Tijelo umirovljenog specijalca, bivšeg pripadnik aATJ Lučko pronađeno je nakon višednevnae opsežna potraga u kojoj su sudjelovali ronioci te dva plovila i zrakoplov Obalne straže na području Kostrene. Zapovjednik specijalne policije MUP-a Alen Klabot potvrdio danas da je pronađeno njegovo tijelo. Tako je obljetnicu ATJ Lučko zasjenio tragični događaj.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Moram priopćiti tužnu vijest svim ratnim pripadnicima, obitelji i svima izražavam duboku sućut za našeg brata Marija Špekuljuka koji je nestao u petak i do danas je bila potraga za njim. Nažalost, u rekreativnom ronjenju i, evo, danas smo ga izvukli van i da ga možemo dostojno pokopati, priopćio je Klabot.. Tako je završila višednevna potraga za bivšim specijalcem koji vodio kao nestali na stranicama MUP-a o čemu smo pisali. Šira javnost do njegove tragične pogibije nije previše znala o zetu kralja zagrebačkog otpada, kako mediji nazivaju Petra Pripuza. No, u krugovima specijalaca ali i poduzetnika njegovo je ime bilo vrlo poznato. Navest ćemo neke nepoznate detalje iz života tragično stradalog bivšeg specijalca.

U listopadu 1992. predsjednik RH Franjo Tuđman 'donio je ukaz o dodjeli činova, promaknućima i prevođenju u činove pričuvnih časnika oružanih snaga Republike Hrvatske' koji je objavljen u službenom glasilu RH Narodnim novinama. Tim je ukazom u čin pričuvnog bojnika promaknut i Mario Marjana Špekuljuk. Budući da je tragično nestali bivši pripadnik ATJ Lučko a sadšnji poduzetnik rođen 1969. godine jasno je kako je taj čin dobio u dobi od 24 godina. Službeno glasilo RH Narodne novine svjedoče kako je pokojni predsjednik Tuđman Marija Špekuljuka odlikovao 1. ožujka 1996. Redom hrvatskog trolista.

To odličje zauzima šesnaesto mjesto u važnosnome slijedu odlikovanja Republike Hrvat­ske, iza Reda hrvatskog križa. Dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. Pokojni Špekuljuk tada je imao 27 godina. Burne ratne godine tako je Mario Špekuljuk proveo na bojištu u najelitnijoj hrvatskoj policijskoj postrojbi. Njegova tragična smrt težak je i bolni udarac prije svega za njegovu obitelj ali i za sve pripadnike ATJ Lučko s kojima je dijelio ratne nevolje.Zanimljivo je kako se ime poginulog zeta Petra Pripuza spominjalo i tijekom haškog procesa generalu Anti Gotovini i drugima. Tako je odvjetnik Goran Mikuličić pitao svjedoka Josipa Turkalja pred sucem Oriejem sljedeće:

'Gospodine Turkalj, uskoro ćete na ekranu vidjeti jedno riješenje kojim je pripadnik antiterorističke jedinice Lučko, Mario Špekuljuk, udaljen od dužnosti zbog toga što se protiv njega vodi kazneni postupak u istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu, te da je pri tom županijskom centru on i pritvoren. Dakle, ovdje vidimo situaciju kada se, kada je identificiran osumnjičenik za počinjenje kaznenog djela, i kada na osnovu toga, na sljedećoj strani ćete vidjeti, gospodin Markač donosi riješenje o njegovoj suspenziji, udaljenju od dužnosti. Je li jto procedura s kojom ste Vi upoznati i koja je bila uobičajna za takove slučajeve, kada bi se, dakle, utvrdilo da je pripadnik Antiterorističke jedinice, na čijem ste vi bili čelu, počinio kazneno djelo?

SVJEDOK TURKALJ – ODGOVOR: Iz ovog dokumenta vidi se da je protiv gospodina Špekuljuka, djelatnika jedinice, pokrenuta istražna radnja, a samim time je gospodin Markač dostavio riješenje o njegovom udaljenju od dužnosti, odnosno, njegovoj suspenziji, po svim pravilima kako to treba raditi' - piše u transkriptu iz Haaga.

I ovaj podatak svjedoči kako se tragično poginuli Mario Špekuljuk na pragu mladosti našao u delikatnim i opasnim situacijama koje su značajno nadilazili njegovo životno iskustvo. Navedeno svjedoči i kakav su pakao mladi ljudi prolazili na pragu života kada su bili gurnuti u opasne i dramatične situacije a da često nisu bili ni potpuno svjesni svih aspekata i rizika pozicija u kojima ih je surova ratna stvarnost gurnula.

Tuđman je poginulog Marija Špekuljuka odlikovao 1996. godine