Od trenutka nestanka 27-godišnjeg Splićanina u Beogradu traje aktivna potraga srbijanskih i hrvatskih istražitelja no paralelno s tim odvija se aktivnost na brojnim društvenim mrežama preko raznih društvenih grupa. Osim što se razmjenjuju poruke, objavljuju dojave, postavljaju se i razne snimke koje raspliću gordijski čvor događanja ali i profiliraju neke od sudionika, odnosno ilustriraju karaktere pojedinih Matejevih prijatelja. Beogradski mediji su prvo u optjecaj pustili ime Vicenca Sopte za kojeg su tvrdili da im se javio vrlo brzo nakon što se pročulo za Matejev nestanak te koji je s njima došao u konflikt. Tako je javnost saznala za prezime Sopta i prije nego što se ispostavilo da je Vicencova sestra Maja Sopta osoba kojoj je Matej uputio zadnji poziv prije misterioznog nestanka. Zanimljivo je kako je i Vicenco vrlo brzo nakon što je postao poznat u čitavoj regiji zatvorio svoj Instagram profil, odnosno napravio privatni račun umjesto javnog. Prethodno je njegova sestra Maja Sopta suspendirala sve svoje račune na društvenim mrežama i to prije nego što je istupila u emisiji EXploziv kada je nehotice otkrila kako je zadnju komunikaciju s Matejem ostvarila putem Instagram profila. Slijede detalji o Vicencu Sopti koji je ekscesno komunicirao preko društvenih mreža a na Instagram postavio sliku s osvajačem Wimbledona i trenerom Novaka Đokovića Goranom Ivaniševićem. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Svaki dan kao gljive poslije kiše niču razni profili na društvenim mrežama koji se nazivaju Matej Periš ili pak imenom sugeriraju kako su pokrenuti radi potrage za nestalim Splićaninom. U šumi takvih profila koji egzistiraju bilo kao zajednica na Viberu, Fcebooku, Instagramu, Youtube... detektirali smo profil 'Matej Periš Nestao' koji nam se učinio posebno zanimljiv zbog njihove zadnje objave. Naime, oni su postavili 'skrin' komunikacije javnosti nepoznate osobe koja preko Instagram računa komunicira s drugim osobama. Na 'skrinu' je vidljiva mala slika tog profila iz kojeg će najuži krug upućenih lako prepoznati kako se radi o Instagram računu i profilu Vicenca Sopte, Matejevog prijatelja o kojem smo već pisali, brata Maje Sopte ali ujedno i sina Matejeve učiteljice iz OŠ Manuš.

Naime, od kada je Vicenco Sopta istupio u beogradskim medijima, kako je tamo objavljeno, postao je široko poznat i to je vjerojatno razlog da je svoj Instagram profil na kojem je imao više zajedničkih fotografija s Matejem Perišem pretvorio u privatni račun. Tako mu je sada tamo dostupna samo mala profilna slika na kojoj je on dječačkih dana na teniskom terenu a pokraj njega stoji slavni Goran Ivanišević. Na slici aktualni trener Novaka Đokovića grli malog Vicenca. Obojica imaju teniske rekete i dalo bi se zaključiti kao da je Goran trener ili mentor malom tenisaču Sopti. Ivanišević je u majici intenzivno crvene boje a Sopta u žutoj. Iako je tenis tzv. bijeli sport i dugo godina je dominirala ta boja na teniskom terenu, upravo ova kričava crveno-žuta odjevna kombinacija činili lako prepoznatljivim profilnu sliku Vicenca Sopte.

Prije nego što je brat Maje Sopte poduzeo isto što i ona, samo na blaži način, odnosno utekao s javnog Instagram računa napravili smo snimku te slike pa je vidljivo kako se radi upravo o zajedničkoj slici njega s našim nekoć najboljim tenisačem. Vicenco Sopta je očito poruke nakon Matejevog nestanka slao sa svog Instagram računa jer je vidljiva ta profilna slika na tzv. skrinovima mobilne komunikacije. NN osoba šalje Vicencu Sopti poruku: 'Vama je zanimljivo dok vam je drug nestao vi uzivate kod kuce vi ste umesani u njegov nestanak'. Ta je poruka poslana sa nekog srbijanskog mobitela jer na cirilici pise Danas 17:23. Na tu poruku Vicenco Sopta odgovara: 'Skužia si me koliko ti treba para dat da nikome ne kažeš?'. Potom Sopta šalje samo znak upitnika. NN osoba mu odgovara: 'Ne trabaju nama pare nama treba Matej'. Na to Vicenco Sopta s Instagrama odgovara: 'Onda ništa. Ako ti ne trebaju daj nama. Ja san mafia'.

Podsjetimo kako je Instagram za razmjenu poruka s netalim Matejem Perišem koristila i Vicencova sestra Maja što je nehotice otkrila na Explozivu o čemu smo već i pisali. Napominjemo kako razmijenjene poruke s Vicencom, odnosno sadržaj s mobitelskog zaslona, objavljujemo u originalu bez pravopisnih ispravaka kako bi se stekao puni uvid u autentičnost komunikacije. Inače, eksperti bi lako mogli utvrditi je li riječ o autentičnoj komunikaciji. U prilog toj provjeri zacijelo mogu stajati i raniji postovi koje je Vicenco Sopta ostavio na društvenim mrežama, primjerice Facebooku. On ima račun sa svojim imenom na toj društvenoj mreži i preko tog profila naručio je prije 5 godina preko Face stranice 'Svi bi to brzo' AKU bušilicu s dvije baterije PO CIJENI 249.99 kn .

Ostavio je podatke za tvrtku Profil inox koja je tada bila u isključivom vlasništvu njegovog oca Gorana Sopte, a gdje je njegova mama, inače i bivša Matejeva učiteljica o čemu smo pisali, bila prokuristica. O poslovima te tvrtke već smo pisali. S istog profila Vicenco Sopta sudjelovao je u Facebook komentarima na stranici 'Seoski Selebriti'. Tako je komentirao objavu koju je taj Facebook korisnik najavio 5. prosinca 2020. sljedećim riječima: 'Čujem da je Lana Jurčević bila s "dečkom" na Ekskluzivu na RTL televizoru. Molim svekoliko pučanstvo da ne vjeruje tim medijskim lažima, spinovima, obmanama i manipulacijama kojima vrijeđaju naš zdrav razum. Hvala'.

Vicenco Sopta je preko svog Face profila objavio slj. komentar: 'Pun mi je kur.. ovih štraca šta ih moran gledat svaki dan, kad mi se vrati vozačka zgazit ću ih auton'. Jedan je komentator primijetio kako mu ne treba valjda vozačka, zar misli da će zvati policiju kad to učini. Zanimljivo je kako aktualna hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen - Koržinek koja se bori protiv govora mržnje na internetu nije niti jednom riječju promptno reagirala na govor mržnje i upućivanje prijetnje Vicenca Sopte preko Facebooka a netom smo je gledali kako podupire akciju uhićenja 72-godišnjeg Mladena Ćustića iz Briševa kraj Zadra  kojeg je policija privela nakon što je napisao na Facebooku kako premijera Plenkovića kad dođe u obilazak Maslenice treba dočekati s pokvarenim jajima. Ministrica Obuljen Koržinek uistinu bi morala dokazati svoju autentičnost na djelu te sve skeptike razuvjeriti kako je neprincipijelna.

I osloboditi se tereta sumnje da zakone ne zagovara zbog dobrobiti svih građana i pravne države kao takve već u interesu moćnih političara. Budući da je ona od svih članova Vlade kao resorna ministrica preuzela na sebe stijeg borbe protiv mržnje i nasilja na internetu onda bi zasigurno ona trebala progovoriti i o komentarima na društvenim mrežama i korisnika poput Vicenca Sopte i svih njemu sličnima a ne samo kada jedan dalmatinski umirovljenik nešto napiše kontra premijera. Tek tada ćemo znati da živimo standarde EU i civiliziranog svijeta a ne u zemlji gdje se zakoni ne donose i ne provode zbog građana i u interesu javnog dobra već samo u interesu zaštite moćnika i njihovih osobnih i dužnosničkih integriteta.