Capitano pub poznati je splitski lokal omiljen i među mladima. Kada se 8. veljače prošle godine zaputila u taj pub s tri tablete praxitena 22-godišnja nećaka jednog od naših najpoznatijih sportaša ikad, vjerojatno nije slutila kako će završiti s prekršajnom prijavom. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Mlada Splićanka kojoj mnogi zbog atraktivnog izgleda predviđaju uspješnu manekensku karijeru prošlogodišnji će noćni izlazak u veljači zasigurno dugo pamtiti. Naime, na Općinskiom prekršajnom sud u Splitu, sutkinja Željka Matkov, presudila je protiv okrivljene nećake nekadašnjeg splitskog i hrvatskog šampiona po optužnom prijedlogu MUP-a, odnosno PU Splitsko-dalmatinske I Policijske postaja Split zbog prekršaja iz članka 3. stavak 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Glavna rasprava održana je i zaključena 29. listopada 2020. bez prisustva okrivljene i predstavnika ovlaštenog tužitelja, te je i objavljene 2. studenog prošle godine.

Iz presude proizlazi kako se radi o dosad prekršajno nekažnjavanoj osobi. Proglašena je krivom jer je 8. veljače u 22,45 sati u „Capitano pubu“ neovlašteno posjedovala 'dio palete s tri tablete Praxiten od 15 mg bez liječničkog recepta ili nalaza, a koja se nalazi na popisu droga psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga' - piše u presudi. Iako mnogi korisnici Praxitena tu tabletu ne doživljavaju kao oksazepam, odnosno kao drogu ili tvar koja se može uporabiti za izradu droge, zakonski je svako posjedovanje te tablete bez liječničkog recepta prekršajno kažnjivo. Tako je i nećaka našeg nekad najpoznatijeg splitskog sportaša svjetskog kalibra osuđena da je 'počinila prekršaj iz članka 3. stavak 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga' te joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna.

Kaznu je dužna platiti u roku 30 dana od pravomoćnosti presude, odnosno smatrat će se plaćenom ako u navedenom roku plati dvije trećine te kazne.  Od okrivljenice je od strane djelatnika policije i oduzeta paleta s tri tablete Praxitena koje će biti uništene. Presudom je određeno i da plati 200 kuna za paušalne troškove suda. U protivnom iznosi će joj se naplatiti prisilno. Tako je glasio splitski sudski pravorijek za kćer sestre bivšeg splitskog šampiona koji je sada u svijetu poznat kao trener svjetskog kalibra. Iz dokumenta splitskog prekršajnog suda proizlazi kako se okrivljena, iako uredno pozvana na glavnu raspravu, nije odazvala. Sud je utvrdio kako je neosporno da je 'okrivljena kritične prigode neovlašteno posjedovala bez liječničkog recepta dio palete s tri tablete praxitena od 15 mg, a koja se nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, a što je utvrđeno neposrednim zapažanjem ovlaštenog službenika'.

Za taj je prekršaj inače predviđena novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 5.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 90 dana. Od olakotnih okolnosti sud je uzeo u obzir dosadašnje nekažnjavanje okrivljenice, a drugih olakotnih okolnosti sud nije mogao utvrditi jer okrivljena nije ni došla na glavnu raspravu. Sutkinja je uzimajući u obzir da se radi o tabletama okrivljenoj ublažila novčanu kaznu  smatrajući je primjerenom počinjenom prekršaju. Protiv te presude okrivljenica i ovlašteni tužitelj imaju pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu RH u Zagrebu u roku od 8 dana. Preostaje nam vidjeti hoće li nećaka našeg slavnog sportaša odlučiti na žalbu ili će platiti globu.