Nakon što je na Općinskom sudu u Splitu zatražen pa odbijen osobni stečaju Stanislava Ivinja Zavadlava, nad najmlađim od trojice braće - Ivanom Antonom Zavadlavom zaključen je osobni bankrot potkraj siječnja ove godine.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Iznoseći završnu obranu trostruki splitski ubojica Filip Zavadav uspio je još jedno šokirati javnost svojim iskazom u kojem je ne samo tražio oslobađajuću presudu za sebe već i da ga se nominira za Nobelovu nagradu za mir. Od trenutka kada se Filip odlučio na bezumni čin i kada je uzeo pravdu u svoje ruke te izrešetao osobe koje je smatrao krivcima za agoniju svoje obitelji u javnost nisu prestale izlaziti strašne okolnosti njegovog odrastanja.

Tako se doznalo kako je i otac Anton, nekadašnji pomorac bio dugogodišnji ovisnik kao i majka Etel, da su se njegova braća Stanislav Ivinj i Ivan Anton prvi počeli drogirati a da je on uspio završiti Pomorsku školu i otići na brod. Prema medijskim natpisima kada se vratio osobe koje je ubio tražile su od njega da plati narkomanske dugove svoje braće.

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić od početka nastoji dokazati kako je Zavadlav bio neubrojiv a i njegov jučerašnji istup upotrijebio je kao dokaz u tom smjeru - dakle smatra da je Zavadlav psihijatrijski slučaj kojeg bi trebalo liječiti u ustanovi zatvorenog tipa a ne osuditi na dugu, možda i 50-godišnju kaznu. Mediji su kroz priče o trostrukom ubojstvu Filipa Zavadlava ispričali priču o jednoj disfunkcionalnoj splitskoj obitelji u kojoj su se nizali problemi zanemarivanja djece, ovisnički problemi, majčini bijegovi od kuće, očevo izbivanje na brodu kao pomorca....

Doznalo se i kako je Filip uživao zaštitu jedne časne sestre koja je vjerovala u mogućnost njegova izbavenja. No, sve je to palo u vodu kobnog siječnja 2020. kada je Zavadlav iz kalašnjikova  ispalivši 37 metaka ubio trojicu mladića - Marina Bobana (24), Marina Ožića Paića(25) i Juricu Torlaka (38). U sjeni slučaja Zavadlav isplivao je širi društveni problem - a to je da mjerodavne institucije nisu pronašle model i izbavile Zavadlave iz disfunkcionalne obitelji kako bi postali ljudi a ne društveni ovisničko-nasilnički problem.

U obitelji Zavadlav uz sve navedeno carevali su i materijalni problemi. Već smo pisali kako je Fina zatražila prvo provedbu osobnog stečaja nad imovinom Stanislava  Ivinja Zavadlava ali taj je zahtjev odbijen na splitskom sudu.  No, 28. siječnja ove godine viša sudska specijalistica Nataliji Đurašinović, s Općinskog suda u Splitu, odlučivala je o prijedlogu Financijske agencije za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom Ivana Antona Zavadlava.

Otvorila je jednostavni stečaj nad njim ali istodobno ga i zaključila. Oslobodila je najmlađeg brata Filipa Zavadlava obveza prema vjerovniku mobilnom operateru HT-u kojem je dugovao glavnicu od glavnica 2.166,60 kn, kamate od 518,19 kn te trošak od 1.025,25 kn. Oslobodila ga je i obveza prema drugom vjerovniku A1 Hrvatska d.o.o kojem je najmlađi Zavadlav dugovao još od  14. travnja 2017. glavnicu od 5.440,72 kn, kamatu od 1.742,82 kn te trošak od 2.031,25 kn.

U oba slučaja nastupile su ovrhe za koje je Fina dodatno teretila Zavadlava najmlađeg u iznosima od  245 kn te  196 kn. U obrazloženju se navodi kao je splitski sud  24.ožujka 2020. zaprimio Finin prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača, uz obavijest kako se potrošač u roku od 15 dana, od dana dostave poziva, nije očitovao je li suglasan s tim postupkom. Ukoliko se potzrošač ogluši, prema važećim odredbama, smatra se kako je dao dopuštenje.

Sutkinja je zaključila kako su ispunjene sve pretpostavke za proglašenje osobnog stečaja mlađeg Zavadlava te je tako i zaključila postupak. Prigovor je uputila tvrtka  Eos Matrixd.o.o. koja je  osporila popis imovine potrošača, 'međutim pregledom dostavljenog očevidnika utvrđeno je da isti nije naznačen kao vjerovnik potrošača pa se podnesak smatrane osnovanim, suvišnim i paušalo napisanim' - zaključila je Đurašinović.

'Provjerom podataka o imovini potrošača koje je Financijska agencija dostavila sudu u elektronskom obliku, sud je utvrdio činjenicu da potrošač u posljednje tri godine nije ostvario nikakav novčani primitak, te da nema druge pokretne imovine i imovinska prava. Ujedno je utvrđeno da je potrošač u blokadi 1267 dana,  (dulje od tri godine- 1095 dana)' - piše u sudskom rješenju.

Inače u medijima je objavljeno kako se Ivan Anton Zavadlav nalazi u crnogorskoj komuni na liječenju. Na Instagramu postoji profil Antona Ivana Zavadlava koji se predstavlja kao @anton_otac_bogu_i_alahu. Na webu postoji i profil Etel Zavadlav koja se predstavlja kao književnica a vidljivo je kako se predstavlja kao esperantistica.

Takođe, na Bika.net uočljiv je profil s istim imenom a tamo piše kako traži posao skrbi za starije osobe i osobe s invaliditetom na području njemačkog Illertissena. Za kraj ostaje čuđenje kako su  telekom operateri, koji uskraćuju pretplatnički odnos i za puno manje dugove, dopustili najmlađem Zavadlavu da njegovi dugovi prerastu iznose od tisuća kuna?