Agenti Pnuskoka izveli su opsežnu akciju uhićenja u Splitu. Očito je nakon Zagreba na red došao najveći dalmatinski grad. Doznalo se kako je među uhićenima i poznati splitski građevinar ali i djelatnici gradske uprave te arhitekti i poduzetnici. Sve se njih tereti ili za davanje ili za primanje mita a sve u svrhu pogodovanja i ilegalnih dozvola i profita. No, Kotarac nije gradio samo u Splitu. U Zagrebu je u njegovom stambenom kompleksu čitav niz poznatih kupaca u rasponu od bivšeg nogometnog reprezentativca Igora Tudora, balkanskog kralja lonaca, Splićanke Mirte Šurjak, sesvetskog tajkuna Marijana Šarića, člana hercegovačke dinastije Grbešić ... No, popis poznatih kupaca Kotarčevih ZG stanova tu ne prestaje...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Splitu je netom uhićen jedan od najvećih dalmatinskih građevinara Zvonko Kotarac. U gradu pod Marjanom  je poznat kao vlasnik Dalkoninga no u Zagrebu je otvorio tvrtku Safir-Telur gradnja koja je izgradila luksuzni stambeno poslovni kompleks u Radničkoj cesti, sada najatraktivnijoj poslovnoj zoni u neposrednoj blizini središta metropole. Zato ne čudi da je Kotarčeva tvrtka lako pronašla poznate i bogate kupce za svoje stanove u Zagrebu. Nakon prodaje stanova tvrtka je otišla u likvidaciju i to u prosincu 2014. kada je za likvidatora imenovan Ante Milković iz  Zagreba. Tada je prestao i direktorski mandat Zvonku Kotarcu i Zdravku Bubanoviću u toj tvrtci.

Kupce za stanove, kao što smo napisali, lako su pronašli. Osim zvučnih imena povezanih s politikom bilo je tu i znanih sportskih imena. Primjerice, nekretnine je kupio i Igor Tudor koji je  kupio više stanova i garaža a jednu kupljenu od Kotarčeve tvrtke već prodao Splićaninu Josipu Pandžiću. Među kupcima je i poznati estetski kirurg Dinko Bagatin. Neke etaže glasile su i na Snježanu Kotarac, bivšu suprugu uhićenog splitskog poduzetika a neke na Matu i Ivana Kotarca. Ured je u tom kompleksu kupilo i Odvjetničko društvo Sučević i partneri.

Među kupcima su bili i supružnici Ljerka i Marijan Šarić, vlasnik Europatradea, splitska novinarka Mirta Šurjak ali i Filip Grbešić koji je član najuže obitelji hercegovačkog tajkuna Mirka Grbešića, vlasnika Mepasa i Maraske. No, za Safir-Telur kvadratima nisu posegnula samo hrvatska zvučna već i regionalna imena. Tako je među kupcima bio i Milan Janković,  alias Philip Zepter, znan i kao balkanski kralj lonaca. Dosad je bilo nepoznato kako je Zepter u hrvatskoj metropoli, investirao u vrijedne nekretnine.

Kako je unatrag desetljeća Radnička cesta postala novi poslovno-stambeni centar Zagreba, s modernim poslovnim zgradama i skupim stanovima, Zepter je osim kupnje zgrade u Radničkoj 30 investirao i u Kotarčev Safir-Telur. Zgradu je inače gradio splitski Dalkoning. Zepter je stan površine blizu 55 m2 na osmom katu tog elitnog kompleksa kupio preko tvrtke Bassinghall nekretnine čiji je direktor bio njegov hravtski suradnik Blaž Buble, Trogiranin s adresom u Beču. Tu je tvrtku inače osnovao Zepterov Bassinghall Holding Ltd. sa sjedištem u Nikoziji na Cipru.

Uhićeni splitski  poduzetnik luksuznim kvadratima opskrbio je i nekadašnji prvi Sanaderov ešalon. Među sretnicim koji su postali vlasnici luksuznih kavdrata bio je i tadašnji student Dino Maček, inače sin  iz prvog braka, Sanaderova spin doktora Ratka Mačeka, ali i polubrat Sanaderove nasljednice u HDZ-u i Vladi Jadranke Kosor,  Ninoslav Kosor sa suprugom Bertom, koji danas žive u Čakovcu. Svoju sretnu zvijezdu lukusnih Kotarčevih kvadrata u Radničkoj cesti nije propustio ni poznati splitski arhitekt, te bivši HDZ-ov saborski zasupnik i veliki prijatelj i jamac bivšeg premijera Ive Sanadera Jerko Rošin, poznat i po zbirci poezije 'Uprknuće'.

Iz povijesnog vlasničkog lista vidljivo je kako je cijeli kompleks tvrtka Safir - Telur Gradnja realizirala pomoću kredita hrvatske Hypo banke ukupne vrijednosti 9 milijuna eura. Bilo je to vrijeme kreditnih ruža, milijunski Hypo krediti tekli su u potocima za odabrane građevinske poduzetnike sa sjevera i juga Hrvatske. No, zadnje desetljeće kriza je zahvatila sve u Hrvatskoj pa i građevinski sektor. Paralelno s tim jačala je i borba protiv privilegiranih građevinara i korumpiranih gradskih namještenika. Stoga ne čudi da je nakon Zagreba Pnuskok morao u akciju i malo južnije. Hoće li koruptivna hobotnica u gradu pod Marjanom biti nešto krakatija nego u gradu pod Sljemenom tek ćemo vidjeti.

U Safir Telur stambenom kombleksu u Radničkoj stanove s garažama od Kotarčeve tvrtke kupili su sin Ratka Mačeka, Jerko Rošin, Mirta Šurjak, Igor Tudor, Kosoričin polubrat

Reci što misliš!