Koliko su puta prosječni građani Hrvatske, čitajući medijske hvalospjeve o mladim i usješnim hrvatskim poduzetnicima kojima polazi od ruke sve čega se dotaknu, pomislili kako su oni zasigurno rođeni pod zvijedom nesretnicom. No, rješenje kojom je potvrđena optužnica za kaznena djela prijetnje službenoj osobi otkriva mračniju stranu karaktera poduzetnika koji je prvu lovu zaradio s Tarikom i hodajućim reklamama.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kraj prošle godine loše je završio za poduzetnika Vanju Sertića. On je u poslovnim i medijski krugovima poznat kao dugogodišnji prijatelj i partner glumca i TV voditelja Tarika Filipovića. Također, poznat je i kao dečko bivše supruge tajkuna Dragutina Biondića. Naime, Lana Biondić i Vanja Sertić započeli su vezu nakon što se ona razvela od bivšeg vlasnika Heruca i Centar banke te odselila u Švicarsku. No, u proljeće prošle godine objavljeno je kako su prekinuli ali i da su ostali prijatelji.

O poslovnim i prijateljskim vezama Tarika Filipovića i Vanje Sertića ispisani su brojni medijski natpisi. Njihovo je druženje započelo još dok su bili u studentskim danima a Tarik je isticao kako se osim na suprugu Lejlu uvijek može osloniti i na prijatelja Vanju. Mediji su glorificirali i njihovo obiteljsko prijateljstvo te druženja njihove djece. Naime, Vanja Sertić je prije dvogodišnje veze s Lanom Biondić bio dva puta oženjen i iz tih brakova ima četvero djece.

Kroz medijeske natpise je najpoznatiji kao vlasnik web shopa Kupi.me. Sertić je i sam rado isticao kako je u biznis ušao s tri tisuće eura ate da je vrlo brzo zaradio 3 milijuna eura. U kampanju za taj dio biznisa pojavljuje se i Tarik Filipović. Vanja Sertić medijski je istupao i kao tvorac projekta Gradonacelnik.hr koji je pokrenut prije nešto više od 4 godine. Osim ta dva projekta na svom LinkedIn profilu Sertić ističe još Moving Board Group i Moving Screen. V

Vanja Sertić, koji se u Zagreb doselio iz Sarajeva u kojem je proveo rat, prvu tvrtku osnovao je kao apsolvent Ekonomskog fakulteta i to upravo s Tarikom Filipovićem. U prvi poslovni projekt uložio je samo tri tisuće eura, koliko ga je koštala izrada svijetlećih hodajućih reklama. Tada je pričao kako mu je ideja za hodajuće reklame sinula na putu u Indoneziji gdje je vidio ljude kako nose takve reklame na leđima za restorane. Tarik i on ideju su nadogradili i tako je nastala faranšiza hodajućih svijetlećih reklama koju je poslije, kako je govorio, prodao u 22 zemlje.

Gdje bi bio kraj poslovnim pothvatima Vanje Sertića, koji je sudeći po Sudregu poslovno povezan s čak 34 što ugašena što aktivna poslovna subjekta da nije došao u sukob sa zakonom. Vidljivo je to iz objave Općinskog kaznenog suda u Zagrebu koja je postavljena na sudsku oglasnu ploču 5. siječnja 2021. godine. Iz dokumenta proizlazi kako je 15. prosinca prošle godine na tom sudu predsjednik vijeća Marijan Bertalanič donio Rješenje  bez prava na žalbu kojom je potvrđena optužnica od 20 studenog 2020. Općinskog državnog odvjetništva Zagreb u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Vanje Sertića zbog kaznenih djela iz čl. 139 st. 2 i 3 te čl. 314 st. 1 Kaznenog zakona.

U obrazloženju se ističe kako je 'na sjednici optužnog vijeća održanoj dana 15. prosinca 2020. temeljem uvida u spis vijeće ocijenilo optužnicu osnovanom budući da iz pribavljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je okrivljenik počinio kaznena djela koja su mu stavljena na teret na način opisan u optužnici, slijedom čega je potvrdilo optužnicu'. Kazneno djelo za koje se tereti partnera Tarika Filipovića je zapravo kazneno djelo prijetnje (čl. 139). Za to je djelo predviđena kazna zatvorska kazna. Sertića se tereti po stavku 2 koji je u KZ-u opisan na slj. način:

'Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine'. U stavku 3 KZ-a po kojem se također tereti Sertića piše: 'Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'

Tereti ga se i po čl. 314 što je prema KZ-u prisila prema službenoj osobi, odnosno po stavku 1 koji je u KZ-u definiran na slj. način: 'Tko silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi službenu osobu u obavljanju službene radnje koja je u okviru njezinih ovlasti ili je prisili na obavljanje službene radnje u okviru ili izvan njezinih ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'. U svakom slučaju dramatičan zaokret u karijeri poduzetnika i marketinškog stručnjaka koji je dosad u medijima dobivao samo glorificirajuće prezentacije u kojima su hvaljeni njegova uspješnost, stručnost i dobre konekcije s Tarikom Filipovićem ili drugim, medijski eksponiranim osobama.