U Hrvatskoj je netom odjeknula vijest kako je bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, uhićena nakon istrage koju je zatražio Ured europskog javnog tužitelja.  Njezino uhićenje dokaz je kako se u Hrvatskoj lako poskliznu javni dužnosnici kada su posrijedi milijunske javne nabave i pogodovanje raznim tvrtkama u tom postupku. Neki su se kroz takve poslove obogatili pa su novce uložili u skupe kvadrate. U zagrebačkoj metropoli poslije Ban centra koji se nalazi u samom srcu metropole kao najpoželjnija stambena destinacija proteklih godina nametnuo se stambeni kompleks na kraju Veslačke ulice u Zagrebu koju je gradila tvrtka Alfa stan grupa. U tom su elitnom kompleksu stotine kvadrata kupili brojni poznati građani Hrvatske ali i neka javnosti potpuno nepoznata imena. Među sretnicima koji imaju dovoljno dubok džep pronašli smo osobu čija tvrtka ostavruje golem profit sudjelovanjem na javnim natječajima ali i apsolutne rekordere - djelatnika Hrvatskih cesta i njegovu suprugu koja je djelatnica Općine Vinkovci a koji su dubinom džepa nadmašili sva razvikana hrvatska tajkunska imena. Kupnjom 400 m2 bračni par Šaravanja Vukosavić potukao je sve dosadašnje rekorde. Otkrivamo kako je taj nepoznati a očito nevjerojatno bogati par povezan s tek uhićenom smijenjenom ministricom Žalac ali i s ministrom obrane Marijom Banožićem koji je prethodno bio ministar državne imovine. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Pločice s imenima stanara u Alfa stambenom kompleksu u Veslačkoj ulici mogli bi biti na svojevrstan način vodič kroz hrvatske poznate i nepoznate bogataše. U tom je velebnom kompleksu stan kupio i bivši predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar no tragična igra sudbine, odnosno bolest, nije dopustila da dugo uživa u tom krasnom ambijentu sa svojom suprugom Renatom Pucar koja se prethodno prezivala Šedek pa Karpe. Na listi stanara otkrili smo široj javnosti više  neznanih imena te smo im pethodno poslali upite. U Hrvatskoj uvijek vlada stanovita sumnja oko tvrtki koje se bogate na javnim natječajima jer je poznato kako tu ima puno netransparentnosti. Stoga nas nije iznenadilo kada smo među vlasnicima, uključujući i brojne strane bogataše, ugledali ime vlasnika i direktora tvrtke Geodist koja sudjeluje na brojnim javnim natječajima. Prvom čovjeku te tvrtke Tomislavu Stipetiću poslali smo prošle godine upit sljedećeg sadržaja:

'Imperijal provodi istraživanje o tvrtkama koje sudjeluju u javnim nabavama u RH te želi predstaviti profil osnivača / članova uprava tih tvrtki. S tim u svezi zanima nas sljedeće: - Vi ste 100-postotni vlasnik i direktor tvrtke Geodist koja sudjeluje i dobiva posao u brojnim javnim natječajima. Jesu li ti poslovi pridonijeli Vašim nekretninskim akvizicijama - kupnji tri stana na 3. katu, spremišta te 3 garaže u luksuznoj novogradnji u Veslačkoj ulici 15a u Zagrebu (dvosobnog sveukupne površine 52,99 m2; drugog dvosobnog sveukupne površine 53,24 m2 te trećeg sveukupne 119,47 m2)? - Smatrate li da su poslovi koji se dobivaju putem javne nabave transparentni i čisti te lišeni bilo kakvih sumnji na korupciju? - Vi ste bili direktor u  tvrtci AQUA za posredovanje pri poslovima osiguranja čiji je osnivač bio ogulinski odvjetnik Stevo Maravić. Zašto je ta tvrtka likvidirana? Na upit nismo dobili nikakav odgvoor. No, Stipetićeva tvrtka se bavi geodetskim uslugama i ona nije povezana s bivšom ministricom kao što su primjeri koje ćemo u nastavku teksta navesti. Taj slučaj spominjemo samo kao primjer kako se sudjelujući na nabavama može ostvariti reprezentativan osobni profit za ulaganje u skupe nekretnine.

Potom smo u srpnju prošle godine uputili dopis i vinkovačkom poduzetniku Domagoju Šaravanji koji je potpredsjednik tijela kojim predsjeda Vinka Ivanković, mama uhićene bivše ministrice Žalac. Pitali smo ga sljedeće: 'Imperijal provodi istraživanje o osobama povezanim s jedinicama lokalne uprave, zaposlenicima državnih tvrtki te s njima povezanim osobama koje su nedavno uknjižili vrijedne nekretnine. S tim u svezi doznali smo kako je samostalna upravna referentica za poslove turizma Grada Vinkovaca Helena Šaravanja Vukosavić, čiji je suprug Vice Vukosavić zaposlenik Hrvatskih cesta, kupila peterosobni stan u luksuznoj novogradnji u Veslačkoj ulici u Zagrebu. Je li to Vaša sestra? - Vi ste se također uknjižili na peterosobni na 4. katu i krovu  iste građevine sveukupne površine 263,68 m2 te na tri garaže. Spominjani ste u medijima kao direktor vinkovačkog Sokola. Kako komentirate vijest koja je objavljena na HRT-u u kojoj se Sokol teretio za krađu kamena iz kamenoloma u Donjem Orešju pokraj Zeline. Je li HRT tužen zbog objave navedene vijesti? - Jeste li još na poziciji zamjenika predsjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar Vinke Ivanković, poznate i kao majke smijenjene ministrice Gabrijele Žalac? - Jeste li Vi u prijateljskim odnosima s ministrom državne imovine Mariom Banožićem?' - pisalo je u našem upitu, no, odgovor nismo dobili. Navedimo kako je u tom trenutku Vinkovčanin Mario Banožić, aktulalni ministar obrane, bio tada na toj ministarskoj funkciji.

Inače, u stambenom kompleksu u Veslačkoj stan posjeduje i vlasnik vinkovačkog Sokola Miroslav Šaravanja koji je na etažu uknjižen zajedno s Anom Šaravanja. Spomenuti Domagoj komercijalni je direktor u Sokolu. Miroslav i Ana Šaravanja posjeduju stan s terasom i vrtom u prizemlju Veslačke koji sveukupno iznosi oko 154 m2. Zanimljivo je kako je jedan od arhitekata tog kompleksa Luka Korlaet koji je sada na dužnosti zamjenika gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

U siječnju prošle godine na stranicama Hrvatske gospodarske komore koju vodi Luka Burilović objavljeno je sljedeće: 'Na sjednici su nazočni članovi Gospodarskog vijeća jednoglasno izabrali članove Skupštine HGK s područja Županijske komore Vukovar za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Za članove Skupštine izabrani su Domagoj Franić iz tvrtke Vinka plus d.o.o. Vinkovci, Mario Špoljar iz tvrtke Akord d.o.o. Županja i Miroslav Šaravanja iz tvrtke Sokol d.o.o. Vinkovci'. Očito je Luka Burilović, o čijem smo meteorskom materijalnom usponu već pisali, jedan od ključnih ljudi koji povezuje mamu uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac i bogataše Šaravanja i Vukosavić iz Vinkovaca.

Potom smo poslali upit djelatniku Hrvatskih cesta Vici Vukosaviću. 'Imperijal provodi istraživanje o zaposlenicima državnih tvrtki čija je osobna imovina proteklih godina enormno narasla te koji njeguju luksuzni stil života. S tim u svezi zanima nas sljedeće:- Vaša supruga, samostalna upravna referentice za poslove turizma Grada Vinkovaca,  uknjižila se kao vlasnica peterosobnog stana na 4. katu i krovu (sveukupne stvarne površine 407,41 m2) u luksuznoj novogradnji u Zagrebu. Je li konstrukciju za kupnju stana pokrila osobnom plaćom ili ste sudjelovali i Vi plaćom koju ostvarujete u Hrvatskim cestama? - Na Facebook stranici Vaša supruga objavljuje vaše zajedničke slike iz Dubaija. Provodite li godišnji odmor na toj skupoj destinaciji?' - pisalo je u našem upitu.  Vukosavić je odgovorio: 'Vezano za Vaš upit, a ne ulazeći u razloge istog, napominjem da je stjecanje predmetne nekretnine koju ste naveli obavljeno u skladu s pozitivnim propisima RH, a sve isprave su dostavljene nadležnim tijelima koja su upoznata s navedenim. U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, molim da se u tu svrhu obratite nadležnim tijelima' - odgovorio je djelatnik Hrvatskih cesta, ujedno apsolutni rekorder po posjedu luksuznih kvadrata u Veslačkoj ulici.

Prethodno smo upit poslali i njegovoj supruzi Heleni Šaravanji - Vukosavić: 'Imperijal provodi istraživanje o zaposlenicima lokalnih jedinica koji su investirali u skupe nekretnine. S tim u svezi zanima nas sljedeće: - Vi ste se uknjižili kao vlasnica peterosobnog stana na 4. katu i krovu luksuzne novogradnje u Veslačkoj 17a u Zagrebu sveukupne stvarne površine 407,41 m2. Jeste li konstrukciju za kupnju stana pokrili plaćom  samostalne upravne referentice za poslove turizma Grada Vinkovaca? - Na Facebook stranici objavljujete slike iz Dubaija. Provodite li godišnji odmor na toj skupoj destinaciji?' - pisalo je u našem upitu, na koji nismo dobili odgovor.

Potom smo poslali i mail ministru Mariju Banožiću koji je tada bio ministar državne imovine. 'Imperijal provodi istraživanje o zaposlenicima državnih tvrtki čija je osobna imovina proteklih godina enormno narasla i koji njeguju luksuzni stil života a k tomu imaju prijateljske ili druge sveze s državnim dužnosnicima S tim u svezi zanima nas sljedeće:

- Na Facebook stranici Helene Šaravanje Vukosavić Vaš profil je postavljen u kategoriji prijatelja. Koliko dugo poznajete spomenutu i jeste li s njom u rodbinskim, prijateljskim ili poslovnim odnosima?

- Jeste li u prijateljskim, poslovnim ili rodbinskim odnosima s njezinim suprugom, djelatnikom Hrvatskih cesta Vicom Vukosavićem?

- Jeste li upoznati s činjenicom da se Helena Vukosavić, samostalna upravna referentice za poslove turizma Grada Vinkovaca, uknjižila  kao vlasnica peterosobnog stana na 4. katu i krovu (sveukupne stvarne površine 407,41 m2) u luksuznoj novogradnji u Zagrebu?

- Jeste li Vi konzumirali gostoprimstvo u navedenom penthouseu?

- Mislite li da u Hrvatskoj zaposlenici odjela jedinica lokalne samouprave te državnih tvrtki mogu zaraditi za kupnju penthousea navedene kvadrature a koja veličinom premašuje stan jednog od najbogatijih Slovenaca u istoj zgradi?

- Mislite li da osobe zaposlene kod proračunskih korisnika mogu, osim posjeda stana ljetovati na luksuznim destinacijama poput Dubaija, a što je vidljivo na Facebook stranici navedene?' - pisalo je u našem upitu na koji nikada nismo dobili odgovor.

Potom smo posali upit i gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću budući da sretna posjednica ogromnog penthouse radi u njegovom uredu. Pitali smo ga sljedeće: 'Imperijal provodi istraživanje o zaposlenicima državnih tvrtki čija je osobna imovina proteklih godina enormno narasla i koji njeguju luksuzni stil života. S tim u svezi zanima nas sljedeće: - Helena Vukosavić, samostalna upravna referentice za poslove turizma Grada Vinkovaca, uknjižila se kao vlasnica peterosobnog stana na 4. katu i krovu (sveukupne stvarne površine 407,41 m2) u luksuznoj novogradnji u Zagrebu. Može li djelatnica Grada Vinkovaca legalno zaraditi za skupu nekretninu u metropoli?' - pisalo je u upitu. Na njega nikada nije stigao odgovor.

Recimo na kraju da je ministrica Gabrijela Žalac u pohod na vlast krenula iz rodnih Vinkovaca i da je tamo i uhićena zbog namještanja poslova za IT tvrtku na javnom natječaju. Kao što je poznato uhićena je zbog optužnice Ureda javnog tužitelja EU što je ujedno prvi takav slučaj uhićenja zbog sumnje na korupciju. Kao što je također poznato tereti ju se da je u vrijeme svog mandata potpisala informatički ugovor na temelju kojeg je platila softver i informatizaciju sustava preko 16 milijuna s PDV-om a prvobitno je za taj posao trebala odobriti nešto više od 6 milijuna kuna. Dodatnu sumnju pobudilo je to što je posao dodijeljen tvrtci koja dotad nije imala ni prihoda a niti velikih poslova i koja je to dobila u partnerstvu s drugom tvrtkom a lova je brzo isparila s računa. U svakom slučaju u Hrvatskoj ima još puno neotkrivenih sumnjivih profitera na javnim nabavama ali i anonimnih bogataša povezanih s moćnim dužnosnicima.