Sustav određuje ponašanje pojedinca pa će vjerojatno i bivši hrvatski reprezentativac u inozemstvu sigurno poštovati propise i zakone kako ga ne bi snašla sudbina da se njegovo ime stalno povlači po sudovima kao što mu se događa u domovini.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sud u Zagrebu sutkinja Marija Nogalo presudila je 28. studenog 2018. protiv tvrtke Fast & Healthy i odgovorne osobe, direktora Dejana Laninovića, a povodom prigovora okrivljenika na prekršajni nalog Financijske agencije. Okrivljeni Laninović nije se pojavio na sudu 26. studenog. Navedeno je kako je okrivljeni prethodno osuđivan. Teretilo ga se što nije Fini, kao direktor tvrtke, do 30. travnja 2017. godine dostavio bilancu, račun dobiti i gubitka i dodatne podatke za prethodnu godinu zbog čega mu je izrečena kazna od 5.000 kuna koju je bio dužan platiti u roku 30 dana te troškove prekršajnog postupka u iznosu od 1.000 kn.

No, sutkinja Nogalo obustavila je prekršajni postupak protiv prvookrivljene pravne osobe Fast & Healty i navela kako troškovi padaju na teret proračunskih sredstava. U obrazloženju je navela kako je drugookrivljeni Laninović sudu dostavio adresu u zagrebačkom Vrbiku na kojoj je tijekom postupka utvrđeno kako na njoj ne stanuje. Inače preko te tvrtke Laninović je s tadašnjom djevojkom a sadašnjom suprugom Ivanom, s kojom je u veljači 2016. dobio sina, držao restoran zdrave hrave u zagrebačkom u Green Goldu Fast and Healthy (F&H). S obzirom na presudu jasno je kako je skončao taj biznis. 

Laninovićevo ime našlo se i na Trgovačkom sudu u  Bjelovaru 13. rujna 2017. godine. Tamo se odlučivalo o stečaju nad tvrtkom Vind Sport Grupa čiji je jedini osnivač i direktor bio Laninović. Sudac Tomislav Mrazović, 21. studenoga 2017. obustavio je stečajni postupak koji je započeo na prijedlog zagrebačke Fine 1. ožujka 2017. zbog duga od 11.145,69 kn. Sud je pozvao Laninovića kao odgovornu osobu da u roku  15 dana od objave oglasa na mrežnoj stranici Trgovačkog suda u Bjelovaru podnese sudu ovjeren popis imovine i obveza na propisanom obrascu, te  vjerovnike da u roku od 45 dana od objave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom.

Dužnik je u međuvremenu podmirio obveze tako da je na dan odlučivanja o stečaju utvrđeno da nema nepodmirenih obveza. No, u siječnju 2019. otvoren je skraćeni stečajni postupak nad tom Laninovićem tvrtkom pa je Vind Sport Grupa u studenom prošle godine izbrisana iz sudskog registra. Laninović očito nema namjeru povratka u Hrvatsku u kojoj je ostavio sportske rezultate iza sebe ali i poslovne debakle s druge strane. Naime, njegova tvrtka Vind-šport nakratko je bila vlasnik jarunskog restorana - picerije Oliva, ali već desetljeće taj objekt ima druge vlasnike.

Iz sudskog registra izbrisana je i njegova tvrtka Lago bar preko koje je držao beach bar u Jezerima pokraj Tisnog. U srpnju 2020. iz sudskog registra izbrisana je i Laninovićeva tvrtka Fast & Healthy  zbog koje je prekršajno prijavljivan kao što smo vidjeli na očetku teksta a istu sudbina izbjegla je njegovu zagrebačka tvrtka osnovana 2011. Zona natura jer ju je prodao u svibnju 2014. godine. U studenom prošle godine Općinski građanski sud u Zagrebu dopustio je uknjižbu na garažu u Horvaćanskoj koja je bila vlasništvo Dejana Laninovića novoj vlasnici tako da je izgledno kako će nekoć poznati odbojkaški reprezentativac nastaviti trend i nekretninskog razlaza sa svojom domovinom.

Pročitate li što o sebi navodi bivši odbojkaški reprezentativac i trener Dejan Laninović na osobnoj web stranici laninovic.com stekli biste dojam kako mu u svemu cvjetaju ruže: 'Nakon više od 20 godina profesionalnog igranja odbojke i 280 nastupa za reprezentaciju, kao jedan od najtrofejnijih hrvatskih odbojkaša i kapetan reprezentacije odlazim u sportsku mirovinu te se potpuno posvećujem poduzetništvu i menadžmentu, u kojima sam već tijekom sportske karijere stjecao iskustvo. Svoje liderske sposobnosti i razumijevanje leadershipa pokazujem na terenu kao kapetan AOK Mladosti, Montpelliera, Bilzena, Hotvolleya i Innsbrucka i reprezentacije, a poslije vodeći hrvatsku mladu odbojkašku reprezentaciju kao trener.

Vjerujem da sport daje veliko životno iskustvo koje je primjenjivo na sve aspekte života i business-a. Uči te pobjedi, porazu, slavlju, tuzi, borbi.. I sam u duši kreativac, kao specijalist tržišnih komunikacija s postdiplomskim iz marketinga u sportu te kandidat za doktora znanosti iz područja upravljanja ljudskim resursima u poslovanje i odnose prenosim sportski duh i filozofiju, uvijek pomalo naginjući psihologiji kao dodatnom interesu i integrirajući svoja znanja kroz autorske treninge vezane na motivaciju i vođenje timova. Ovih dana možete me sresti na golf terenu, u šumi ili na moru u zaronu. Uz sve navedeno, obiteljski sam čovjek, pazim na prehranu i vodim zdrav sportski život' - napisao je Laninovic.

Inače, i Dejan Laninović kao i njegova supruga Ivana Nobilo na svojim Linkedin profilima navode poveznicu na Swiss School of Business and Management sa sjedištem u Ženevi. Laninović piše kako je sportski direktor koji radi s timom londonskih stručnjaka za zagrebačku marketinšku i konzalting tvrtku All About Sports. Tu je tvrtku inače Laninović osnovao s kapitalom od 10 kuna prije pet godina.  S druge strane Ivana Nobilo ističe kako radi za londonsku tvrtku Di Brain. Tu je tvrtku inače u Londonu osnovao Dejan Laninović ali sadašnja je direktorica Ivana. Tvrtka ima sjedište u londonskom Kensingtonu na istoj adresi gdje posluje 8, s njima nepovezanih, tvrtki.

Na svojoj osobnoj stranici ivananobilo.com navodi kako je 'Executive Trainer sa inozemnim iskustvom, komunikacijski i transformacijski trener, suvlasnik DI Brains - Innovative Training and Coaching Group i certificirani trener za Skener osobnosti by Davor Bilman'. S obzirom da iza sebe i Ivana  i Dejan imaju neugodno iskustvo povlačenja po sudovima i stečajevima tvrtki, vjerojatno će sada u novoj inozemnoj sredini biti vrlo oprezni da ne počine neke prekršaje jer bi ih to moglo opaliti puno više po džepu nego u Hrvatskoj.