Kada slušamo o potvrđivanju presuda za bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera teško se oteti dojmu kako je samo na njemu hrvatsko pravosuđe 'ISTRENIRALO STROGOĆU'. Odnosno kako je on platio ne samo za osobne koruptivne grijehe već kao da je platio i za sve one koji su dokazano uzimali lovu u raznim kuvertama i koferima a da nikad nisu odrapili ni dan Remetinca. Uzmimo samo slučaj Drage Vidakovića, svojedobno ključnog svjedoka na suđenju Sanaderu za slučaj Hypo, kojem će se za primanje mita suditi u odsutnosti jer je efikasno hrvatsko pravosuđe dopustilo da zbriše iz Hrvatske u SAD. Hrvatskim istražiteljima je promaknulo kako je godinama transferirao milijune na američke račune pa je iz kupio luksuzne apartmane u Los Angelesu te mu sada, kako bi narod rekao 'mogu samo staviti soli pod rep'. Slijedi članak koji govori što se dogodilo s tvrtkom Poyela Romea Krešića koji je kredit od 16 milijuna eura Hypo Leasing Kroatiena morao 'podmazati' sa 160 tisuća eura u koferu koji je predan putem posrednika Dragi Vidakoviću, alias Ryan Dragi kako sada glasi njegovo službeno ime u SAD-u.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na mjestu nekadašnje Tvornice električnih žarulja u Medarskoj ulici u Zagrebu tvrtka Poyel Romea Krešića koja se nalazi u stečaju gradila je poslovno - stambeni objekt. Posegnuli su za kreditom Hypo Leasing Kroatiena čiji je tadašnji direktor bio Drago Vidaković, sada još samo predsjednik NO-a Croatia Recordsa i osoba burne i kontroverzne prošlosti znana iz brojnih afera. Široj javnosti Vidaković je postao poznat kada se pojavio kao Uskokov svjedok na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu kada je tvrdio kako je vidio na parkingu u Austriji da Sanader prima mito od Hypo bankara. U više navrata pisali smo o njemu u kontekstu kupnje dva luksuzna apartmana na Beverly Hillsu u Los Angelesu. Također, pisali smo o tome kako je promijenio ime u Ryan Drago pa se postavlja pitanje hoće li hrvatske vlasti tražiti od američkih asistenciju prigodom uručenja poziva jer osoba s imenom Drago Vidaković više formalno-pravno ne postoji u Los Angelesu. Vidakoviću se sudi u Zagrebu zbog optužbi za korupciju u slučaju Poyel a Županijski sud u Zagrebu je 20. svibnja ove godine donio odluku da mu se sudi u odsutnosti jer je očito kako je raznim smisalicama pokušavao izbjeći i odugovlačiti sudski postupak o čemu smo već ranije pisali

U obrazloženju presude među ostalim se navodi: 'Potvrđenom se optužnicom optuženom Dragi Vidakoviću stavlja na teret da bi kao predsjednik uprave TD Hypo Leasing Kroatien d.o.o., u vremenskom razdoblju od travnja do početka lipnja 2008., a nakon što je 25. kolovoza 2006. navedeno trgovačko društvo kao zajmodavac, zaključilo sa TD Poyel d.o.o. kao zajmoprimcem, Ugovor o namjenskom zajmu za kupovinu i izgradnju nekretnine, za iznos od 16.000.000 eura, predmet kojeg je Ugovora bila kupnja zemljišta i izgradnja stambeno poslovnog objekta u Medarskoj ulici u Zagrebu, a kojim je Ugovorom ugovoreno da će se dio predmetnog iznosa, na ime plaćanja dijela ugovorene kupoprodajne cijene zemljišta između TD TEP d.d. kao prodavatelja i TD Poyel d.o.o. kao kupca u vrijednosti od 3.405.200,15 eura, isplatiti hipotekarnim vjerovnicima TD TEP d.d., da će iznos od 1.906.913,00 eura biti zapriječen u korist zajmodavca u vidu tri depozita iz kojih će se po dospijeću isplatiti TD TEP d.d. preostali iznos cijene zemljišta dok će se iznos od 10.687.886,85 eura doznačiti na račune dobavljača – izvođača TD Poyel d.o.o. u skladu sa naknadno zaključenim protokolima ovjerenima od strane ugovornih stranaka i nadzornog organa zajmodavca, za postupanje TD Hypo Leasing Kroatien d.o.o. u skladu sa ugovorom preuzetim obvezama, od Marijana Rajića, direktora TD TEP d.o.o., zatražio isplatu iznosa u vrijednosti od 10 posto dospjelog iznosa koji se trebao isplatiti TD TEP d.o.o. kao i da mu Romeo Krešić, direktor TD Poyel d.o.o. isplati iznos od 10 posto vrijednosti dospjelog potraživanja TD Poyel d.o.o. prema TD Hypo Leasing Kroatien d.o.o. Navedeno je traženje Marijan Rajić prenio Romeu Krešiću pa mu je ovaj potom za optuženog Dragu Vidakovića predao iznos od 120.000 eura koji je Marijan Rajić točno neutvrđenog dana krajem svibnja ili početkom lipnja 2008. predao optuženom Dragi Vidakoviću nakon čega je TD Hypo Leasing Kroatien ispunilo svoje dospjele obveze po predmetnom ugovoru'.

Nad tvrtkom Poyel koja je 2012. bila na listi najkrupnijih dužnika Grada Zagreba s dugom od 11,2 milijuna kuna otvoren je stečaj 3. veljače 2014. godine. Stečaj je otpočeo kod suca Mislava Kolakušića 2018. dok je on još radio na Trgovačkom sudu u Zagrebu a prije ulaska u politiku i odlaska u EU parlament. Osim spomenutog duga Gradu Zagrebu u točnom iznosu od 11.247.089,14 kuna Poyel je dugovao za doprinos i kamate iznos od 4.735.146,70 kn što je dugovanje Gradu Zagrebu dovelo do iznosa od  15.982.235,84 kn, Hrvatskim vodama glavnicu u iznosu 4.160.428,78 kn,  te doprinos i kamatu od dodatnih 1.913.273,80 kn, Čistoći Zagrebačkog holdinga iznos glavnice od 40.288,88 kn te kamatu u iznosu 10.570,62 kn plus trošak od  862,50 kn, odnosno sveukupno konstatirano je 22.107.660,42 kuna duga vjerovnicima višeg isplatnog reda.Romeo Krešić upisan je i dalje kao vlasnik Poyela a stečaj vodi Milorad Zajkovski iz Zaprešića. Pregledali smo dokumenta iz stečajnog postupka i doznali kako su nekretnine - zgrade u Medarskoj ulici koje je Poyel gradio  prešle založnim pravom s Hypo Leasing Kroatien  116.617.840,00 kn na druge subekte.

U zemljišnim knjigama upisani zalog od  116.617.840 kuna svjedoči o inkriminiranom kreditu koji je dobiven u mandatu Drage Vidakovića. U listopadu 2018. potpisan je Ugovor o ustupu tražbine u korist ljubljanskog fonda Alfi čiji je direktor Dejan Jelisavac. U veljači ove godine dogodila se nova promjena jer je tvrtka Nekretnine Istok čiji je vlasnik Hrvoje Pezić a direktorica Nina Solomun preuzela kompleks u Medarskoj od ljubljanskog Alfija. Upisali su se temeljem Ugovora o ustupu tražbine od 8. listopada 2020., ugovora o prodaji tražbine od 11. prosinca 2020. te potvrde o uplati naknade od 1. ožujka 2021. godine. Tako je kompleks u Medarskoj koji je postao sastavnim dijelom optužnice protiv Drage Vidakovića dobio nove založno-vlasničke okvire. Drago Vidaković kao osoba s novim identitetom Ryan Drago uživa blagodati isisanog novca kroz raznorazne kreditne aranžmane što ih je kao Mister 10 posto ostvarivao s poduzetnicima a la Romeo Krešić dok je kormilario Hypo Leasing Kroatienom. Već smo u prvom članku citirali navode iz knjige 'Kondo kondo' Irene Divković Milanović iz 2011. u kojoj je opisano kako je Drago Vidaković luksuzne milijunski vrijedne apartmane na Wilshire bulevaru u Los Angelesu kupio gotovinom.

U prethodnom članku opisali smo i kako je transferirao vlasništvo na svoju obiteljsku zakladu a potom prepisao na svoje novo ime. I tako dok Vidaković uživa u blagodatima svoga novog života na visokoj nozi te prednostima američkog državljanstva u Zagrebu je potvrđena na Vrhovnom sudu presuda Ivi Sanaderu u optužnici za Inu Mol a bivši hrvatski premijer dokazao je kako je inferiorniji igrač u odnosu na razne Vidakoviće. Naime, njemu nije pošlo za rukom dočepati se američkog tla kao što je to pošlo za rukom bivšem hrvatskom Hypo bankaru iako je pokušao ali, kao što se svi dobro sjećamo, uhićen je i vraćen u domovinu gdje je završio u višegodišnjem zatvoru. Hrvatsko se pravosuđe još jednom dokazalo kao vrlo efikasno u nekim slučajevima, primjerice suđenju Sanaderu, dok su drugi primatelji ili davatelji mita uspjeli sve protekle godine efikasno izbjeći pravorijek ili zatvorski epilog. Vidaković je nedavno u Americi oglasio prodaju jednog od svoja dva luskuzna apartmana o čemu smo pisali pa moguće da planira i selidbu na neku drugu američku luksuznu adresu - možda čak umirovljenički američki raj - Floridu.