Iako se prije dva mjeseca činilo kako nema kupca za nedovršenu zgradu na Boriku, stečajna upraviteljica Natalija Mladineo donijela je odluku da se nedovršeni kompleks dodijeli tvrtci Kerumove sestre Mare. Ona je početkom ove godine osvanula u medijima kada je objavljeno kako ruši rodnu kuću solinskog povjesničara i arheologa don Lovre Katića , na čijem mjestu planira gradnju stanova.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U svibnju ove godine zadarski mediji su objavili kako nitko ne želi dati osam milijuna kuna za nesuđeni Kerumov centar u Zadru. "Iznos najviše ponude u nadmetanju je 0 kuna", navedeno je na servisu Financijske agencije nakon završetka elektroničke javne dražbe. Radilo se o pokušaju prodaje nesuđenog trgovačkog centra Dalma kod crkve na Boriku. Naime, tada nije bilo zainteresiranih investitora koji bi platili minimalno 8.653.536 kuna za ruševnu zgradu iz propalog poslovnog carstva bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Objavljeno je i kako će se na drugom krugu javne dražbe ta nekretnina prodavati u pola cijene od njezine vrijednosti, koja je procijenjena na 11.538.048 kuna. Uz građevinu, površine 935 m2, u paketu se prodavalo i 13 čestica uz samu zgradu, ali i uz crkvu Bezgrešnog začeća, koja se nalazi u neposrednoj blizini. Ukupna površina terena oko objekta iznosi 4029 m2. Prema proceduri, ne proda li se nekretnina u tri kruga, na posljednjoj četvrtoj dražbi licitaralo bi se početno za svega 1 kunu.

No, na sudskoj ploči netom je objavljeno rješenje Trgovačkog suda u Splitu koji dokazuje kako je ta prodaja riješena. Sutkinja Katarina Mikulić, u stečajnom postupku nad Kerumom, riješila je kako će se iz iznosa kupovnine od 11.538.048,00 kuna, ostvarene prodajom spomenute nekretnine, namiriti tvrtka Tenant iz Solina. Tenantu je naloženo plaćanje iznosa od 127.463,70 na račun stečajnog dužnika otvoren kod Privredne banke Zagreb. Istaknuto je i kako će u slučaju da Tenant ne uplati dosuđeni iznos sud staviti izvan snage rješenje o namirenju i rješenje o dosudi te prodaju oglasiti nevažećom.

Tenant je inače tvrtka čija je vlasnica Mara Sapunar, Kerumova sestra a direktor njezin sin Goran Sapunar. U obrazloženju citirane odluke navodi se i kako je 2. studenog 2018. otvoren stečajni postupak nad Kerumom. Rješenjem od 30. siječnja 2019. Mirjana Zuzija iz Zagreba razriješena je dužnosti stečajne upraviteljice te je za stečajnu upraviteljicu imenovana Natalija Mladineo iz Splita. Rješenjem suda 3. prosinca 2020. određena je prodaja navedene nekretnine.

Podneskom od 18. svibnja 2021. tvrtka Kerumove sestre Mare Sapunar postala je razlučni vjerovnik te dala izjavu da kupuje predmetne nekretnine. Odnosno da stavlja u prijeboj svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene utvrđene nekretnine u iznosu od 11.538.048 kuna. Rješenjem od 25. svibnja 2021. Tenantu je dosuđen nesuđeni Kerumov trgovački centar Dalma kod Crkve na Boriku. Iz istog dokumenta proizlazi kako je stečajna upraviteljica konstatirala da preostala unovčena imovina, koja uključuje i spomenutu nekretninu, iznosi 33.294.989,24 kuna.

'U obrazloženje neizravnih troškova stečajna upraviteljica navodi da su oni obračunati na dan 5. lipnja 2021. umanjeni za iznose koji su obračunati i naplaćeni u prethodnoj razdiobi kupovnine razlučnom vjerovniku B2 Kapital d.o.o.' - piše u istom dokumentu. Tako se sudskom odlukom od 23. srpnja tvrtka Kerumove sestre kao vjerovnik namirila poslovnom zgradom i terenom na zadarskom Boriku. Protiv te odluke dopuštena je žalba u roku osam dana Trgovačkom sudu u Splitu. Inače, iz vlasničkog lista proizlazi kako je Tenant već bio upisan kao založni vjerovnik i to temeljem ustupanja založnog prava koji je prethodno glasio na Dom Invest III Ag iz Švicarske.

Prethodno smo objavili članak o financijskom kaosu koji je zatekla prethodna stečajna upraviteljica u Kerumu Mirjana Zuzija. Ona je u opisu poslovanja i knjigovodstveno-računovodstvenog stanja koji je zatekla kod Keruma koristila izraze poput 'nesuvislost'. Naime, njoj je bilo izvan pameti da se u Kerumu prije stečaja nije poštivao ni minimum zakonskih obveza. Tako je uočila da je imovina knjižena i godinama nakon što bi ista bila prodana. Stanje u knjigama je bilo takvo da je konstatirala kako ne misli da bi itko tako planski provodio zloporabe pa je zaključila kako se tu radilo o stihijskom poslovanju i istom takvom vođenju poslovnih knjiga.