Korona kriza prijeti uništenjem svjetskog gospodarsva pa kako neće propasti mali hrvatski poduzetnici i ugostitelji bez obzira na to koliko razvikani bili njihovi lokali i koliko VIP gostiju imali. Koliko subjekata treba propasti da bi se hrvatski predsjednik i premijer prestali svađati na razini osobnih taština ili egocentrističkih pozicija?

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Nekako je svima promaklo novo, komično prepucavanje premijera i predsjednika. Prepiru se tko više sjedi u restoranu Tač. Milanovićev službeni auto jučer je snimljen ispred poznatog restorana i tako je sve počelo....' - glasio je naslov na jednom portalu 23. srpnja ove godine. Restoran Tač na zagrebačkom Vrhovcu ušao je u kolektivnu memoriju građana Hrvatske jer je to godinama bio omiljeni restoran predsjednika Zorana Milanovića i u vrijeme dok je bio premijer Hrvatske. Godinama se pričalo i pisalo kako je neke važne odluke Milanović donio u Taču a ne u svom službenom premijerskom kabinetu.  Tekst objavljen 22. srpnja ove godine svjedoči o važnosti Tača za politički život Hrvatske. Naime, tog je dana konstituiran novi saziv Hrvatskog sabora. Gdje je tog dana bio predsjednik Milanović? Pa naravno, na ručku u Taču.

Naslov je glasio: 'GDJE JE BIO MILANOVIĆ: Na dan konstituiranja Sabora primio sindikate pa otišao u Tač? Pantovčak poslao neobičan odgovor. Naš fotoreporter razgovarao je i s vlasnikom restorana koji mu je, ne znajući da je fotoreporter, rekao da je unutra Milanović'.... U Tač je Milanović odlazio i prije nego što je postao premijer, odnosno dok je bio mlađahni čelnik SDP-a. Neupućen netko pomislio bi kako restoranu Tač cvjetaju ruže jer imaju tako važnog VIP gosta često kod sebe na ručku, večeri, sastanku.... No, stvarnost se pobrinula da to ne bude tako. Restoran Tač upravo prolazi predstečajnu agoniju i grca u obvezama prema vjerovnicima koje dolaze na naplatu.

Teško je reći je li Milanović bio fatalan za Tač kao što je svojedobno bivši premijer Sanader koji je svojim kompromitiranim sastankom s gazdom mađarskog Mola Zsoltom Hernadyjem zabio čavao u lijes nekad mondenog i razvikanog Marcellina na zagrebačkom Cmroku. Podsjetimo, taj je restoran otišao u gastro ropotarnicu hrvatske metropole nakon što se vlasnik Marcellina Marijo Čerhak, tijekom postupka protiv Sanadera u optužnici za korupciju Ina-Mol, prisjetio da goste snima, te snimku sastanka predao istražiteljima. Na suđenju je Čerhak svjedočio kako su mu  konobari rekli da Sanader i Hernadi skidaju baterije s mobitela. Od tada do danas Marcellino je izbrisan s lica zemlje, vlasnik Marijo Čerhak se odselio  a zlobnici kažu da je sa sobom ponio i svoje kamere.

Sanader je uz Marcellino imao još jedan omiljeni restoran, Baltazar na zagrebačkoj Novoj Vesi, ali taj restoran nije propao jer njegov vlasnik Slobodan Boba Čimbur ima puno političkih i ugostiteljskih utakmica u nogama. Ne samo iz vremena kada je ugošćavao bivšeg predsjednika Stipu Mesića. Čimbur zna da oni što se govorilo u Baltazaru mora ostati u Baltazaru i kod njega očito nema ni kamera a ni ušiju koji bi svjedočlili o zamračenim dilovima hrvatskih moćnika, kada se opuste uz buteljirano vinu i pomno odabrane slijedove. Vlasnik Tača nije propao ni zbog kamera niti su zidovi restoran na Vrhovcu imali uši.

Vlasnik Tihomir Miletić propada zbog korone. Tako je naime i službeno u Prijedlogu za otvorenje predstečajnog postupka napisao kako je aktualna situacija s COVID-19 onemogućila njegovo normalno poslovanje i dovela ga u dugove. Dakle, dok se Milanović gostio i bježao u Tač od svečane inauguracije  10. saziva Sabora, te tamo smišljao koji sljedeći verbalni kroše da uputi Milanoviću kako bi ga nokautirao u hrvatskoj političkoj areni, koji udarac u apendiks da lansira prema 'maminom sineku', kako časti premijera Plenkovića,  gazdu Tača morile su sasvim druge egzistencijalnije brige od onih koje su okupirale hrvatskog predsjednika.

Milanović očito nije sugovornik kojem bi vlasnik jednog razvikanog restorana povjerio svoje poslovne brige uzrokovane aktualnom epidemiološkom krizom i mjerama Kriznog stožera koje je vlasnik Tomislav Miletić apostrofirao u svm prijedlogu za otvorenje predstečaja nad tvrtkom Tač - plus. Inače, restoran Tač posluje preko spomenute tvrtke čiji su osnivači supružnici Vesna i Tihomir Miletić te čiji je direktor Tihomir. Tvrtka je poslovala od 1999. i objedinjavala više lokala pa tako i onaj unajmljen od Hrvatskog narodnog kazališta. Sjedište tvrtke je na kućnoj adresi Miletićevih na zagrebačkom Vrhovcu.

Tač ima i svoju web stranicu restac.hr na kojoj piše: "Kada bi definirali kuhinju restorana TAČ, onda bi to bila istarska i kontinentalna hrvatska kuhinja sa utjecajem i svih ostalih kulinarskih kultura koje oblikuju prošlost i sadašnjost ovog podneblja. Veliku pažnju vlasnici posvećuju izboru slastica, pa se tu mogu naći više vrsta torti i domaćih kolača, među kojima dominira torta “Tač” od prženih badema, krokanta i čokolade. Također se njeguje i tradicija zagorskih štrukli od svježeg kravljeg sira, te voćnih savijača, ovisno o sezoni.Nešto što TAČ ipak izdvaja od ostalih restorana je to što se u zimskoj kuhinji ispod restorana pripravljaju sezonski pekmezi, kiseli kupus, ajvar i likeri od višanja maraski i proljetnih goranskih borovnica. Ljeti gosti mogu uživati u velikoj prekrasnoj terasi gdje bez obzira na ljetnu sparinu uvijek puše lagani povjetarac, što boravak čini puno ugodnijim. Restoran ima vlastiti parking sa tridesetak mjesta' - piđe na restac.hr.

Dakle, iz navedenog je jasno kako predsjednik Milanović ne preferira samo 'ostatke hrane' kao što je javnosti lansirao kao objašnjenje svoga famoznog posjeta još famoznijem klubu utamničenog Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici. Milanović očito voli i istarsku papicu, i domaći ajvar, i sezonske pekmeze a  možda i goranske borovnice. Na meniju u ovo doba zna biti i hrvatski klasik, purica s mlincima, pa je izgledno kako će predsjednik Milanović još koji put počastiti nepce prije nego što sumorna korona stvarnost zapečati vrata njegovog omiljenog restorana Tač. Predsjednik Milanović mogao bi se uskoro posebno razbjesniti ako predstečaj ne završi uspješno pa on izgubi rezidencijalno gastro uporište za razradu svojih predsjedničkih i niskopojasnih verbalnih dužnosti.

Zato ćemo s nestrpljenjem pratiti tko će od preživjelih vlasnika restorana imati tu čast da u svojoj kuhinji kreira jela koja će zadovoljiti predsjednikovo nepce u teškim korona vremenima. Donosimo  činjenice koje će razbistriti kako je došlo do neugodne poslovne situacije za Tač. Valja istaknuti kako je restoran imao dugova i prije korone. O tome svjedoči Prijedlog za otvorenje stečajnog postupka nad tvrtkom Tač - plus  koji je Financijska agencija dostavila Trgovačkom sudu u Zagrebu u studenom prošle godine. U tom dokumentu piše kako Tač - plus ima evidentirane dugove u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 96.161,83 kuna. U tom trenutku tvrtka je imala 5 zaposlenih.

No, taj je postupak obustavljen 17. veljače ove godine jer je Tač - plus izmirio svoje obveze. Potkraj veljače naloženo je Fini  da oslobodi 5.000 kuna koje je zaplijenila na ime predujma troškova stečajnog postupka.No, 24. srpnja 2020., dakle samo dva dana nakon što se k njemu u Tač predsjednik sklonio na ručak, kako ne bi nazočio konstituirajućoj sjednici Sabora, direktor Tač - plusa Tihomir Miletić podnio je Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka Trgovačkom sudu u Zagrebu. Zadnjeg dana kolovoza ove godine Miletić je sudu podnio Prijedlog plana restrukturiranja i isprave uz prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. 

U dokumentu se navodi kako je lokal koji je poslovao u sklopu HNK-a relativno dobro poslovao. No, navodi se kako su zbog krize uzrokovane Covidom-19 prvo polugodište 2020. završili s gubitkom od 196.844 kune. Nadalje navodi da planiraju dugove poslovanja u iznosu 219.408 kuna do kraja 2020., odnosno da su prihodi smanjeni za 75 posto dok će troškovi osoblja iznositi oko 60 posto prihoda. Rješenjem Trgovačkog suda od 1. rujna ove godine naloženo je direktoru Tač-plusa da predujmi 5.000 kuna na ime troškova postupka uz naznaku da će u protivnom sud prijedlog za predstečaj podnositelja odbaciti. Fina je sudu dostavila dokument iz koje se vidi da je Tač - plus u blokadi s dugovima od 297.995,16 kn.

Trgovačkom sudu u Zagrebu, 2. studenog dostavljen je popis vjerovničkih tražbina. Iz opsežne dokumentacije proizlazi kako je vlasnik tvrtke koja upravlja omiljenim predsjednikovim restoranom Tač dužan redom: Hrvatskom telekomu 983,88 kn, Hrvatskim vodama 6.011,04 kn, HRT-u 1.460,80 kn, Hrvatskom društvu skladatelja 8.564,62 kn, HEP-u 20.551,92 kn, A1 Hrvatska 3.801,89 kn, Grad Zagrebu za komunalnu naknadu 41.357,52 kn, Azrri 23.349, 78 kn, Niksen Labu 250 kn, tvrtci Dani sreće Zagreb 415,93 kn, Grafomarketingu 312,50 kn, Cidraniju 318,75 kn,  Porsche Inter Autu 5.594,11 kn te da tvrtka ima više ovrha kod Zagrebačkog holdinga, za neplaćene račune Zagrebačkoj čistoći i Zagrebparkingu. Iz svega navedenog proizlazi kako nije blistava budućnost niti omiljenog predsjednikovog restorana Tač a niti drugih ugostitelja. Možda situacija s Tačem primora predsjendika RH na odgovornije ponašanje u kriznim vremenima te shvati i on kao i premijer da nacija ima puno važnijih briga od njihovih međusobnih etiketiranja i bijesa na personalnim razinama.