Kada je potkraj rujna ove godine novi - stari HDZ-ov ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objavio imovinsku karticu ponovno je proglašen jednim od najbogatijih, odnosno najbogatijim ministrom u Plenkovićevoj vladi. Tako su ga mediji titulirali i 2009. kada ga je na istu funkciju postavila bivša premijerka Jadranka Kosor.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Fuchsovoj imovinskoj kartici upisani su: vila u Zagrebu, tri stana, lovačke puške, umjetnine... Većinu toga ministar je naslijedio jer potječe iz bogate obitelji. Tim je neobičnija vijest kako je ministrov sin, poduzetnik Rikarda Fucs, dočekao da na Badnjak njegovo ime bude oglašeno na sudskoj ploči. Općinski građanski sud ministrovog sina traži na zahtjev Fine kako bi nad njih započeo postupak osobnog bankrota.

Svakodnevno svjedočimo stotinama predmeta u kojima se ovršavaju građani Hrvatske ili se nad njima pokreće zbog dugova osobni stečaj. No, u većini slučajeva ipak se radi o ljudima koji ne potječu iz bogatih obitelji čiji su očevi Vladini dužnosnici. Ovo je prvi slučaj zahtjeva za osobnim bankrotom sina jednog aktualnog hrvatskog ministra. Zbog toga taj predmet ima dodatnu težinu jer u javnosti prevladava uvjerenje kako je osobama takvog društvenog i imovinskog statusa zajamčen uspjeh a ne financijski kolaps u Hrvatskoj.

Inače, sin ministra Fuchsa ne živi u obiteljskoj vili Fuchsovih u zagrebačkim Mlinovima. Fuchs mlađi s obitelji živi u Šenoinoj ulici u središtu Zagreba. On je oženjen Petrom nolom Fuchs, voditeljicom Stomatološke poliklinike Zagreb  s kojom ima troje djece. Obitelj Nola Fuchs pripadaju zagrebačkoj eliti. Ministrova snaha rado objavljuje fotografije s raznih društvenih i poslovnih događanja na Facebooku za razliku od svog supruga koji se na Faceu predstavlja kao Riki Sanchez te ima naslovnu sliku iz filma Jocker. 

Prema podacima sa Sudrega ime Rikarda Fuchsa povezano je s 28 poslovnih subjekata. Neke od tih tvrtki završile su u stečaju ili predstečaju. U stečaju je završila njegove tvrtke Sanctimonia dok su Oportunitas nekretnine te Richmond ulaganja izbrisane iz sudskog registra. Tvrtci Oportunitas Fuchsa mlađeg odobrena je predstečajna nagodba. Inače, vlasništvo nad tom tvrtkom Fuchs drži preko tvrtke Oportunitas nekretnine koja ima sjedište u porezno oazi otoku Jersey koji je pod jurisdikcijom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Preko iste off shore tvrtke ministrov sin Rikard drži udjele u tvrtkama: Naše voće, Ergasia, Kaptol ulaganja, Adriatic Tourist Resorts, Pharma Hemp, Arena Tower a držao je i udjele u ugašenoj oportunitas energiji. Ime ministrovog sina medijski je odjeknulo još 2010. kada je njegov otac bio ministar u Kosoričinoj vladi. Tada se pisalo kako formalno privodi kraju preuzimanje većinskog paketa dionica Tvornice olovaka Zagreb. Akviziciju je vodio preko Oportunitas ulaganja zajedno s tvrtkom Industrogradnja nekretnine Josipa Galinca i tvrtkom Planidal ulaganja Nenada Markovića  s kojima je i uspio preuzeti većinski paket dionica TOZ-a.

No, u brokerskim se krugovima tada naveliko priča kako će pravi vlasnik tih dionica biti Galinec, kojeg je najviše zanima atraktivno zemljište tvrtke TOZ.Potom je Fuchsov sin 2016. dospio u medije kada je na Općinskom sudu u Zadru otkazana dražba za nekretnine Zelene punte u Kukljici koje su bile u vlasništvu varaždinskog Coninga zbog zabilježbe koje je upisala zagrebačka tvrtka Adriatic Tourist Resort čiji je direktor bio Rikard Fuchs. On je u ime tvrtke Adriatic Tourist Resort  upisao pravo prvokupa u odnosu na najveću prodajnu cijenu koja se ponudi na dražbi. Procjena vrijednosti nekretnina bila je 78.9 milijuna kuna.

Na tadašnjoj dražbi taj turistički kompleks prodavao za dvije trećine iznos od 78.9 milijuna kuna. Do prodaje je došlo zbog ovrhe Erste banke iz 2014. godine  koja je potraživala 29 milijuna kuna bez kamata od Coninga, tvrtke koja je bila u vlasništvu Radimira Čačića. Te je godine  u posjed Turističkog naselja Zelena punta u Kukljici došao češko-slovački fond J&T nakon preuzimanja udjela u Varaždinskoj banci.

Iz navedenog je jasno kako je ministrov sin brodio dubokim financijskim vodama. Osim tim krupnim zalogajima Rikard Fuchs nije propuštao ni priliku da se ubaci u biznis budućnosti o čemu zorno svjedoči i sam naziv njegove tvrtke Pharma Hemp koju je osnovao u veljači 2020. i koja će se baviti i industrijskom konopljom i proizvodima od nje te proizvodnjom eteričnim uljima i sličnih proizvoda. Uz sve navedeno zaista nevjerojatno zvuči podatak da je igrač takvog kalibra na hrvatskom financijskom i biznis tržištu doživio sudbinu da se na Badnjak 2020. sudski objavi njegovo ime u formi 'poziva potrošaču na dostavu očitovanja o provedbi jednostavnog stečajnog postupka nad njim'. 

Zahtjev je sudu proslijeđen od Financijske agencije i kao što je ubičajeno u njemu piše: 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000,00 kn. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 20.000,00 kn s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u dokumentu.

Tako je pred sinom ministra Fuchsa rok od 15 dana za očitovanje. Ukoliko se ne javi ili ogluši, smatrat će se da je s istim suglasna te će Fina podnijeti nadležnom općinskom sudu 'Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača'. Tom postupanju prethodio je dug Fuchsa mlađeg. U dokumentu piše kako su u Fininom očevidniku u neprekinutom razdoblju od 3.444 evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u ukupnom iznosu od 4.742 kuna te su samim tim ispunjene pretpostavke iz članka 79. a stavka 2. Zakona o stečaju potrošača. Sin ministra Fuchsa dakle duguje skoro deset godina spomenuti iznos Upravnom sudu RH. Zasigurno će nakon ove objave Rikard Fuchs krenuti u plaćanje dospjelog višegodišnjeg duga kako bi izbjegao postupak u kojem bi sud započeo popisivati njegovu cjelokupnu imovinu kako bi mogao utvrditi što bi moglo poslužiti kao podloga za isplatu dospjelog duga.