Prosječnom građaninu Hrvatske teško je živjeti pod teretom svakodnevnih ali i desetljetnih nepravdi. Razumni ljudi lako uočavaju kako su se pojedinci enormno obogatili dok poštenjacima preostaje težak život i sumorna financijska neizvjesnost. Dodatno deprimira činjenica kako moćnici manipuliraju dijelom medija kada trebaju prikriti tragove meteorskog bogaćenja. No, slijedimo li trag novca, kad tad ćemo otkriti zamračene milijune. Tako je osmrtnica Anti Boriću raskrinkala medijske laži o rastavi najbogatijeg hrvatskog generala ali navela nas na trag da istražimo nove luksuzne posjede osuđenog Zagorca i njegove supruge arhitektice....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Rješenje o nasljeđivanju zagrebačkog Općinskog građanskog suda otkrila nam je službenu adresu Zagrepčanke Klerise Zagorec u austrijskoj metropoli. Budući da se radi o supruzi kontroverznog hrvatskog generala koji je bio osuđen za krađu dijamanata iz sefa Ministarstva obrane te odležao zatvorsku kaznu, radi se o adresi njezinog supruga koji je obilježio ratne devedesete godine u Hrvatskoj. Dokument regulira nasljedstvo iza pokojnog Ante Borića koji je umro 23. ožujka ove godine. Zapravo, dokumentom je na tri jednaka dijela raspoređeno nasljedstvo nad vilom na Bijeničkoj cesti u Zagrebu. Naslijedili su ju članovi najuže obitelji.

Naime, za Antom su u tuzi ostali supruga Jasna Borić, u Tuđmanovo doba pomoćnica ministra gospodarstva i dugogodišnja savjetnica Nadana Vidoševića u HGK, sin Ivan, kći Klerisa te dvoje unučadi, Viktor i Nikka i zet Vladimir. Iz navedenog je jasno kako je brak Klerise i nekad najmoćnijeg hrvatskog generala i oružara Vladimira Zagorca preživio burno razdoblje. Naime, pred oltar su stali 2003. godine. Zagorec je iza sebe imao brak i jednog sina - Tomislava. Kada je general završio u hrvatskom zatvoru objavljene su vijesti kako njegova supruga Klerisa teško preživljava, posuđuje novce, a 2011. mediji su doznali kako je podnijela i zahtjev za razvod braka.

Sve do ovog Imperijalovog članka taj podatak o zahtjevu za razvod nikada nije demantiran. No, osmrtnica Anti Boriću u cijelosti demantira vijest staru 10 godina. Očito nikada nije ni došlo do rastave i sve je to, vrlo vjerojatno, bila samo prašina u oči. Naime, jedna od javnih tajni bila je i činjenica kako je Zagorec pripadao u skupinu osoba koje su se enromno obogatile tijekom Domovinskog rata. Kada je pao u nemilost te kada se otvorila istraga o aferi Hypo banka te su i hrvatski ali i austrijski mediji počeli pisati o višemilijunskim Hypo kreditima koje je u Beču dobio Zagorec, očito više nije bilo poželjno pokazivati već skrivati enormno bogatstvo. Zasigurno je u tom kontekstu i Klerisa Zagorec lansirala preko bliskih osoba u medijima spin kako teško živi te kako se rastaje.

Naime, ona je i tada kao i danas živjela na visokoj nozi u srcu Beča. General Vladimir Zagorec ima odavno i kuću za odmor u austrijskim Alpama. Imovinu je očito uspio zadržati unatoč tomu što je u travnju 2017. obavljeno kako je osuđen na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu na dvije godine zatvora zbog pronevjere kredita banke Hypo Alpe Adria. Pored Zagorca na dvije godine zatvora osuđen je i bivši član uprave banke Hypo-Alpe-Adria Guenter Striedinger. Odvjetnik Gerald Hoop iz Lihtenštajna koji je djelovao kao povjerenik između Zagorca i Hypo banke osuđen je dvije godine zatvora uvjetno. "Zagorec i Striedinger su kao počinitelji i lihtenštajnski odvjetnik kao sudionik u kaznenom djelu kroz pronevjeru brojnih kredita Hypo Alpe Adria banku oštetili za 17,68 milijuna eura", rekla je sutkinja Michaela Sanin obrazlažući presudu na kraju procesa koji je trajao 14 mjeseci. U kolovozu 2019. objavljeno je kako u Nečujmu na otoku Šolti, odmah uz more, niknula velebna kuća za koju mještani kažu da pripada generalu Vladimiru Zagorcu.  

U travnju prošle godine objavljeno je kako punac generala Zagorca betonira more. Devastacija pomorskog dobra na Šolti je bila u punom jeku, a na nju je upozorila aktivistica Pokreta otoka Maja Jurišić. Radi se o “nalijevanju” betona na budućem sunčalištu u uvali Nečujam. 'Na području naselja Nečujam obavljaju se neovlašteni radovi na pomorskom dobru. Ljubazno vas molimo za promptnu reakciju sukladno priloženim fotografijama te obavijest o učinjenome sukladno Zakonu o pomorskom dobru i svim relevatnim pravilnicima i zakonskim aktima koji iz njega proizlaze' – uputila je Jurišić odgovornima upozorenje, s fotografijama u prilogu. Na teren su žurno izašli inspektori u trenutku dok se uveliko nasipao beton na plaži ispred vile koja je u tom trenutku još bila vlasništvo Jasne i Ante Borića.

Indexovi novinari dobili su dojavu u kolovozu 2019. kako je vila zapravo Zagorčeva. No, tada je to sada već pokojni Borić energično demantirao. Citiramo taj dio Indexovog teksta: "On je moj zet, on je muž moje kćerke. A ja sam vlasnik i moja supruga smo vlasnici kuće u Nečujmu. Ante Borić i Jasna Borić su vlasnici. Imate još nešto pitat?" Dakle nije Zagorec?"Ne. Pa provjerite dolje u knjigama u Splitu i Nečujmu pa ćete vidjeti čija je kuća. Molim vas, nemojte takve gluposti pričati. To je moja kuća, ja sam proda druge dvije vikendice i sad da vam moram objašnjavat kako sam doša do novaca i još diga kredit i gradim pet godina tu. Provjerite dole kod mještana, provjerite kod gradonačelnika, načelnika, kako se zove, provjerite u Splitu pa ćete vidjeti da je to moja kuća koju pet godina gradim."

No, Imperijal sada prvi otkriva kako je službena vlasnica velebne vile na Šolti Klerisa Zagorec. Naime, na vilu za odmor i posjed tik do mora u prosincu 2018. uknjižili su se Ante i Jasna Borić. Međutim, na temelju darovnog ugovora vlasništvo je prenešeno na Klerisu Borić a Ante i Jasna dobili su pravo doživotnog plodouživanja. Tako je zapravo skinuta maska s farse tko je zapravo bio stvarni vlasnik impresivne vile za odmor zbog koje je pokušana i devastacija pomorskog dobra. I ova priča pokazuje kako vuk mijenja dlaku ali ćud nikada. Za osuđenog generala Zagorca i njegovu suprugu Klerisu Hrvatske je bila i ostala banana država u kojoj se zakoni krše sve dok pravna država ne izađe na teren. Inače, u hrvatskoj metropoli general Zagorec i dalje posjeduje luksuzni stan u Ulici Pavla Hatza za koje ne plaća režije pa mu redovito stižu razne ovrhe.

No, s druge strane očito silni zamračeni milijuni polako izlaze na svjetlo dana i desetljeća od njihove akumulacije. Dio imovine vidjeli smo da je isplivao na Šolti, dio milijuna zacijelo je završio u luksuznom stanu u središtu Beča, u Ulici Führichgasse, službenoj adresi bračnog para Zagorec. Tamo sretno i bogato žive osuđeni hrvatski general Vladimir, supruga Klerisa i njihovo dvoje djece Viktor i Nikka. Kada dođu ljetne sparine iz Beča će se zaputiti do Klerisine impresivne vile za odmor u Nečujmu. Zimi će iz užurbanog Beča odmarati u austrijskim Alpama u luksuznoj brvnari. Tko kaže da u ratu nije nekima zaista svanulo dok se mnogim drugim smračilo. Prosječnim građanima Hrvatske pod hitno treba imunosni odgovor, ali ne na korona virus već na nepravedno rasporešeno društveno bogatstvo koje je ratnih devedeseteih završilo u džepovima i na kontima tadašnjih gospodara i koje nakon kratke stanke ponovno izlazi na vidjelo.

Iza pokojnog Ante Borića ostala je i vila na Bijeničkoj cesti koja je raspodijeljena između supruge Jasne, sina Ivana i kćeri Klerise Zagorec

Osmrtnica Anti Boriću otkriva kako se general nikada nije rastao od supruge Klerise a vlasnički list posjeda na Šolti da je Klerisa Zagorec jedina vlasnica vile tik do mora

Luksuzna adresa u središtu Beča dom je generala Zagorca i njegovr obitelji, supruga Klerisa posjeduje niz tvrtki dok je on involviran s njom samo u jedan poslovni subjekt