Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu vodi se zanimljiv spor koji svjedoči kako su i kod nas mogući zli međususjedski odnosi kao u popularnoj američkoj televizijskoj seriji. Radi se o sukobu 70.-godišnjeg ekscentrika koji je prvi put dospio u medije kada je dogovorio okladu da za kilogam janjetine prošeta središtem Zagreba u navijačkom dresu Crvene Zvezde. Tvrdio je kako su mu janjetinu obećale vođe navijača beogradskog kluba. Tada je Stefan Nemanja bio 55-godišnjak, zadobio je ozljede a završio je i u pritvoru radi drskog ponašanja, odnosno pokazivanja tri prsta i provociranja domaćih navijača. Društvo su mu u stanici pravili navijači Dinama, koji su, pak, privedeni zbog napada na Delije. Tada se doznalo kako Nemanja živi u zagrebačkoj Martićevoj ulici od osme godine života, a tvrdio je kako ga svi poznaju kao zvezdaša i Srbina.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon incidenta iz 2005. godine koja je Stefana Nemanju koštalo udaraca ali i razgovora na policiji, ime tog kontroverznog Zagrepčanina ponovno je osvanulo na sudskoj oglasnoj ploči. Naime, radi se o sudskom postupku koji je započeo potkraj ožujka na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu temeljem optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.  ODO Zagreb zatražio je od suda određivanje mjere opreza koja je donešena. 26. ožujka 2021. a sada ponovno potvrđena. Protiv Stefana Nemanje podignuta je optužnica na temelju članka 38. stavka 2. točke 6. u vezi s člankom 342.  Zakona o kaznenom postupku. Iz optužnice proizlazi kako je Stefan Nemanja sin Milana Babića i Ljubice, rođene Meandžija, rođen 19. lipnja 1951. u Ljubljani s prebivalištem u Veslačkaoj ulici u Zagrebu.  

Diplomirani je ekonomist i informatičar, umirovljenik, s mjesečnim primanjima u iznosu od oko 2.150 kuna, sa završenom VSS, razveden, otac troje djece, vlasnik stana na adresi prebivališta površine 26 m2. Vojsku  JNA  služio je 1973. u Obrenovcu i Beogradu, s činom poručnika, odlikovanog ordeni Josipa Broza Tita, ordenom Crvenog križa, ordenom rada, plaketom Grada Zagreba, ordenom Velereda zvijezde Danice sa likom Katarine Zrinske. Piše i da je neosuđivan, i da se protiv njega ne vodi se drugi kazneni postupak te da se nalazi na slobodi.  Rješenjem Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 1. veljače 2021., određene su mu mjere opreza u odnosu na predstavnika stanara i susjeda iz nebodera u Veslačkoj Branka Plejića.

Iz optužnice proizlazi 'kako je 22. siječnja 2021., u Zagrebu u Veslačkoj 6, oko 21,40 sati prilikom susreta sa susjedom Brankom Plejićem, predstavnikom suvlasnika, a nakon što ga je imenovani upitao iz kojih razloga razbija nove kamere u liftu, u nakani da ustraši Branka Plejića u više mu navrata rekao da će ga upucati i ubiti kao psa i da će mu prenijeti koronu, a njegove su riječi i cjelokupno ponašanje kod Branka Plejića izazvale osjećaj straha i bojazni za vlastiti život'. Takvo je djelo Plejić doživio kao ozbiljnu prijetnju smrću. Nemanja je i u periodu 'od 26. prosinca 2020. do 23. siječnja 2021. u  Zagrebu, Veslačka 6, u cilju da nanese štetu, u tri dizala u stambenoj zgradi na naprijed navedenoj adresi uporabom čekića razbijao nadzorne kamere marke "Alhua"  i marke "DVC", oštetivši opisanim postupanjem suvlasnike stambene zgrade na navedenoj adresi za ukupan novčani iznos od 16.375 kuna'.

Kamere bi udarcima čekićem uspio izbaciti iz ležišta. Tako je oštetio i učinio neuporabljivom tuđu stvar. Nemanju se tereti za dva djela - protiv osobne slobodne - prijetnjom i za kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari. ODO Zagreb je predložio za prvo djelo kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci, a za drugo kaznu zatvora u trajanju od 8, odnosno jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci,odnosno uvjetnu osudu na način da se kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci neće izvršiti ukoliko okrivljenik u roku od 3 godine ne počini novo kazneno djelo. Zatraženo je da plati troškove sudskog postupka u iznosu 500 kuna.Zatraženo je i produljenje mjere opreza sve do izvršnosti presude. Među brojnim dokazima u spisu nalazi se posebno izvješće VIII Policijske postaje Zagreb, PU zagrebačke od 28. siječnja 2021. protiv Stefana Nemanje zbog počinjenja kaznenog djela prijetnje i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari na štetu suvlasnika stambene zgrade Veslačkoj 6 u Zagrebu.

Stefan Nemanja poricao je prijetnje Branku Plejiću. Tvrdio ke kako ima gotovo 70 godina, da je prošle godine prebolio više upala pluća tako da se čuva i zasigurno ne bi govorio oštećeniku da će mu prenijeti virus korone koji nema. U potpunosti je priznao da već 'duže vrijeme ima loše odnose sa oštećenim koji iako obnaša funkciju predstavnika stanara, ništa ne radi za zgradu, te da je i njegova majka koju je oštećeni ugnjetavao imala problema sa oštećenim'. Nemanja je potvrdio da je '22. siječnja 2021. kada je izlazio iz lifta sa čekićem u ruci jer je prethodno razbio nadzornu kameru u liftu, bračni par Plejić počeo urlati na njega, te je on samo rekao Branku Plejiću da ga ostali stanari žele prebiti, nakon čega je ušao u svoj stan. Potvrdio je da je zaista razbio kamere i to 22. i 23. siječnja 2021., ali ne i 26. prosinca 2020., a to je učinio iz razloga jer predstavnik stanara koji je jedna problematična i korumpirana osoba i sa kojom svi ostali sustanari imaju problema, nema dozvolu za postavljanje kamera i to je protuzakonito.

Daljnji navodi u njegovoj obrani bili su usmjereni na probleme sa predstavnikom stanara koji se očituju u tome da Branko Plejić nepropisno koristi vodu odnosno da je prijavio manji broj članova kućanstva od stvarnog, a zbog niza koruptivnih radnji prijavio je Branka Plejića USKOK-u te posjeduje dva fascikla dokumentacije koja je temelj niza prijava koje je podnosio protiv Branka Plejića nadležnoj policijskoj postaji' - piše u sudskom dokumentu. Iz iskaza Branka i Mire Plejić proizlazi da stanuju istom jedanaestom katu kao i Stefan Nemanja a da je Plejić predstavnika stanara od 1997. godine. Tvrdili su kako 'oni, jednako kao i ostali stanari, već dulje vrijeme imaju problema obzirom da imenovani oštećuje i uništava sigurnosne kamere video nadzora u liftovima unutar stambene zgrade'. Za jedan od incidenata iz siječnja rekli su kako 'su se nalazili u svom stanu kada su oko 20,50 sati čuli buku koja je dolazila iz hodinka. Izašavši na hodnik pokraj lifta primijetili su osobu koja je preko lica imala crnu fantomku s prorezima na očima, a po građi te osobe i hodu zaključili su da se radi o ovdje okrivljenom Stefanu Nemanji.

Čim ih je taj muškarac uočio na hodniku ušao je u stan Stefana Nemanje koji se nalazi neposredno do njihova stana. Po navedenom događaju Branko Plejić izvršio je uvid u video nadzor sigurnosnih kamera u liftu kojom prilikom je utvrdio da je ranije spomenuta osoba koja je imala fantomku preko glave pozvala na XI kat dva putnička i jedan teretni lift nakon čega je ušla u unutrašnjost lifta i čekićem razbila sigurnosne kamere u sva tri lifta. O događaju je odmah izvijestio policiju. Što se tiče događaja od 22. siječnja 2021. navode da su oko 21,40 sati začuli portafon na ulaznim vratima stana, a kada su upalili kanal na televizoru od video nadzora primijetili su da im je zvonio ovdje okrivljeni Stefan Nemanja.  Nastavili su gledati video nadzor te su uočili kako Stefan Nemanja teretnim liftom dolazi na XI kat, ulazi u svoj stan, te kroz par minuta izlazi iz stana držeći u ruci čekić i predmetnim čekićem razbija kameru video nadzora u teretnom liftu.

U tom trenutku Branko Plejić izašao je van iz stana i obratio se Stefanu Nemanji ispitujući ga što to radi, a na što mu je okrivljenik više puta rekao će ga upucati i ubiti kao psa i da će mu prenijeti koronu. Ponovo je zatražena intervencija policije. U odnosu na događaj od 23. siječnja 2021., Mira Plejić pojasnila je da je za vrijeme dok se njezin suprug Branko nalazio u službenim prostorijama policije, imala upaljen televizor na kojemu je bio uključen kanal preko kojega se vidi uživo video nadzor od ulaznih kamera u stambenu zgradu i video nadzor od kamera u liftovima. U nekom trenutku uočila je kako Stefan Nemanja ulazi u zgradu noseći na leđima ruksak. Okrivljeni je ušao u putnički lift, a po ulasku u lift skinuo je ruksak sa leđa i iz istog izvadio čekić, okrenuo se prema kameri i stao čekićem udarati po kameri. O navedenom je odmah obavijestila supruga koji je odmah i taj događaj prijavio' - piše u sudskom dokumentu.

Isto je potkrijepljeno i materijalnom dokumentacijom i snimkama video nadzora. Zamjenica ODO Zagreb Marina Crnjak konstatirala je u optužnici narušene međuljudske odnose kroz duže vrijeme ali i fiksiranost Stefana Nemanje na predstavnika stanara Branka Plejića. 'Pri tom valja uzeti u obzir da su okrivljeni i oštećeni prvi susjedi, da je u ovom postupku okrivljeni Stefan Nemanja osnovano sumnjiv da je počinio više kaznenih djela u kratkom vremenu, a pri počinjenju istih je i verbalno nasrnuo na oštećenika. Sve istaknuto, u svojoj ukupnosti, upućuje na zaključak da bi okrivljenik boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo na štetu Branka Plejića ili ostvariti kazneno djelo kojim mu prijeti. Time su ispunjeni uvjeti za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika Stefana Nemanje .... Međutim, uzevši u obzir činjenicu da je okrivljenik kazneno neosuđivana osoba, a uvažavajući načelo razmjernosti', smatrala je 'da se ista svrha može postići blažim mjerama, odnosno mjerama opreza'. Optužnica je podignuta 29. ožujka 2021. a spor se vodi kod sutkinje Dubravke Čošić.

S obzirom da je 18. listopada na sudskoj oglasnoj ploči objavljeno rješenje o produljenju mjera opreza Stefanu Nemanji u odnosu na Branka Plejića razvidno je kako se ovdje i nadalje ne radi o dobrosusjedskim već zlosusjedskim odnosima kao u američkoj TV seriji 'Susjed iz pakla'. Zanimljivo je kako je u isto vrijeme kada je zagrebački Stefan Nemanja razbijao kamere u liftovima zagrebačkog nebodera u Beogradu izbio skandal s otkrivanjem spomenika tom osnivaču srpske državnosti i srednjovjekovne srpske države u Beogradu, kod glavnog kolodvora. Naime, otvorenje spomenika pretvorilo se u svojevrsnu farsu i izazvalo nedoumicu u javnosti. Radi se o  monumentalnom spomenik visokom 23,5 metra (i još pet metara ispod zemlje) i teškom 80 tona.

Rad ruskog kipara Aleksandra Rukavišnjikova (procijenjen na 12 milijuna eura), u konačnici nije izgledao kao na pobjedničkoj maketi na natječaju. Osnivač prve srpske države, u desnoj ruci drži mač, iako je prema projektu trebao držati križ, što je i logično, s obzirom na to da u lijevoj ima tekst Hilandarske povelje. Srpska javnost bila je iznenađena tom nenadanom promjenom, pogotovo jer i kipari i umjetnici, govore da je položaj tijela Stefana Nemanje neprirodan za držanje mača. I sam umjetnik je kazao kako je bio iznenađen kada su mu iz Beograda tražili da umjesto križa stavi mač, ali on se nije bunio jer ispunjava želje naručitelja. Inače kada je otvarao spomenik Aleksandar Vučić je rekao kako su Srbi prije Stefana Nemanje bili smao pleme.