'Šuti. samo šuti, ionako se ništa ne može promijeniti' - rečenica je s kojom brojni roditelji u hrvatskoj svoju djecu natovarenu knjigama i brigama ispraćaju u škole. istražili smo što je 'TRULO U DRŽAVI DANSKOJ'. Zašto roditelji djecu od malena uče da na nepravde odgovaraju šutnjom, odnosno kako to da unatoč tolikim zaposlenima u raznim institucijama nije moguće adekvatno riješiti konkretan problem kada se dogodi u školskim ustanovama? Zašto sustav pogoduje nasilnicima, bogatim ili moćnim roditeljima, korumpiranim ravnateljima a prosječnog građanina RH i njegovo dijete tretira drugorazredno? Otkrivamo i kako se pojedinci mogu obogatiti ili pozicionirati na Pantovčaku zahvaljujući školskim klupama i moćnim roditeljma.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Svi roditelji koji imaju školarce dobro su upoznati sa stanjem u školama i sustavu obrazovanja općenito. Mnogi od njih imaju brojne prigovore ali u pravilu rijetki ustraju u formaliziranju svoga nezadovoljstva. Činjenica je da prevladava stav kako se ionako neće ništa promijeniti jer je to sve stvar sustava. Pri tom se pod pojmom sustav misli na degenerirani skup vrijednosti koji omogućuje raznim nasilnicima u raznim osnovnim i srednjim školama punu zaštitu, posebice ako imaju moćne roditelje. I koji s druge strane dopušta razgranatu korupciju i bogaćenje onih koji su spremni na trgovinu utjecajem i suradnju s roditeljima koji plaćaju nezasluženi uspjeh svojoj djeci.

Posljedično, to djecu sprema na svijet nepravde i korupcije, ali i zakona šutnje - mafijaške omerte od malih nogu, pa stoga ne čudi da svi oni koji završe školovanje u RH, a ne pristaju na taj sustav izopačenih društvenih vrijednosti, kupuju kartu za odlazak u jednom smjeru iz ove zemlje. Također, sustav omogućuje da učenici svakodnevno svjedoče nepravdama jer neki i bez zalaganja imaju zajamčeno visoke ocjene dok se drugi, koji nisu privilegirani pozicijama svojih roditelja moraju itekako naviknuti na sustav društvenih nepravdi još od malih nogu.

K tomu u nekim školama korupcija cvjeta na razini ravnatelja i ravnateljica pa isto generira deformirani sustav vrednovanja i ocjenjivanja. Roditelji koje se usude suprotstaviti uočenim anomalijama sustav počesto dočeka na nož. Poglavito ako su spremni iznijeti u javnost neku od anomalija uočenih u školama a oko koje se generiraju veliki interesi na štetu djece i društva u cjelini. Bivša minstrica Blaženka Divjak bila je opsjednuta sustavom tobožnje reforme školstva a da uopće nije imala sluh za vapaje brojnih roditelja koji su svjedočili o pojedinim školama kao mjestima ogrezlim u korupciju i kao ustanovama u kojima su zakoni i propisi, poglavito oni o nultoj stopi nasilja u školi, samo mrtvo slovo na papiru.

Esenciju takvog sustava izokrenutih vrijednosti zorno ilustrira ravnateljica jedne osnovne škole u Zagrebu koja pobunu protiv tako ustrojene škole rješava u sprezi s roditeljima koji su spremni s njom sudjelovati u kriminalnim aktivnostima usmjerenim kako protiv učenika koje naciljaju kao metu tako i protiv roditelja koji ne pristanu trpjeti takav zlostavljački sustav. Ravnateljica paradira u ovo doba godine u bundama koje je kupila zahvaljujući dugogodišnjim koruptivnim radnjama. Prethodnih godina znala se zabavljati i u sriptiz ambijentima a na društvenim mrežama razmjenjuje poruke s osobom koja iza imena ima termin Lopuža - nejasno je je li joj to prezime ili životni credo. Naime, lojalnost te ravnateljice u naštimavanju ocjena ili uzornog vladanja već su honorirali brojni bogati roditelji koji se stignu baviti svime u životu, samo ne i svojom djecom, koja od malih nogu teroriziraju druge bez ikakvih posljedica.

U istim školama puno je radišnih, profesionalnih i pozitivnih učitelja i profesora ali oni u interesu očuvanja radnog mjesta nisu u poziciji ustati protiv vodećih osoba ustanove jer znaju da će s bilo kakvim prigovorom samo oni riskirati posao te da neće imati potporu sustava. Sličnih primjera, koji nikad nisu sankcionirani, već akteri takvih djela i nadalje uživaju društvenu poziciju i ugled, ima više-Poslali smo upit Ministarstvo znanosti da doznamo kako protiče sustav nadzora nad školama te s kakvim ishodima. Odgovorne smo pitali sljedeće:

'Portal Imperijal.net provodi novinarsko istraživanje koliko je prosvjetnih djelatnika zbog nepoštivanja radnih obveza, neprofesionalnog ili nezakonitog postupanja dobilo otkaz u zadnjih deset godina. Istraživanje provodimo i temeljem slučajeva poznatih široj javnosti ali i slučajeva s kojima smo redakcijski upoznati u kojima su određeni prosvjetni djelatnici ali i ravnatelji ostajali na radnim mjestima ili funkcijama unatoč evidentnim prekršajima iz Zakona o odgoju i obrazovanju. S tim u svezi zanima nas sljedeće:

- Koliko je pokrenuto ukupno inspekcijskih nalaza i s kakvim ishodima?

- Koliko je prosvjetnih djelatnika dobilo otkaz temeljem provedenih inspekcijskih nalaza ili na drugi način utvrđenih propusta?

- Koliko činjenica da se ne sankcionira pojedine prosvjetne djelatnike ili pojedine ravnatelje za koje su evidentirane brojne utemeljene prijave pridonosi urušavanju ne samo prosvjetnog sektora nego i potiče degradaciju sustava pedagoških, odgojnih i društvenih vrijednosti u cjelini?

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili smo sljeći odgovor: 'Sukladno odredbama Zakona o prosvjetnoj inspekciji, prosvjetna inspekcija provodi nadzor nad radom predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i drugih ustanova i pravnih osoba koje odgojno-obrazovnu djelatnost ili dio te djelatnosti obavljaju na osnovi odgovarajućeg akta ministarstva nadležnog za poslove odgoja i obrazovanja. Prosvjetna inspekcija provodi inspekcijski nadzor vezan uz formalno-pravni ustroj i način rada ustanova predškolskog i školskog sustava, zasnivanje i prestanak radnog odnosa te prava i obveze iz radnog odnosa, rješavanje o pravima i pravnim interesima učenika i njihovih roditelja, a nije nadležna za stručno-pedagoški nadzor nad radom odgojno-obrazovnih radnika i ravnatelja, što je u nadležnosti agencija. (AZOO, ASOO). Prema podacima dostupnim u sustavu u kojem se vode poslovni procesi prosvjetne inspekcije, u posljednjih je deset godina pokrenuto približno 9.900 inspekcijskih postupaka s različitim predmetima nadzora. Ukoliko su nadzorom utvrđene nepravilnosti u radu ustanove, izdana su rješenja s mjerama iz nadležnosti prosvjetne inspekcije ili su poduzete druge radnje u skladu sa zakonom. U poslovnom je sustavu u navedenom razdoblju ustanovljeno 3.793 inspekcijskih postupaka koji su rezultirali izricanjem inspekcijskih mjera. Postupanje u odnosu na radnika koji je povrijedio obveze iz radnog odnosa u nadležnosti je poslodavca, odnosno ravnatelja školske ustanove' - piše u odgovoru koji smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti i obrazovanja RH' - pisalo je u odgovoru.

Nakon toga uputili smo im dopunu upita na koji još nismo dobili odgovor. Upite ćemo poslati i na adrese Agencije za strukovno obrazovanje - ASOO i Agencije za odgoj i obrazovanje - AZOO budući su u odgovoru Ministarstva oni apostrofirani kao nadležni za stručno-pedagoški nadzor nad radom odgojno-obrazovnih radnika i ravnatelja. Koliko su važne funkcije u tim agencijama vidi se i po tome što je bivša ravnateljica AZOO-a Jadranka Pečenković Žarković sada savjetnica predsjednika Zorana Milanovića za obrazovanje. Na mjesto ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje došla je u vrijeme Milanovićevog premijerskog mandata.

Prije toga bila je nastavnica psihologije i psihologinja u Gimnaziji koju je pohađao sin Zorana Milanovića. Uz to, mediji su, i tada i sada, pisali i o njezinom prijateljevanju sa Sanjom Musić Milanović, suprugom Zorana Milanovića. Očito je da kod toga izbora nema najavljivane žilavosti i vedrine ili boljeg sutra, nego tek recikliranje kadrova. Kada je došla na čelo Agencije za odgoj i obrazovanje nije bilo nikakvog profesionalnog iskoraka u radu AZOO-a Agencija je ostala na marginama procesa i uspješno zaobiđena. Vrijedno je spomenuti i kako se neki djelatnici takvih agencija a koji onda kroje sudbine obrazovanja na razni osnivača škole, enormno obogate tijekom mandata. Primjer brzog nekretninskoh bogaćenja zasigurno je Sanja Urek, bivša pomoćnica ravnatelja AZOO-a, a sadašnja ključna operativka Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba. odnosno savjetnica za odgoj i obrazovanje tog ureda.