulaska u Sabor bila zaposlena u udruzi Futurist svoga izabranika Nenada Klapčića a u prethodnom članku opisali smo koliko je on raznoraznih udruga 'naštancao' u kućnoj radinosti (na kućnoj adresi) preko kojih je djelovao kako provodeći pritiske na institucije podužući prijave tako i isisavajući novce iz proračuna za raznorazne aktivnosti.

Kada je postala saborska zastupnica Rada Borić je tvrtku prenijela na supruga a u nju je unijela nekretninu vrijednu više od 4,3 milijuna kuna