Hrvatska veleposlanica u Norveškoj Andrea Gustović - Ercegovac vlasnica je stana u rovinjskoj novogradnji koji se nalazi na top lokaciji. Iako ima redovita i izvrsna diplomatska primanja ipak je propustila platiti račune Komunalnom servisu iz Rovinja pa joj prijeti ovrha općenito na imovini ako ne podmiri račune.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kraj 2020. sve nas je uvjerio da Hrvatska postaje ne samo zemlja ovršenih, bankrotiranih već i potresima unesrećenih ljudi ali postaje i zemlja beskrajne dobrote anonimnih pojedinaca spremnih priteći drugima u nevolji. Dok se većina Hrvatske i dalje trese, tlo podrhtava rušeći dimnjake i dotrajale građevine, ništa manje ne podrhtavaju i sudski registri  pod teretom novog vala bankrotiranih i ovršenih. Na takvim listama, kao što smo više puta pisali, opetovano pristižu i imena moćnika i uglednika. U toj je kategoriji zasigurno i hrvatska diplomatkinja, sada na funkciji veleposlanice RH u Kraljevini Norveškoj Andrea Gustović-Ercegovac.

Ona je  17. listopada 2019. godine predala vjerodajnice norveškom Kralju Haraldu V.  Prethodno je bila na funkciji veleposlanice naše zemlje u Nizozemskoj. Tko bi rekao da ćemo i njezino ime pronaći početkom ove godine na listi ovršenih. No, o tome svjedoči Rješenje o ovrsi objavljeno na oglasnoj ploči Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Ovrhovoditelj je rovinjska tvrtka Komunalni servis koju zastupa rovinjska odvjetnica Vanesa Sponza.

Uz ime veleposlanice upisana je zagrebačka adresa ali je ovrha stigla zbog neplaćenih rovinjskih računa. Prema podacima iz imenika veleposlanica posjeduje nekretninu u središtu Rovinja u Ulici Angela Zulianija. Prema podacima iz vlasničkog lista stan površine 74.57 m2 od rovinjske tvrtke Sturago veleposlanica je kupila polovicom svibnja 2009. godina. Inače, radi se o novogradnji koja je interpolirana u staru jezru Rovinja. U istom stambenom kompleksu koji s unutarnje strane ima i prekrasan vrt stanove su, osim naše veleposlanice, kupili brojni bogataši iz Rusije. Italije ali i BiH.

Tako smo na popisu vlasika pronašli  i ime Banjalučanina Slaviše Krunića koji je stan najprije kupio preko tvrtke Krunić d.o.o koju je osnovao sa Spomenkom Krunić. Budući se poznati banjalučki poduzetnik, koji je likvidiran u klasičnoj sačekuši u Banja Luci također zvao Slaviša, isprva smo pomislili kako je o njemu riječ. No, likvidirani vlasnik brojnih tvrtki, pa tako i zaštitarske Sector Security, imao je suprugu Tamaru, pa nas je taj podatak razuvjerio. No, suvlasnica, u međuvremene ugašene tvrtke Krunić, bila je Spomenka Krunić koja se zove isto kao i bivša direktorica Ureda za ravnopravnost spolova Republike Srpske.

Među vlasnicima je i osoba s Forbesove liste bosanskih bogatača - Selver Oruč. On je znan i kao vlasnik tvrtke Robot u BiH te drugih subjekata. U bosanskim medijima Oruča se označava kao 'sivomaslinastog biznismena'. Tim se terminom želi reći kako se obogatio tijekom opsade Sarajeva jer je držao trgovinu hrane pored 'sarajevskog ratnog tunela'  a potom je postao vlasnik tvrtke Bira te 4 tržna centra.  No, vratimo se na ovrhu nad veleposlanicom.

Rovinjski Komunalni servis tereti je za neplaćene račune u ukupnom iznosu od 1.138,61 kuna. Ovrha se predlaže općenito na imovini ovršenice. Iz dokumenta je vidljivo kako nije platila 11 računa za odvoz otpada i to od veljače 2019. godine. Ovršenici - veleposlanici - dat je rok od osam dana za podmirenje duga. U protivnom slijedi neugodni ovršni postupak. Vjerujemo kako će veleposlanica ipak pronaći način da, iako je u diplomatskoj misiji na sjeveru Europe u Norveškoj, izmiri dugovanja kako bi i nadalje mogla uživati u svim privilegijama života u toj nordijskoj državi.