Kada su hrvatski tajkuni ili političari posrijedi sve su presude moguće, da ih se osudi ali isto tako i da ih se oslobodi. Sutkinja Maja Štampar Stipić nedavno je oslobodila Ivicu Todorića a ranije se sukobila sa Sanaderovom odvjetnicom Jadrankom Sloković. Kutli je priznala pravo na troškove odvjetnika nakon što je obustavljen postupak protiv njega kao prvookrivljenog.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić u kaznenom predmetu  prvookrivljenog Miroslava Kutle i drugih zbog kaznenih djela Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije odlučujući o naknadi troškova kaznenog postupka 10. studenog ove godine presudila je kako Kutle ima pravo na naknadu troškova postupka u ukupnom iznosu od 59.687,50 kuna, na ime nagrade i nužnih izdataka za branitelja.  Računovodstvo suda će u roku 15 dana od pravomoćnosti presude isplatiti iznos od 59.687,50 kuna na žiro račun odvjetničkog društva Mihočević & Bajs iz Zagreba.

Sutkinja Štampar Stipić navodi kako je obustavljen kazneni postupak protiv prvookrivljenog Miroslava Kutle i drugih. Kutle je putem svog branitelja u zakonskom roku podnio zahtjev za naknadu troškova kaznenog postupka na ime nagrade i nužnih izdataka za branitelja. Sutkinja je presudila kako je taj zahtjev djelomično osnovan. Za kazneno djelo za koje se teretilo Kutlu bila je propisana kazna zatvora u trajanju od 1 do 10 godina  pa je i trošak postupka dodijeljen prvookrivljenom Kutli 'sukladno članku 4. točka 1. alineja 3. Tarife' - piše u obrazloženju presude. Tako je sud Kutli dodijelio trošak za pristup na više ročišta radi ispitivanja okrivljenika, na više pristupa sjednici optužnog vijeća, sastava odgovora na optužnicu, sastava žalbe protiv rješenja i protiv presude, trošak sastava odgovora na zahtjev za obnovu postupka....

Kutlinom odvjetniku nije jedino priznat duplo zatraženi trošak odgovora na optužnicu od 25. studenog 2018. u visini 225 bodova. Budući se troškovi preračunavaju u bodove, Kutli je na taj način priznato ukupno 4775 bodova. Kako svaki bod vrijedi 10 kuna na taj je iznos još dodan PDV-a te se tako došlo do iznosa od skoro 60 tisuća kuna koliko će naplatiti odvjetnici iz društva Mihočević & Bajs za zastupanje Kutle svih prethodnih godina u tom postupku. 

Inače, zagrebačka sutkinja Maja Štampar Stipić više je puta dospjela u središte medijske pozornosti. Za nju je poznato kako je bivša supruga Mislava Stipića, ravnatelja poslovanja HRT-a. Prošle godine u odvjetničkim i sudskim krugovima te novinskim redakcijama kolala je snimka nje i njene prijateljice. Na potpuno benignoj snimci nalazila se ona  s prijateljicom, odjevene u majice s leopardovim uzorkom. Njih dvije su se snimale i zafrkavale oko plastičnih operacija, glumeći da su intervjuirane. Sutkinja je tada rekla kako će prijaviti nepoznatog počinitelja.

Kolanje te snimke dogodilo se nakon ročišta Ina - Mol, odnosno neposredno nakon odgode ročišta i svađe sa Sanaderovom odvjetnicom Jadrankom Sloković, ali ona je tada rekla kako to ne povezujem ni s kim. U listopadu ove godine je došla u fokus javnsti kada je donijela oslobađajuću presudu u optužnici nazvanoj mali Agrokor kada je oslobodila Ivicu Todorića i Pirušku Canjugu. Javnost je bila iznenađena jer se stvorila atmosfera u društvu kako presuda visi u zraku. No, očito su sudbina sutkinje Maje Štampar Stipić krupni predmeti sa zvučnim imenima, koji nužno generiraju da u središte pozornosti dospijeva češće nego njezini kolege sa Županijskog suda u Zagrebu.