Od proljeća 2019. kada je bivši informatičar MUP-a uhićen, zatočen te optužen proživio je pravu kalvariju jer je zbog dugova tražio od suda osobni stečaj. Varga je u rujnu 2019. uhićen i tada ga se teretilo da je nogometnom menadžeru Zdravku Mamiću prodao lažne poruke DORH-a. Dok je sjedio u zatvoru javnost je zasipana pričama o raznim lažnim SMS-ovima koje je po narudžbi za moćnike izrađivao Varga.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Pažnju hrvatske javnosti privukla je i priča kako je po Franjo Varga nalogu Milijana Brkića uhodio elektroničku poštu dvije ženske osobe povezane s njim, supruge i ljubavnice, no za to je djelo osolobođen. Prošle godine na njegovom suđenju izdefilirala se cijela galerija zanimljivih likova. Bivši predsjednik HDZ-a kao i posrnuli tajkun Ivica Todorić tvrdili su kako Varga nije tražio novac za njih za svoje usluge. U studenom 2019. odbačena je kaznena prijava protiv Varge, bivšeg potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića, njegovog brata Joze te njegovog kuma, ujedno službenog vozača bivšeg ministra Tomislava Tolušića - Blaža Curića.

Curić je u medijima označen i kao Brkićev kum. Naime, Općinsko državno odvjetništva u Osijeku, nakon završenog istraživanja, odbacilo je kaznenu prijavu PNUSKOK-a protiv četvorice hrvatskih državljana (1982., 1970., 1969. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, odnosno kaznenog djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka, pomaganja u neovlaštenom presretanju računalnih podataka i zlouporabe naprava.

Tad su iz ODO Osijek priopćili sljedeće: 'Iz podataka i dokaza prikupljenih tijekom istraživanja proizlazi da je prvookrivljenik od lipnja 2015. do 20. rujna 2018., u Belišću, sa svog osobnog računala, koristeći pritom korisničko ime i zaporku koje je dobio od drugookrivljenika, više puta pristupao e-mail računu prvooštećenice (1970.) i na svoje računalo presnimavao datoteke s njenog računa, koje bi potom presnimio na USB uređaj i posredstvom trećeeokrivljenika prenosio drugookrivljeniku. Proizlazi i da je drugookrivljenik dostavio prvookrivljeniku podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj zaporci drugooštećenice (1989.) tražeći od njega da mu dostavlja računalne podatke s njenog mobitela, te da mu je dostavio i korisničke podatke i lozinke za pristup profilu jedne društvene mreže i servisu za pohranu podataka trećeoštećenice (1988.) ali uz njeno ovlaštenje'.

Tako je zaključena saga koja je mjesecima punila medije o tome kako je tada moćni HDZ-ov političar Brkić uhodio i suprugu i ljubavnicu. Na jednom od ročišta protiv Varge svjedočilo je Bruno Hotko, bivši djelatnik Dinama koji je tvrdilo kako je po nalogu Zdravka Mamića nosio Vargi svašta: 'Nosio sam i predavao Franji Vargi novac, mobitele, njih 7-8, 2-3 televizora, sprave za vježbanje, laptop, dva stolna računala, jacuzzi, automobil Golf 3, novac, PlayStation, traka za trčanje, šator... Svašta. I sve se, osim Golfa 3, plaćalo novcem Dinama'. Mamić je pak u jeku te afere posvjedočio kako je Vargu upoznao preko Tomislava Karamarka koji se pak na ročište u rujnu 2020. nije odazvao jer mu je prije suđenja 'skočio tlak'.

No, tako je Varga kroz brojne medijske natpise postao sinonim za cyber manipulacije, presretanje SMS poruka, namještanje elektroničkih telekomunikacija. Unatoč tomu što je tijekom suđenja isplivalo kako je dobivao pozamašne svote novca od svojih klijenata poput Zdravka Mamića, nevjerojatno je kako je, sudeći po sudskim dokumentima, Franjo Varga gol kao crkveni miš. Naime, iz afere u kojoj je bio ključni akter a u kojoj su se rekli bismo 'tresli mobiteli' izrodio se samo osobni bankrot Franje Varge. O financijskoj agoniji optuženika u aferi SMS svjedočio je postupak osobnog stečaja koji je vodio nitko drugi do sudac Zdravko Mamić iz Vaplova. Kakva ironija sudbina da je postupak Varginog stečaja vodio sudac s istim imenom i prezimenom kao i nogometni menadžer koji je Vargi, prema osobnom priznanju, dao milijun i pol kuna.

Varga je doživio debakl i protiv medija. Naime, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Mladen Žeravica odbacio je 21. listopada 2019. privatnu tužbu Franje Varge protiv Hanza medije te naložio tužitelju plaćanje troškova postupka, odnosno 300 kuna. Varga nije uspio u tužbi zbog kaznenih djela protiv časti i ugleda - kleveta i teškog sramoćenja jer nije u traženom roku dostavio sudu ispravljenu i razumljivu privatnu tužbu. Sudac Žeravica ga je u kolovozu 2019. upozorio kako će tužba, u protivnom biti odbačena, što se i dogodilo. Odbačaj te tužbe samo je mali dio mozaika nevolja i agonije kroz koje je prolazio Varga.

Paralelno s nevoljama s istražiteljima i sudovima, Vargin sunovrat započeo u proljeće 2019. kada je Općinski sud u Osijeku, Stalna služba u Valpovu, po sucu Zdravku Mamiću kao sucu pojedincu, 16. travnja započeo stečaj potrošača i to po prijedlogu samog Franje Varge. Pripremno ročište održano je već 19. lipnja. 2019. Pozvani su i vjerovnici, njih ukupno 20. Na prvom mjestu su Sabina Poplašen iz Ernestinova i Marija Vranješ, bivše bračne Vargine partnerice. Dalje su se na popisu nalazili: ZABA, Unesa, Mobitel proizvodi, B2 kapital, zagrebački Odmah d.o.o., Ferratum, HT, Vipnet, Inkaso.hr, RH, EOS Matrix, HŽ - putnički prijevoz, Zagrebparking, Croatia osiguranje, Fina te odvjetnici Željka Kupčerić-Trcović iz Osijeka i Mislav Balić iz Sinja.

Marijana Vranješ koja je predvodila listu vjerovnika, samo 6 godine ranije, kada se udavala za Vargu, ushićeno je svoju sreću riječju i slikama podijelila s čitateljima portala Udajemse.hr. 'Udala sam se za najboljega!' - napisala je u ožujku 2015. Marijana Varga, tada 'novopečena' supruga Franje Varge. U to doba, Varga je iza sebe već imao propali brak i propalu izvanbračnu vezu te, iz svakog tog odnosa, po jedno dijete. Marijana je također imala kćer iz prvoga braka. Tada je svom mužu zamjerala samo pušenje a svime drugim kod njega bila je fascinirana.

'Uglavnom ja sam danas ponosna na svog muža, ponosna što mu žena i na kraju ponosna na nas.Gospodin i gospođa Varga. Što se tiče gostiju, stala sam na njima kada sam rekla počelo je slavlje, ma slavili su oni cijelu večer sa nama. Papali, pili i svi smo veseli bili, i naravno najslađi dio večeri je bio kada su se svi razišli, a mi kao gospodin i gospođa Varga legli i utonuli u san po prvi put kao muž i žena. Bila je to priča o početku ostatka našega zajedničkog života i savršena je jer imam savršenog muža, a i on ženu - naravno!' Tako je pisala Marijana Varga koja je očito nakon bračnog brodoloma vratila svoje bivše prezime Vranješ.

Očito je u međuvremenu skinula masku s lica "gospodina savršenog". Potom se i Varga konačno pojavio u novoj ulozi na sudu - naime kao ovrhovoditelj. Općinski sud u Osijeku 4. siječnja objavio je poziv na ročište u tužbi Franje Varge protiv S.P. Predmet vodi sutkinja Mira Brnjevarac. Iz poziva proizlazi kako je ovrhovoditelj Franjo Varga, ovršenica S.P. a da se postupak vodi radi ostvarivanja osobnih odnosa s djetetom. Ročište je zakazano za drugu polovicu siječnja ove godine na Općinskom sudu u Osijeku. Prva Vargina supruga inače se nakon rastave od njega udala i dobila dijete.

Inače, dosad je najpoznatiji ovršni postupak vezan uz dijete onaj splitski. Naime, u lipnju 2018. pozornost hrvatske javnosti privlačio je slučaj ovrhe splitskog dječaka Cesarea za kojeg je splitski sud u ovršnom postupku zaključio kako se ima predati ocu iz Italije na daljnju skrb. Slučaj je bio zanimljiv jer su protiv te odluke prosvjedovali brojni građani a potporu je prosvjednicima pružala i pjevačica Severina. Predsjednici splitskog suda predano je bilo čak 10.600 potpisa kojima su građani tražili obustavu ovrhe, no sve je to bilo uzalud. Tada devetogodišnji dječak Cesare Avenati koji je dotad živio u Splitu s majkom Ninom Kuluz, predan je na skrb njegovom ocu Talijanu Alessandru Avenatiju.

Inače, u jezičnom smislu sama konstrukcija - ovrha radi predaje djeteta, zvuči apstraktno, pa i neprirodno, s obzirom da se radi o živom biću. No, upravo zbog toga ukazuje da se radi o jednom posebnom, specifičnom i osjetljivom postupku. Postoji više tipova ovrhe: radi predaje djeteta, radi ostvarivanja osobnih odnosa s djetetom te ovrha radi uzdržavanja. U svakom slučaju radi se o jedno osjetljivom i kompliciranom postupku na koji se očito odlučio i Franjo Varga kako bi ostvario prava u odnosu na svoje dijete iz prvog braka a koja očito nije mogao ostvariti bez suda. Izreka kaže 'tko bi doli sad je gori' pa možda i Vargi krene nabolje nakon podužeg niza loših događaja i neuspjeha.