Dumbović je organizaciju prosvjeda pripisao Mostovoj članici koja na svom radnom mjestu u HAKOM-u obavlja vrlo delikatne poslove nadzora pa je tako obavila nadzor u A1 Hrvatska 2019. po prijavi da je jedna visokopozicionirana menadžerica tog operatera zlorabila sustav A1 kako bi preko mobitela namamila osnovnoškolske djevojčice na poziv pedofilima a koje je u porukama predstavljala kao djecu iz vrtića i slala im poruke na kojima su isti imali slike djece kao profilne slike.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Od kraja prosinca prošle godine kada je strašni i razorni potres jakosti 6,3 pogodio Petrinju i Banovinu u taj grad nije prestajala stizati humanitarna pomoć. Kamioni i šleperi slijevali su se u grad a Dumbović je preko noći od lokalnog čelnika postao najpoznatiji gradonačelnik u Zagrebu, doduše poslije tada još živog Bandića. Dumbović je svakodnevno bio na televizijskim ekranima, njegove su prve izjave ocrtavale katastrofu u tom gradu da bi se brzo konsolidirao i krenuo u akciju.

U međuvremenu isplivavale su i razne afere u rasponu od onih o kojima je pisao Imperijal.net, poput priče o tome kako je njegova obiteljska tvrtka otišla u stečaj izigravši vjerovnike za 3 milijuna kuna, od čega samo Poreznu za milijun, preko priče da je Grad Petrinja prodao drugoj obiteljskoj tvrtci Dumbovića, njegove snahe u kojoj je sin direktor vrijedno zemljište u Poslovnoj zoni Mošćenica, preko priče kako je nad njegovim sinom neposredno prije potresa bio pokrenut osobni stečaj kako bi ga se rasteretilo osobnih dugovanja, pa do priče o tome kako su nadležni dopustili sukob interesa i osobno bogaćenje gradonačelnika Petrinje.

Objavili smo i priču kako je Dumbovićev sin uložio žalbu na pokretanje osobnog stečaja. Također, ekipa Provjereno istraživala je u kolikoj se mjeri događa profiterstvo u Petrinji te kako su prihodi tvrtke njegove snahe i sina narasli s milijun na devet milijuna kuna.... Dumbović je postao poznat i po tome što je javno pred novinarima izjavio kako će svim silama braniti interese svoje obitelji. No, prizori iz Petrinje koje su vidjeli svi građani Hrvatske na malim ekranima svjedoče kako Dumboviću neće biti lako ukoliko pokuša ili nastavi s netransparentnim vođenjem grada ili pak ako nastupe manipulacije s izdašnim donacijama koje su se slile u taj grad. Dumboviću zacijelo nije bilo lako u neposrednom fizičkom srazu s mladim Petrinjcima koje je na akciju nezadovoljstva organizirala dragovoljačka udruga. Nije mu bilo lako kada su mu se mladi Petrinjci kojima je prekipjelo unosili u lice i govorili razne uvrede.

Kao što je poznato oni su bili okupljeni ispred skladišta građevinskog materijala koje je stiglo kao donacija iz Srbije i BiH. Bijesni Petrinjci bili su uvjereni kako se manipulira dodjelom dok njihove kuće prokišnjavaju. Jedan mladi Petrinjac spomenuo je kako ne može obnoviti kuću u kojoj živi s šesteročlanom obitelji i malom djecom. Dumbović se pozivao na komisiju ali njegovi bijesni sugrađani nisu bili uvjereni kako raspodjelu materijala uistinu pravedno raspoređuje komisija. Slučaj je završio tako što je osiguranje skladišta preuzela policija ali sama ta činjenica nedvojbeno ukazuje na to da je započela nova era u odnosima gradonačelnika Dumbovića i stanovnika Petrinje. Na kraju, bilo je krajnje zanimljivo objašnjenje koje je ponudio Dumbović. On nije želio sebe opravdati u smislu da nikakve manipulacije s podjelom humanitarnih donacija i građevinskog materijala nisu moguće, već je naprosto rekao kako iza toga stoji Mostovka Šako.

Tko je osoba koju je Dumbović označio organizatorom pobune protiv sebe. Široj javnosti nepoznata Gašpar Šako godinama je radila i trpila mobing u HAKOM-u zbog čega je njezin slučaj dobio i sudski epilog. Jedan od bivših ravnatelja HAKOM-a Dražen Lučić je očito imao i neki pik na nju jer je Gašpar Šako na sudu svjedočila kako je nad njom provodio mobing takvih razmjera da joj je ugrozio zdravlje pa je oboljela od bolesti štitnjače. HAKOM je inače Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i to je adresa na koju se ljudi, među ostalim žale, i kada su nezadovoljni radom telekom operatera. HAKOM također daje i upozorenja primjerice u onim slučajevima kada se potrošači nađu na meti različitih telekom podvala poput mamac poziva sa skupim tarifama koje pristignu s nekih fantomskih brojeva. Mediji su već pisali sljedeće o njezinim nevoljama s bivšim ravnateljem HAKOM-a.

'Radi se o slučaju Luce Gašpar Šako, koja je radila u HAKOM-u sve dok nije došla u nemilost nadređenih te u travnju 2015. godine postala bivša uposlenica. Ubrzo je nakon otkaza našla novo radno mjesto te se na probni rok zaposlila u Državnom zavodu za mjeriteljstvo. Pravila igre u ovakvim slučajevima kažu da ukoliko dobijete otkaz za vrijeme probnog roka sljedeće tri godine ne možete se zaposliti u državnoj službi. Tek što je Gašpar Šako počela raditi, na stol njenog šefa, zamjenika ravnatelja Državnog zavoda za mjeriteljstvo Božidara Ljubića, stiglo je pismo koje potpisuje bivši nadređeni njegove nove uposlenice, Dražen Lučić. U pismu ga obavještava da je Gašpar Šako dobila otkaz u HAKOM-u i da se protiv nje vodi kazneni postupak zbog sramoćenja te da shodno tome Lučiću nije jasno kako je ista mogla biti primljena u državnu službu.

No, kazneni postupak protiv HAKOM-ove bivše djelatnice nije pokrenulo Državno odvjetništvo, već sam HAKOM i to zbog njenog istupa u medijima u kojem je kritizirala rad agencije, a kazneni postupci protiv časti i ugleda nisu nikakva zapreka za izdavanje istog onog uvjerenja koje Lučić nije mogao dobiti. Stoga je Lučić Državnom zavodu za mjeriteljstvo, s kojim ni na koji način nije povezan, predložio da preispitaju svoju odluku, odnosno da provjere je li možda Gašpar Šako donijela potvrdu sa suda koji nema evidenciju o postupcima koji se vode na drugim sudovima. Zbog tog su dopisa za Lucu Gašpar Šako na novom poslu nastali problemi.

Tražili su je da donese nove potvrde, što je ona učinila. I s novim potvrdama je također bilo sve u redu, ali je potom morala ishoditit i dopis predsjednika Općinskog kaznenog suda u sklopu kojeg se izdaju potvrde kako bi i napismeno imala objašnjenje da je s njenim potvrdama sve u redu. Gašpar Šako objasnila je sudu da zbog toga njen novi šef s njom nije razgovarao dva mjeseca i da je sumnjao u nju kao radnicu i u njenu iskrenost, a to je potvrdio i sam ravnatelj Zavoda. On je na sudu rekao kako je ovaj dopis izazvao nelagodu i komplikacije u toj ustanovi i da su utrošili jako puno truda kako bi razriješili slučaj te na kraju zaposlili Gašpar Šako na neodređeno. Tim Lučićevim potezima, tvrdi se na sudu, za nju je nastala evidentna šteta' - objavljeno je na Lupiga.com.

Inače, poslije se Gašpar Šako ponovno zaposlila u HAKOM-u. Jedan od inspekcijskih nalaza u kojem je sudjelovala bio je po prijavi da je jedna bivša visokopozicionirana menadžerica A1 Hrvatska zlorabila svoju poziciju i pristup prometnim podacima A1 Hrvatska kako bi hakirala brojeve djece s kojima je njezina kćer tada išla u osnovnu školu. Prijavom se tvrdilo da je ne samo hakirala brojeve djece već i da je pokušavala djecu namamiti da kontaktiraju neke moćne zagrebačke pedofile čije je brojeve predstavljala kao brojeve djece s kojima su ta djeca navodno pohađala vrtić. Također, djecu je po prijavi pokušavala namamiti na poziv pedofilima tako što je koordinirala da mobilni brojevi pedofila koje je djeci predstavljala kao djecu u smislu dodatne uvjerljivosti imaju kao profilnu fotografiju slike razne djece a ne njih kao odraslih osoba.

U odnosu na nadležne A1 Hrvatska se branio kako nemaju podatke za neregistrirane korisnike, tzv. prepaid korisnike tako da ne mogu ni dostaviti ispis spornih komunikacija. Također, visokopozicionirana menadžerica koju se prijavom teretilo za tu radnju osobno je kao tada nadležna za male korisnike dostavila podatke kako nije bilo nikakvih zloporaba prometa. Zbog toga je i uslijedila prijava HAKOM koja je povjerena Luci Gašpar Šako. Nju su u A1 Hrvatska uvjerili kako nije bilo nikakvih zloporaba ali je podnositelju prijave dostavila podatak kako menadžerica koju se teretilo u prijavi HAKOM-u nije više zaposlenica A1 Hrvatska.

Podnositelj prijave tražio je od HAKOM-a vještačenje mobitela na kojem je bio evidentiran promet za koji su u A1 Hrvatska nadležnima tvrdili kako se nikad nije ni dogodio. Naime, podnositelj prijave je imao i screenove prometa - odnosno poruka za koje je u prijavi tvrdio kako su kreirane upravo od strane te visokopozicionirane menadžerice s ciljem da se djeca namaljuju u pedofilske klopke. No, ravnatelj HAKOM-a smatrao je kako to nije potrebno jer se zadovoljio činjenicom da se telekom operater nadležnima očitovao kako nije ni bilo prometa, odnosno da nemaju evidenciju istoga.

Taj slučaj pokazuje koliko je važno da osobe koje obavljaju inspekcijski nadzor imaju integritet u obavljanju svoga posla jer nerijetko idu u inspekcije kod telekom operatera za koje svi znamo kako zbog profita koji ostvarju imaju poziciju moći u našem društvu čak i u odnosnu na krovnu državnu agenciju. Naravno, s druge strane ukazuje i manipulativnu moć telekom operatera i mogućnost raznih zloporaba za koje u konačnici akteri nikada ne moraju ni odgovarati jer sustav počiva na nedostatku volje da istražuje navedene inkriminacije.