Iako je Tončica Čeljuska jedna od najskockanijih HRT-ovih urednica koja puno ulaže u odjeću i razne tretmane, nije lake ruke kada treba podmiriti račune a isti put slijede i njezina kći Tihana te bivši suprug Zlatko Čeljuska. Brojne tvrtke koje su postale predmetom istraga poslovale su na kućnoj adresi Tončice Čeljuske i njezinog tadašnjeg supruga. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Upišete li u internetske pretraživače ime Zlatko Čeljuska iskočit će brojni naslovi koji svjedoče o njegovoj kontroverznoj prošlosti. Jedan od takvih je naslov iz 2012. 'U Njemačkoj uhićen Zlatko Čeljuska temeljem međunarodne tjeralice. No, slučaj je u međuvremenu otišao u zastaru'. Potom slijede naslovi iz 2009. koji rekonstruiraju što je prethodilo uhićenju: 'Zlatko Čeljuska pod istragom jer je od bivše tvrtke ukrao 80.000 kuna. Policijska uprava Šibensko-kninske županije tereti Zlatka Čeljusku za protupravno stjecanje'. Tu su i naslovi iz 2010. 'Suprug Tončice Čeljuske nije se javio na izdržavanje zatvorske kazne, sud raspisao tjeralicu. Odbjegli muž Tončice Čeljuske skriva se u Njemačkoj. Njegov odvjetnik predočio je tužiteljstvu na Općinskom sudu u Zadru njegov kardiološki nalaz jedne njemačke klinike'.

Sudbina njezinog tadašnjeg muža odrazila se jednim dijelom i na karijeru tadašnje urednice HRT-a, Zato su izlazili naslovi poput: 'Tončica Čeljuska zbog odbjeglog supruga neće voditi Dnevnik. HRT-ova novinarka zatražila od urednice Hloverke Novak Srzić desetak slobodnih dana, a sve zbog situacije koja se stvorila oko njegovog supruga Zlatka za kojim je Županijski sud u Zagrebu raspisao tjeralicu'. Bilo je to u studenom 2009. kada se oglasila i tadašnja moćnica HRT-a  Hloverka Novak Srzić izjavom: 'Branit ću prava Tončice Čeljuske jer ne treba odgovarati za tuđe grijehe!Hloverka Novak Srzić: Branit ću prava Tončice Čeljuske jer ne treba odgovarati za tuđe grijehe! To što se dogodilo s njenim suprugom nema nikakve veze s njenom profesionalnošću i radom', rekla je tadašnja glavna urednica Informativnog programa Hrvatske televizije Hloverka Novak Srzić.

U međuvremenu se aktualna urednica HRT-ove emisije 'U svom filmu' rastala od inkriminiranog supruga Zlatka i započela novi život istodobno skrbeći o njihovim dvjema zajedničkim kćerima, Anuškom i Tihanom, Starija Anuška se u međuvremenu i udala, odselila u Švicarsku te Tončici podarila, sada dvogodišnju, unuku. Mlađa Tihana prije pet godina osvanula je u revijalnim prilozima jer je kao 17-godišnjakina nastupila manekenka na modnoj pisti. Na društvenim mrežama sada piše kako studira modni dizajn. Povremeno bi se pisalo i o novim ljubavnim dosezima Tončice Čeljuske od koji je, s njezine strane, bila potvrđena veza s menadžerom Antom Ramljakom, koji je jedno vrijeme bio izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor. Sudeći prema fotografijama koje objavljuje na Instagramu i Facebooku, Tončica kao da je izašla iz instantnog automata za proizvodnju sretnih i nasmiješenih lica. Naime, na društvene mreže plasira svoje slike s poznatim osobama, često i u impresivnim ambijentima, a na svakoj je slici sretna zadovoljna i pršti životnim uspjesima.

Na Instagramu je objavila i nekoliko obiteljskih slika s kćerima i unukom te sliku krštenja unuke u crkvi u Zürichu, gdje je s obje kćeri i malenom. U rujnu je Tončica potaknula lavinu komentara kada je u duboko dekoltiranoj haljini ugostila bivšu hrvatsku premijerku Jadranku Kosor. Vjerojatno svi posjetitelji njezinih profila na društvenim mrežama, te oni koji gledaju njezinu emisiju 'U svom filmu' zaključuju kako je u njezinom životu nakon turbulentnog razdoblja uslijedio vrijeme uspjeha i sreće.  S druge pak strane iza njezinog bivšeg supruga ostale su samo ugašene tvrtke s milijunskim dugovanjima i repovi koji su ga obilježili za čitav život. K tomu,Čeljuska je iza sebe ostavio i niz partnerstava s kontroverznim osobama koji su dospijevali i na stranice crni kronika. 

Ukratko ćemo predstaviti poslovni put Zlatka Čeljuske koji je završio sunovratno. Prvo je 1999. postao direktor u tvrtci Caresos čiji je osnivač i direktor bio Severinin bivši, znan preko seksi videa, Milan Lučić. Ta je tvrtka poslovala na Lučićevoj tadašnjoj adresi na zagrebačkom Jabukovcu. Potom je Čeljuska poslovao preko Alpikoma s Jaskaninom Miljenkom Ćopićem, te je bio direktor u tvrtci Anuška koja je dobila ime po njihovoj starijoj kćeri. Obje te tvrtke poslovale su u Zagrebu. Zatim je od jeseni 2003. poslovao preko tvrtke Redina u Metkoviću i istodobno bio direktor Germania sporta te Štedno-kreditne zadruge Zlatni most. Iduće godine Čeljuska je postao i direktor u tvrtci Marimpex kartična rješenja te u Contyju čiji je osnivač bila tvrtka s Kajmanskih Otoka. Krajem 2005. tada ambiciozni muža Tončice Čeljuske grizao je u sve krupnije poslovne pothvate pa je u prosincu 2005. već bio partner Rusu Markinu Alexanderu iz Moskve u tvrtci Adria savjetovanje.

U isto vrijeme bio je i osnivač Euroslota s Zagrepčaninom Miro Tomićem te Igorom Ilievim iz Skoplja. U mnogim tvrtkama Čeljuska je bio kratko direktor pa tako i u Conutyju. Kad je ta tvrtka promijenila osnivača i kad je tvrtku preuzale DAG Management and Trading Company Ltd. koji se spominje u Off shore Leaks bazi, Čeljuska je prestao biti direktor iste. Na kućnoj adresi, u novozagrebačkoj ulici Marjanovićev prilaz, gdje je tada živio s HRT-ovom urednicom Tončicom Čeljuskom, Zlatko je 2006. registrirao tvrtku Pastushenko zajedno s Moskovljaninom Maximom Pastushenkom. Iste godine Čeljuska je s Maximom Perepelicom iz Mađarske bio osnivač tvrtke Adria međunarodni centar. također u stanu u kojem je živio s Tončicom i kćerima.

Kako je akumulirao poslovne pothvate i funkcije tako su neke tvrtke koje je Zlatko osnivao s partnerima imale i sve komplicianije nazive. Primjericu, tvrtku Adcirculum Čeljuska je registrirao na istoj kućnoj adresi za partnera iz Stuttgarta tvrtku Adcirculum Ziel 20+. U listopadu 2007. Čeljuska je već bio direktor s Alexanderom Litvinovim iz Moskve u Adria Yacht Charteru, tvrtci  čiji su bivši direktori bili Goran Kostanjevič iz Zagreba i Harald Hummel iz Austrije. Istodobno je potkraj 2007. Čeljuska prestao biti direktor u tvrtci Casa oro koja je inače osnovana preko spomenute tvrtke Circulum. Zadnja tvrtka koju je Čeljuska osnovao na adresi Marjanovićev prilaz bila je Mai Zadar u kojoj mu je partner bio Austrijanac  Thomas Geissler. Spomenuti je hrvatskoj javnosti znan kroz slučaj  devastacije plaže na Pagu čemu je poseban prilog posvećen prošle godine u emisiji Potraga.

Ta je tvrtka skončala u stečaju a Čeljuska se preko suda traži kao odgovorna osoba jer je nad istom otvoren stečaj zbog dugova još 2017. godine No, nisu samo kolapsirale tvrtke koje je vodio Zlatko Čeljuska. I on je osobno doživio bankrot. Vidi se se to iz Rješenja Općinskog suda u Novom Zagrebu. Naime, sudac Edhem Kapetanović odlučivao je o jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača Zlatka Čeljuske, i to na prijedlog Financijske agencije  te je 27. svibnja 2020.  otvorio ali i zatvorio stečaj Zlatka Čeljuske. Naime, iz predmeta su vidljive sve ovrhe koje su postojale na potrošaču, odnosno dužniku Čeljuski. Preko sudske ploče pozvani su svi vjerovnici da dostave popis imovine dužnika koja bi se mogla unovčiti u rokuod 45 dana te dostave dokaze iste. 

Tijekom roka iz oglasa, a niti po proteku roka, nisu od strane vjerovnika zaprimljene obavijesti o imovini potrošača niti je popis imovine osporen. Sud je nadalje, po službenoj dužnosti, putem FINE pribavio podatke o imovini potrošača: podatke o dohocima i primicima potrošača za protekle 3 godine, potvrdu o insolventnosti (blokadi), upisanim založnim pravima, podatke MUP-a o vozilima, te sve druge podatke uključujući one o vrijednosnim papirima, nekretninama, udjelima u tvrtkama, dividende, podatke o plovilima... Od Porezne uprave sud je dobio dokaz iz 2019. godine da potrošač nema nikakvih primanja niti primitaka. Utvrđeno je kako Zlatko Čeljuska ima manje udjele u tvrtci Grupa razonoda i sportd.o.o., ali to je sud zanemario uzimajući u obzir narav tog oblika društva te niski temeljni kapital.

'Druge relevantne imovine sud nije utvrdio iz čega proizlazi da je vrijednost imovine koja bi se mogla unovčiti manja od 10.000 kn u smislu čl. 79.g st. 1. Zakona o stečaju potrošača' - piše u dokumentu. Sud je pribavio i podatak da je Zlatko Čeljuska odjavio automobil iz lega je sudac zaključio kako je to bila imovina bez  tržišne vrijednosti s obzirom na starost i odjavu istog. Utvrđeno je kako Čeljuska ima dugovanja s iznosomvglavnice od 2.265,10 kn te ukupni iznos glavnice od 49.028,23 kn. Dugovanja su bila starija od tri godine. Zbog toga je sudac donio odluku o otvaranju i zatvaranju stečaja Zlatka Čeljuske 27. svibnja ove godine.

Da obitelj Čeljuska umije proizvoditi dugove, ali da izbjegava plaćanje istih vidi se i iz liste dužnika koja je javno objavila tvrtka Upravitelj-stan na internetu kao popis dužnika zgrade u Marjanovićevom prilazu u Novom Zagrebu. Iz tog popisa se vidi kako  Čeljuska Tončica za Čeljuska mldb. Tihana i Čeljuska Anuška  za ST-6613 duguje 10.767,74 kuna. Taj dug je bio upisan na dan 18. lipnja 2015. godine. Upravo u vrijeme tog dugovanja mediji su bili puni natpisa tipa 'Tončica Čeljuska ponosna na svoju kćer'. U napisima se opisivalo kako je Tončicina mlađa kćer Tihana postala manekenka a prigodni naslov je glasio 'Zvijezda je rođena'. Možda je manekenski angažman, tada 17-godišnje Tihane, pomogao Tončici za krpanje rupa obiteljskog proračuna i dugovanja za pričuvu?

Na oglasnoj stranici pravosuđa našlo se i ime mlađe kćeri Tihane Čeljuska, Naime i nad njom je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, po sucu Branku Holzeru, otvoren  jednostavni postupak stečaja nad imovinom potrošača. Vjerovnici su bili Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo zastupani po Odvjetničkom društvu Hanžeković i partneri  te odvjetniku Mladenu Gajskom. Rješenje 'U ime Republike Hrvatske' sudac je donio 11. kolovoza 2020. Tim je rješenjem odbacio žalbe Gradskog stambenog iz razloga da oba odvjetnička društva nisu priložila punomoći na vrijeme. Tako je sudac Holzer odbacio žalbe vjerovnika u predmetu stečaja nad mlađom kćeri Tončice Čeljuske.

Iz dokumenta je vidljivo kako je Tihana Čeljuska oslobođena plaćanja preostalih obveza u odnosu na Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo. Iz navedenog je jasno kako se iza sjaja i glamura skrivaju dubioze koje se zamagljuju prezentacijama osobnog uspjeha putem medija i društvenih mreža. Tončica Čeljuska urednica je utjecajnog  gledanog HRT-ovog formata, emisije 'U svom filmu', kreatorica je javnog mnijenja i kao takva bilo bi prikladno da njeguje politiku čistih računa i kada nisu uključena svjetla pozornice. Svaka javna osoba, što ona neosporno jeste, u suprotnom dovodi u pitanje kredibilitet kako osobno tako i kuće za koju radi. U ovom slučaju radi se o HRT-u kojii je javni servis i koji plaćaju svi građani Hrvatske koji imaju TV prijamnik.