Kompanija s crne SAD liste LTS Holding u Hrvatskoj je osnovala IPP i partneri d.o.o. zajedno s Kemokompleksom Envera Moralića te njegovim bratom. Kemokompleks, čiji je jedini vlasnik i direktor Enver Moralić, kupio je u rujnu 2019. vlasnički udio u Borboleti.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Tko bi rekao da je svijet kapitala tako isprepleten da je moguće u hrvatskom trgovačkom registru pronaći tragove vlasničkih poveznica koje sežu do najpoznatije ukrajinske političarke i bivše premijerke Julija Timošenko. No to je uspio detektirati Imperijal.net slijedeći priču koju je objavio Reuters 2018. godine o tome kako je luksuzni zrakoplov njezinog svekra Genadija Timošenka bio registriran preko off shore kompanije LTS Holding Ltd.. Čudima nikad kraja pa tako nikoga ne treba iznenaditi vijest kako je upravo ta tvrtka koja je dospjela 2015. na crnu američku listu sankcija zbog Rusije u Hrvatskoj suvlasnica naftne zagrebačke tvrtke IPP i partneri u čijoj su vlasničkoj strukturi još Kemokompleks tajkuna Envera Moralića i njegov brat Fikret Moralić.

Podsjetimo kako je odmah nakon Narančaste revolucije, 28. siječnja 2005., ukrajinsko tužiteljstvo zatvorilo slučaj protiv tadašnje premijerke Julije Timošenko i njenih članova obitelji zbog nedostatka dokaza. Konkretno radilo se o optužbama protiv njenog muža Oleksandra i njegovog oca, Genadija Timošenka. Ubrzo nakon odbacivanja optužnica, Oleksandr Timošenko se vratio u Ukrajinu. Deset godina kasnije Genadij Timošenko našao se na crnoj američkoj listi zbog sankcija prema Rusiji zbog Ukrajine. To ne treba čuditi jer je Genadij Timošenko tajkun iz famoznog Putinovog kruga.

Prema podacima iz sudskog registra tvrtku IPP i partneri d.o.o. za trgovanje naftom i naftnim derivatima, sa sjedištem u Zagrebu u Vlaškoj 83/1. Tvrtka je osnovana u listopadu 2013. godine s  tri osnivača: LTS Holding Limited s Britanskih Djevičanskih Otoka (ali s poštanskim pretincem 3175 u Ženevi), Kemokompleks Envera Moralića te Enverovog brata Fikreta Moralića. Prema sadašnjim podacima vlasnici su spomenuti LTS Holding Ltd. koji je u međuvremenu prebacio sjedište na Cipar te Fikret Moralić. Spomenuti LTS Holding Ltd. nalazi se od 2015. na crnoj američkoj listi zbog sankcija prema Rusiji zbog Ukrajine.

Agencija Reuters je 2018. objavila podatak kako je Putinov tajkun Genadij Timošenko kupio zrakoplov Gulfstream G650 2013. godine preko LTS Holding Ltd. te su zato navedenu kompaniju doveli u vezu s njim. Kada je Timošenko dospio na američku sankcijsku listu uz njegovo ime upisano je više tvrtki pa tako i spomenuti LTS Holding Ltd. U međuvremenu se više puta mijenjalo vlasništvo nad luksuznim zrakoplovom Gulfstream G650 ali se iz rute leta te drugih podataka znalo da zrakoplov i dalje pripada svekru Julije Timošenko. Uvidom u švicarski registar ustanovili smo kako se LTS Holding ranije zvao  IPP International Petroleum Products.

Tvrtka istog imena registrirana je i u Helsinkiju ali od lipnja prošle godine posluje pod trgovačkim imenom Airfix Aviation. Lako je utvrditi kako je ta tvrtka vlasnik luksuznog Bombardiera Global Express OH-TNF. Finska je jedna od zemalja EU u kojoj posluju mnogi Putinovi tajkuni pa tako i Timošenkov partner braća Arkadij i Boris Rotenberg. Boris Rotenberg, čije se ime također našlo na crnoj američkoj listi, ima brojne tvrtke u glavnom finskom gradu još iz vremena dok je bio oženjen Finkinjom koja je majka njegove djece. U siječnju ove godine Rotenberg je čak izgubio spor protiv finskih banaka koji je podigao jer su slijedile američke i EU sankcije protiv njega te blokirale njegove tvrtke i imovinu u Finskoj.

Kao što smo već pisali u prethodnom članku, Enver Moralić postao je u rujnu 2019. suvlasnik Borbolete preko Kemokompleksa. Kontaktiralis smo vlasnika Envera Moralića (85) s namjerom da doznamo nešto više o ovim vlasničkim poveznicama na službeni email Kemokompleksa, No, nije odgovorio ni na pitanje je li on vlasnik LTS Holdinga, niti na pitanje znači li da je Genadij Timošenko suvlasnik  zagrebačke tvrtke IPP i partneri. Očito ništa od ovoga pretjerano i ne uzbuđuje bogatog tajkuna koji je u Hrvarskoj poznat kao vlasnik Kutjeva, Božjakovine, te niza luksuznih dvoraca i ljetnikovaca. On je osobno u jednom intervjuu prije desetak godina pričao kako su ga Amerikanci stavili na crnu listu jer je iz Rusije trgovao s Kubom i to početkom devedesetih godina tako da očito ima iskustva kako izaći na kraj sa statusom crne američke ovce.