Mate Parlov bio je legendarni pulski boksač i svjetski prvak koji je mamio uzdahe svojim hrabrim borbama i šarmom. Nakon njegove smrti udovica Laureta Parlov odlučila je zaštiti ime slavnog boksača i nakon toga zabranila je Šerbedžijinom Kazalištu Ulysses korištenje imena Mate Parlov kao naslova predstave na Brijunima. Naslov je promijenjen u 'Doručak šampiona' ali nakon toga udovica je bila suočena s negativnim medijskim natpisima zbog kojih je podigla tužbu protiv pet okrivljenika pa tako i Danila Šerbedžije te Ratka Dmitrovića, bivšeg urednika koji upravo postaje ministar u Vučićevoj vladi.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U kolovozu 2017. kao kazališni događaj u Hrvatskoj nametnula se predstava 'Doručak šampion'a koja je premijerno na tvrđavi Minor na Malom Brijunu postavilo Kazalište Ulysses. Planirano je da se predstava zove "Mate Parlov" jer je bila nadahnuta životom i uspjesima najvećeg pulskog i hrvatskog boksača, sportaša koji je preminuo prije 12 godina. No, premijera se nije održala pod tim imenom. Razlog tome bila je zabrana korištenja imena sportskog velikana koju je inicirala njegova udovica, a o čemu su se prve vijesti pojavile nešto više od dva tjedna prije premijere. Iz Ulyssesa su tada odlučili izvesti predstavu ali pod drugim nazivom. Tako je predstava umjesto »Mate Parlov«, dobila naslov »Doručak šampiona«.

Novinari su tada doznali da su iz Ulyssesa kontaktirali obitelj Parlov koja im nije dala pravo da koriste njegovo ime u predstavi, jer su ga zaštitili u kulturne, sportske i druge svrhe. (Inače, Laureta Parlov je još 2009. podnijela zahtjev Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva RH zahtjev za žig Mate Parlov i isti je registrirala 2000. godine.) U Ulyssesu su tako došli do novog naslova predstave koju je režirao Puljanin Aleksandar Švabić. U predstavi je Matu Parlova glumio Slavko Štimac, a među skupinom glumaca isticala se i Radetova kći Lucija Šerbedžija. Inače, »Doručak šampiona« je i naslov knjige Kurta Vonneguta, a postoji i istoimeni film u kojem glume Bruce Willis, Albert Finney i Nick Nolte. No riječ je o posve drugoj temi koja nema nikakve veze s onime što želi prikazati predstava Kazališta Ulysses.

Predstava 'Doručak šampiona' izvođena je tijekom kolovoza i danas su slike događaja dostupne na web stranicama Ulyssesa. Tamo piše i kako je to bila koprodukcija Ulyssesa i BITEF-a. Ta je predstava dakle inspirirana pulskom boksačkom legendom, ali na način da prikaže ono što je jedan veliki šampion predstavljao u široj svijesti mnogih koji žive na ovim prostorima. Referirala se ne samo na Parlova kao osobu i sportaša, nego na jednog velikog šampiona, boksača – navodili su tada iz Ulyssesa. Novinari su prigodno dobili izjavu obitelji Parlov.

Udovica slavnog boksača tada je izjavila: »Nakon što smo (nažalost) putem medija upoznati s namjerom održavanja premijerne predstave posvećene liku i djelu Mate Parlova, pod naslovom ‘Mate Parlov’, još 17. lipnja 2017. uputili smo dopis Kazalištu Ulysses i redatelju Aleksandru Švabiću koje smo obavijestili da smo, s ciljem sprečavanja nekontroliranog i protupravnog korištenja imena i prezimena Mate Parlov, prijavili i zaštitili u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo verbalni žig MATE PARLOV, te da za korištenje imena i prezimena Mate Parlov treba ishoditi suglasnost obitelji koja je vlasnik zaštićenog djela i lika Mate Parlov. Želimo naglasiti da je komunikacija s Kazalištem Ulysses nastala tek nakon što im je s naše strane upućen dopis u kojem je zatražen dogovor s obitelji. Izgledno je da u suprotnom do komunikacije ne bi nikad ni došlo. Štoviše, od slanja dopisa 17. lipnja, iz Kazališta se nisu oglasili do 12. srpnja, kada tek traže sastanak s obitelji.

Scenarij je obitelji dostavljen 19. srpnja, nakon čega je odmah uslijedio pisani odgovor. Stoga, nikakvog zavlačenja od obitelji Parlov nije bilo. Slijedom događaja i objave neistina u novinama kojima se krivnju zbog neodržavanja predstave pod imenom ‘Mate Parlov’ želi prebaciti na obitelj, prisiljeni smo pred nadležnim sudom zatražiti zaštitu povrede naših prava, kako od strane Kazališta Ulysses zbog korištenja sve ovo vrijeme imena Mate Parlov u komercijalne svrhe, te Jutarnjeg lista za sramotne izjave i širenje neistina po pitanju zavlačenja od strane obitelji. Obitelj je otvorena za sve inicijative kojima se na dostojanstven način želi održati živom uspomenu na Matu Parlova. Krajnje je neprimjereno dovoditi obitelj pred gotov čin, bez ikakvih informacija i saznanja o nakanama, a o kojima saznajemo iz medija. Poznato je da Mate Parlov nije želio da se zadire u njegov život te se protivio svakoj reklami izvan boksa.

Stoga, spremni smo na sve suradnje, razgovore i dogovore o inicijativama u kojima se s minimalno pijeteta pristupa liku i djelu Mate Parlova« – pisalo je tada u priopćenju obitelji Parlov. Na web stranici Ulyssesa stoji i danas citat ispod naslova 'Doručak šampiona': ˝Gonila me želja da uspijem u onome u čemu sam osjetio da sam dobar. Nekakav prometejski oganj, volja za postignućem visokih ciljeva. Čim sam krenuo u to, morao sam biti najbolji. Da nisam imao upornost, nikad na bih došao do vrha˝. Znakovito je kako ispod tih riječi ne stoji ime autora istih, dakle Mate Parlova. Razlog je jasan - Ulysses nije dobio pravo na uporabu imena Mate Parlova koje je zaštićeno kao žig pri Zavodu za intelektualno vlasništvo RH. No cijeli taj događaj dobio je i sudski epilog.

Naime, udovica Mate Parlova Laureta Parlov, tužila je 25. listopada 2017. pet osoba pa tako: bivšeg glavnog urednika a sadašnjeg kolumnista Novog lista Branka Mijića, bivšeg glavnog urednika beogradskih Večernjih novosti i donedavno poslanika u Skupštini Srbije Ratka Dmitrovića, koji će sada postati novi ministar u Vučićevoj vladi, te protiv: Večernjih novosti, Kazališta Ulysses, Danila Šerbedžije i novinarke Ivane Nežić. Svi su tuženi zbog kaznenog djela teškog sramoćenja iz članka 148 stavka 1. i 2. Kaznenog zakona RH.  Ta je tužba dopunjena podneskom od 11. veljače 2019. godine. Općinski sud u Pazinu 17. veljače 2020. presudio je da se odvaja predmet protiv prvookrivljenog Branka Mijića od ostalih okrivljenika te je protiv 4 navedenih odbačena privatna tužba. 

Zbog toga je pulska odvjetnica Marija Budimir, u ime tužiteljice, udovice Mate Parlova podnijela žalbu na Županijskom sudu na Puli 6. listopada 2020. godine.  U žalbi se ističe kako je nevjerojatno da se sud upustio u ispitivanje tek 2,5 godina od datuma podnošenja tužbe. Pita se i što je sud po toj tužbi radio više od dvije godine. Također, ističe se da je tužiteljica podneskom tražila poseban postupak protiv pojedinih okrivljenika kada je postalo očito da zbog dostave u inozemstvu neće biti moguće dovršiti predmet. Taj se dio u žalbi jasno odnosi na bivšeg glavnog urednika beogradskih Večernjih novosti i samih Večernjih novosti jer je iz spisa jasno da je neuspjelo pokušana dostava diplomatskim putem.

U žalbi se ističe kako su okrivljeni "htijući omalovažiti Lauretu Parlov te ju prikazati nedostojnom i zabrani obitelji korištenja imena Mate Parlova kao naziva kazališne predstave u izvedbi Kazališta Ulysses pridati značaj koristoljubivosti u članku pod naslovom 'Ubijanje svjetskog šampiona' ustvrdili da se 'Laura, udovica slavnog sportiste, kao svim silma trudi da se ime njenog supruga sasvim zaboravi' te da je 'Navodno zabranila i deci jednog sportskog kluba da na majicama nose ime Mate Parlova, a da je od Opštine Fažane kraj Pule tražila 2.000 evra da se štampa marka na kojoj je lik najtrofejnijeg jugoslavenskog sportiste" - piše u žalbi. Iz teksta je jasno kako se zadnji citati odnose na tekst koji je objavljen u beogradskim Večernjim novostima. 

U žalbi dalje piše: "Ovo kazneno djelo, onako kako je činjenično opisano, jednako kako ga je tužiteljica pravno označila kao teško sramoćenje i time dokaz istinitosti tvrdnji prebacila na okrivljenike, jednako tako se može podvesti pod kazneno djelo klevete, kod kojega je dokaz neistinitosti tih tvrdnji na njoj kao tužiteljici, ali i kao kazneno djelo uvrede jer je očito da se ovim činjenični tvrdnjama žaliteljicu prikazuje kao koristoljubivu, a time i nedostojnu imena velike legende Mate Parlova, njezinog pokojnog supruga". U žalbu pri kraju piše: ..."Koji će svima koji to čitaju i čuju sugerirati neodstojnost, koristoljubivost, neznane razloge za zabranu što sugerira da nije svjesna značenja uspjeha koje je Mate Parlov ostvario i što to znači ovom malom prostoru, ukratko omalovažava ugled i čast pojedinca o kojem su takve tvrdnje iznesene. Ovi sadržaji u sebi sadrže uvrede, osobito kad su nadovezani na sadržaj natpisa koji su okrivljenici objavljivali, a koji im se inkriminiraju privatnom tužbom"- piše u žalbi koju je odvjetnica Budimir uputila Županijskom sudu u Puli u ime udovice Mate Parkova Laurete Parlov. 

Vjerojatno dostava pismena nije usjela u odnosu na redatelja DaniluŠerbedžiju, sina Rade Šerbedžije pa je njegovo ime istaknuto na e-oglasnoj ploči pravosuđa RH. Preostaje nam vidjeti epilog ovog sudskog postupka i hoće li udovica slavnog pulskog boksača Mate Parlova uspjeti na sudu dokazati sramoćenje i klevete kao što tvrdi u svojoj tužbi i žalbi.  Također, preostaje nam vidjeti hoće li, ako žalba bude usvojena, iz Srbije na ročište doći bivši glavni urednik Večernjih novosti, bivši poslanik u Skupštini Srbije, odnosno osoba za koju je krajem listopada objavljeno kako postaje ministar obitelji, djece i demografije u Vladi premijera Aleksandra Vučića. Čudni su putevi gospodnji, što bi rekao pokojni šampion Parlov da dozna kakav je epilog njegovo ime poprimilo poslije njegove smrti.