Kada je naša nekad najbolja tenisačica 2003. od Grada Zagreba uz pomoć hipotekarnog kredita Hypo banke dobila teniske terene na Cmroku uz uvjet da na njima napravi tenisku akademiju i organizira natjecanja pa do danas uvidjeli smo koliko se kod nas svaki takav projekt može srozati i u konačnici završiti tako da će novi vlasnici vjerojatno razrađivati koncept urbanih vila na jednoj od najatraktivnijih zagrebačkih lokacija.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Tenis centar Ive Majoli dulje od desetljeće puni medijske stupce ali ne pričama o uspješnim tenisačicama i tenisačima koji stasavaju na teniskim terenima. Lokacija na Cmroku iz devedesetih je ostala upamćena po tome da je na njima tenis igrao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u društvu Suada Rizvanbegovića i Brune Orešara a sve pod budnim okom Miroslava Ćire Blaževića koji je bio neka vrsta kibic animira. Onda je na scenu stupila naša jedina osvajačica Roland Garrosa 1997. godine.

Prije više od desetljeća objavljeno je kako će Majoli  na zagrebačkom Cmroku, uskoro početi i gradnju hotela, za što je već uspjela ishoditi i lokacijsku i građevinsku dozvolu u zagrebačkom Poglavarstvu i to s datumom 11. studenoga 2009. godine. No, od tada do danas hotelu nisu udareni niti temelji. U međuvremenu javnost je više puta uznemiravana vijesti kako nemilosrdni Hypo bankari, odnosno njihovi pravni sljednici iz H-Abduca, traže deložaciju dužnice iz prostora koji je opterećen galopirajuće rastućim dugovima.

Spominjana je čak i deložacija Ive Majoli iz njezinog luksuznog stana u središtu Zagreba jer je isti bio kao kolateral za kredit. Na sreću po Ivu, to se nije dogodilo a onda je na vrhuncu krize 2016. objavljeno kako kao spasitelji u projekt na Cmroku ulazi tvrtka Kermas energija Danka Končara. Tajkun je sam medijima izjavljivao kako se na višemilijunsku investiciju odlučio inicijalno motiviran prijateljstvom svoje kćeri Lene i Ive Majoli.

Nakon toga u vlasničku strukturu Tenis centra Ive Majoli ušla je Kermas energija koja je postala treći vlasnik uz Ivu Majoli Marić  njezinog oca Stanislava Majolija koji se iz Zagreba preselio u Novi Vinodolski. Hipotekarna opterećenja te tvrtke vidljive su sa Sudrega iz povijesti zabilježbi. Tako se vide upisane hipoteke temeljem kreditnog zaduženja iz 2006. u iznosu od 3.510.000 CHF; druga u iznosu 879.250,36 CHF te treća u iznosu 596.840,10 CHF sve upisano u korist nekadašnje Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Kasnije se kao vjerovnik pojavila sljednica Hypo banke tvrtka H-Abduco.

Podsjetimo, u listopadu 2015. pokrenut je prethodni stečajni postupak nad Tenis centrom Iva Majoli a za privremenu stečajnu upraviteljicu imenovana je Davorka Huljev koja tu dužnost obnašala do kraja. Stanovito vrijeme u istom postupku sudjelovao je stečajni upravitelj Davor Bišćan. Stečajni postupak službeno je otvoren u prosincu 2017. a zaključen u listopadu 2020. Trgovački sud u Zagrebu u prosincu 2016. otvorio je stečajni postupak po zahtjevu Končareve Kermas energije kao pravnog slijednika, temeljem ugovora o prijenosu tražbine, tvrtke H-Abduco i tada je ukinuta sudska mjera određena u listopadu 2015.

U prijevodu to je značilo da je Kermas energija posudila milijune koji su tada trebali tvrtci Ive Majoli kako bi izbjegla najgori mogući scenarij a to je da H-Abduco provodi ovrhu i pljenidbu ne samo Tenis centra već i imovine koja je služila kao kolateral a to je bio i Ivin stan na Trgu bana Josipa Jelačića. Već smo objavili članak kako je u međuvremenu u cijelu priču financijski ušao i nećak pokojnog hercegovačkog tajkuna Joze Bogdana, vlasnika Feala, koji je prošle godine podlegao alergijskom šoku nakon uboda pčele.

No, prema vidljivom stanju službeni vlasnici su Iva, tata Majoli i Kermas energija. No, na istoj adresu u Jurjevskoj 65A od lipnja 2017. egzistira i tvrtka Tenis klub Majoli čiji je osnivač i direktor Ivin brat Drago. Upravo nad tom tvrtkom ovrhu sada pokušava provesti Tenis centar Iva Majoli i to zbog duga od 53.750 kn. Prijedlog ovrhe temelji se na izvatku iz poslovnih knjiga iz prosinca 2019. godine. Ukupni dug je nastao kao zbroj pojedinačnih iznosa od po 6.250 kn počev od prosinca 2018. do srpnja 2019. godine.

Tenis centar Iva Majoli zastupa odvjetnik Igor Šeparović koji traži i nadoknadu trpoškova od 2.416 kn od dužnika. U dokumentu koji je ovjeren od strane bilježnika Branka Jakića navodi se kako ovrhovoditelj predlaže pljenidbu novca s računa tvrtke ali i blokadu svih računa te zapljenu oročenih novčanih sredstava. Tako saga o Tenis centru Iva Majoli i nakon Končareve višemilijunske injekcije ne završava već poprima nove uzbudljive rasplete s elementima obiteljskog raskola zbog love.